نگاهی به خردورزی ایرانی از فردوسی تا خیام در همایش شهرکرد

ایرنا/ شهرکرد- ایرنا- آیین بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام عصر یکشنبه با حضور جمعی از مسوولان، استادان رشته زبان و ادبیات فارسی و مردم فرهنگدوست چهارمحال و بختیاری در فرهنگسرای شهرکرد برگزار شد.
به گزارش ایرنا، یک شاهنامهپژوه، عرفانشناس و استاد زبان و ادبیات فارسی در این آیین به بررسی کتاب فردوسی و جایگاه والای این شاعر ایرانی پرداخت و گفت: همه میدانیم خرد، بنیان اندیشه و فرهنگ ایرانی است و این موضوع در کتاب شاهنامه به خوبی نمایان است.
علیرضا قیامتی افزود: از زمان که تمدن ایرانی شکل گرفته بنیادهای خردورزی را میتوان در آن دید و فرهنگ ایرانی همراه با شکاندیشی و خردورزی همراه بوده است.
وی با بیان اینکه خرد بزرگترین داده ایزدی برای ما انسانها است تصریح کرد: خرد دایره وجدان اخلاقی را هم پدید میآورد و این مهم به خوبی در فرهنگ و تمدن ایرانی موج میزند.
شاهنامه خردنامهترین کتاب پارسی در جهان
این استاد زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه در شاهنامه که چکیده فرهنگ ایرانی را بازتاب داده است، خردورزی به معنای کامل دیده میشود اظهار داشت: شاهنامه خردنامهترین کتاب جهان است.
قیامتی تاکید کرد: هیچ کتاب و هیچ ملتی به اندازه فردوسی و ملت ایران به خردورزی تکیه نکرده است و ما باید به این موضوع افتخار کنیم.
وی با بیان اینکه شاهنامه، نامه پند و اندرز و اخلاق است، افزود: شاهنامه کتابی سراسر ستایشگر نیکی، صلح، خردورزی و نیایش ایزد است و به ما یاد میدهد که انسان برای نیکی کردن به این جهان پای گذاشته است.
این شاهنامهپژوه یادآور شد: کمک به دیگران اساس اندیشه خردورزانه فردوسی است و اگر همه آثار ادبی سالهای گذشته جهان را ببینید خرد را نمیتوان به این گستردهای که در شاهنامه وجود دارد، مشاهده و درک کرد.
قیامتی با بیان اینکه شاهنامه کتاب صلح است افزود: اگر جنگی در شاهنامه وجود دارد تنها برای دفاع از اخلاق و آزادگی و حفظ ایران است.
به گفته وی، شاهنامه مهرورزانهترین حماسه جهان است.
این استاد دانشگاه افزود: کدام کتاب همچون فردوسی زندگی شرافتمندانه ایرانی را به تصویر کشیده است و بیشک شاهنامه آیینه تمامنمای زندگی و تمدن ایرانی است.
قیامتی با تاکید بر اینکه خدای شاهنامه خدای هر انسان خردورز است تصریح کرد: یکهزار و ۲۰۰ بیت در شاهنامه در خصوص نیایش یزدان است.
خردورزی رمز ماندگاری خیام
یک نویسنده و پژوهشگر فرهنگ عامه نیز در این آیین، رمز ماندگاری خیام را خردورزی آن دانست و اظهار داشت: خیام نفوذ زیادی در بین مردم دارد و این به سبب آن است که خیام علاوهبر اینکه یک شاعر توانمند است بلکه در سایر علوم نیز توانمند بود و مبنای فعالیتهای خود را بر خردورزی بنیان نهاده است.
عباس قنبری افزود: امروز چهل و پنجمین کتاب من با موضوع خیامپژوهی در این آیین رونمایی می شود و این را یک افتخار میدانم.
وی تصریح کرد: شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری مهد علم و فرهنگ و تمدن است و بر سنگ مزار بسیاری از مردم این استان، مفاخر و هنرمندان آن ابیات خیام نقش بسته است.
این استاد زبان و ادبیات فارسی ادامه داد: در بین علاقهمندان ادبیات جهان، خیام نفوذ کرده است و امروز مدارس، مکان ها و تابلوهای بسیاری در جای جای ایران زمین وجود دارد که منقش به اشعار خیام است و به طور نمونه در بوشهر که فرسنگها از نیشابور فاصله دارد جلسات خیامخوانی برگزار میشود.
قنبری افزود: وقتی اشعار خیام را میخوانیم گویی خیام با ما در حال سخن گفتن است و این زنده بودن اشعار این حیکم بزرگ را نشان میدهد.
رسالت دستگاههای فرهنگی در پاسداشت مشاهیر
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز در این آیین گفت: در راه پاسداشت مفاخر و مشاهیر باید دستگاههای فرهنگی ورود کرده و بستر مناسبی را فراهم کنند و ما نیز به نوبه خود تلاش داریم با برگزاری آیینهای بزرگداشت رسالت خود را در این رابطه ایفا کنیم.
شهرام فرجی بر تکریم و بزرگداشت مفاخر فرهنگی هنری در دوران حیات آنها تاکید کرد و گفت: در همین راستا ۲ مستند پرتره از مفاخر استان تهیه و به زودی رونمایی می شود.
به گزارش ایرنا، رونمایی از کتاب خیام در فرهنگ مردم ایران و اجرای موسیقی خیامخوانی از جمله برنامههای اجرا شده در این آیین بود.
۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت حکیم «ابوالقاسم حسن بن علی توسی» معروف به فردوسی است. وی در سال ۳۱۹ هجری شمسی در ناحیه توس خراسان به دنیا آمد و در سال ۳۹۷ هجری شمسی همانجا درگذشت و به خاک سپرده شد.
همچنین ۲۸ اردیبهشت با عنوان روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری، فیلسوف، ریاضیدان، ستاره شناس و رباعی سرای مشهور ایرانی نامگذاری شده است.