شترهای سرگردان همچنان جان مردم را تهدید میکنند

فارس/ شب گذشته در محورهای شرق و غرب شهرستان جاسک دو تصادف با شتر رخ داد که ۸ مجروح بر جای گذاشت. ناهید یوسفی، خبرنگار جاسکی، از جمله مجروحان بود که آسیب سطحی دید.
استان هرمزگان رتبه سوم پرورش شتر در کشور را به خود اختصاصی داده که نشان از اهمیت این حیوان در اقتصاد و فرهنگ منطقه دارد و بیابانهای شرق هرمزگان زیستگاه مناسبی برای رشد شترها هستند.
شترها در طول تاریخ همراه انسانها بودهاند و بافرهنگ مردم شرق هرمزگان پیوند خوردهاند که این حیوانات نقش مهمی در زندگی روزمره و حتی آدابورسوم این منطقه داشتهاند.
۲۰ درصد از مساحت هرمزگان را بیابان تشکیل میدهد، فرصت بسیار خوبی برای پرورش شتر فراهم کرده و این حیوان با شرایط سخت بیابانی سازگار است و نیازهای کمی از محیطزیست دارد و شتر به عرصه وسیع بیابانی، علوفه کم و آب محدود نیاز دارد.
شتر در برابر بیماریها و تغییرات دما مقاوم است و همچنین میتوان از تمام اعضای بدن شتر بهره اقتصادی برد و این نشان میدهد که پرورش شتر نهتنها یک فعالیت سنتی و فرهنگی است، بلکه یک صنعت با پتانسیل اقتصادی بالا نیز محسوب میشود.
باوجود تمام مزایای اقتصادی که پرورش شتر دارد، تغییر در ساختار طبیعت و کمتوجهی به این صنعت میتواند مشکلات جدی هم برای انسان و هم برای خود شترها ایجاد کند.
تردد شترها در جادههای شرق هرمزگان بهویژه در شهرستانهای میناب، سیریک، جاسک و بشاگرد به یک معضل روزانه و عامل تصادفات ناگوار تبدیل شده و اینکه هر روز خبر تصادف با شترها در این مسیرها گزارش میشود، نشاندهنده شدت و فراگیری این مشکل است و ضرورت یافتن یک راهحل فوری و مؤثر را دوچندان میکند.
این وضعیت نهتنها سلامت و جان مردم را به خطر میاندازد، بلکه میتواند به اقتصاد منطقه و صنعت پرورش شتر نیز آسیب برساند و ترس از تصادف ممکن است تردد در این جادهها را کاهش دهد.
باتوجهبه اینکه این مشکل بهصورت روزانه تکرار میشود، به نظر میرسد که اقدامات مقطعی و کوتاهمدت نتوانستهاند راهگشا باشند و نیاز به یک برنامه جامع و بلندمدت با همکاری تمامی ذینفعان، از جمله پرورشدهندگان شتر و مسئولان شهرستانی و استانی وجود دارد.
در چند روز اخیر خبر تصادفات ناگواری از برخورد شتر به گوش رسید و چندین نفر جان خود را از دست دادند و همچنین شب گذشته سه تصادف در محور شرق و غرب شهرستان جاسک گزارش شد که یکی از این تصادفات مربوط به خبرنگار شهرستان جاسک بوده که به خیر گذشت؛ اما حادثه رخداده برای این خبرنگار، بهعنوان یک زنگ خطر جدی بار دیگر ضرورت اقدام فوری و قاطع برای ساماندهی این وضعیت را یادآور میشود.نصب شبرنگ بر روی شترها، ایجاد حصار در حاشیه جادهها، علامتگذاری مناسب، آموزش به صاحبان شترها، برخورد قانونی با صاحبان شتر و ایجاد مناطق امن برای تردد شترها میتواند گامهای مؤثری در کاهش این حوادث باشد.
صاحبان شترها باید نسبت به حفظ ایمنی تردد در جادهها احساس مسئولیت کنند و با رعایت قوانین و استفاده از روشهای مناسب برای نگهداری و جابهجایی شترها از بروز حوادث جلوگیری کنند.
مسئولان نیز وظیفه دارند با جدیت بیشتری به این موضوع ورود کرده و با اتخاذ تدابیر قانونی، نظارتی و اجرایی، امنیت جانی شهروندان را تضمین کنند و این تدابیر میتواند شامل اعمال جریمههای سنگین برای سهلانگاری صاحبان شتر، ایجاد زیرساختهای ایمن برای تردد دامها و فرهنگسازی در بین شترداران و رانندگان باشد.
امیدواریم که با افزایش فشار افکار عمومی و پیگیری جدی مسئولان، شاهد اقدامات مؤثری در جهت حل این معضل و جلوگیری از قربانی شدن افراد بیشتری باشیم و جان انسانها از هر چیز دیگری ارزشمندتر است و نباید اجازه داد که این وضعیت اسفناک بیش از این ادامه پیدا کند.