نماد آخرین خبر

"پوره سن گندم" در اراضی لرستان به مرحله خسارت‌زایی رسید

منبع
ايرنا
بروزرسانی
"پوره سن گندم" در اراضی لرستان به مرحله خسارت‌زایی رسید

ایرنا/ مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: بر اساس بازدیدهای میدانی و بررسی‌های به عمل آمده توسط این مدیریت از نظر فنولوژی (مطالعه چرخه زیستی) ، "پوره سن گندم" در تمامی نقاط استان وارد مرحله خسارت‌زایی شده است.

کامران پیرزادی افزود: هم اکنون در مناطق گرمسیر شاهد ظهور پوره های با سنین بالا هستیم که با توجه به شرایط خشکسالی موجود و عدم رغبت برخی کشاورزان به سمپاشی مزارع، لازم است اطلاع رسانی در خصوص طغیان و عواقب عدم مبارزه با سن در سالجاری و سال بعد به کشاورزان گوشزد شود.

وی اظهار داشت: باید از تمام امکانات و ظرفیت های موجود از جمله طرح موضوع در جلسات ستاد بحران فرمانداری و بخشداری ها، استفاده از تریبون ائمه جمعه و جماعات و بکارگیری روش های متنوع ترویجی ، نسبت به مبارزه با آفت سن اقدام شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان یادآور شد: با توجه به هشدار قبلی مبنی بر افزایش سرعت مراحل رشد زیستی آفت در اثر دماهای بالای روزانه و همپوشانی مراحل خسارت زای آفت سن با مراحل حساس رشد گندم ( شیری، شیری خمیری و خمیری)، اکنون بهترین زمان مبارزه با پوره سن در شهرستان های معتدل و سردسیر است.

پیرزادی تاکید کرد: بدون شک با توجه به شرایط خاص آب و هوایی در سال زراعی جاری هر روز تاخیر در مبارزه باعث خسارت جبران ناپذیری به مزارع از نظر کمی و کیفی خواهد شد.

وی اضافه کرد: با توجه به همزمانی ظهور آفت در تمامی نقاط استان مهمترین وظیفه مدیریت های جهاد کشاورزی و مراکز تابعه طی ۱۰ روز اخیر اطلاع رسانی و ترغیب کشاورزان به مبارزه شیمیایی و پیگیری تا حصول نتیجه است.

هشدار جدی در خصوص سمپاشی مزارع رها شده

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان همچنین افزود: برخی از مزارع نواحی گرمسیر استان به مرحله برداشت نرسیده و مالکان رغبتی برای سمپاشی محصول رها شده ندارند، در حالیکه در صورت عدم سمپاشی این مزارع، سن با قدرت بیشتری در سال بعد نیز وارد زمین می شود.

پیرزادی بیان کرد: در مزارع مناطق سردرسیر نیز هم اکنون بهترین زمان برای مبارزه است تا تکرار سمپاشی و خسارت زایی به حداقل برسد.

وی با بیان اینکه مبارزه با آفات عمومی بر عهده دولت و آفات همگانی بر عهده مردم و با هدایت دولت است، افزود: سن گندم یک آفت همگانی است، بنابراین دولت باید اقدامات راهبری از جمله اطلاع رسانی و پایش مزارع را انجام دهد که در این راستا ۶۹ شبکه مراقبت با کمک ۴۰۱ نیروی کارشناس، به طور مستمر اراضی را پایش و در خصوص نحوه مبارزه با سن اطلاع رسانی می کنند.

آنچه آفت سن بر سر گندم می آورد

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان در خصوص چگونگی زیست و خسارت زایی آفت سن نیز اظهار داشت: این آفت به طور معمول با پنج دوره زیستی با زمستان و تابستان گذرانی در کوهستان و ارتفاعات زیست می کند و فصل بهار وارد مزارع می شود.

پیرزادی با بیان اینکه پوره پنج سن دارد، اظهار اضافه کرد: مبارزه با این آفت از سن سوم شروع می شود، چراکه در سن پنجم بارور و با پرواز به کوهستان، موجب ایجاد نسل جدید و افزایش جمعیت خواهد شد، بنابراین هم اکنون بهترین زمان مبارزه است.

وی با اشاره به ۲ نوع خسارت کمی و کیفی آفت سن گفت: خسارت کمی شامل مرحله اول حضور آفت در مزارع است، شاخص سطح برگ کم و میزان محصول کم می شود، اما خسارت کیفی در مرحله پوره سن ایجاد می شود که آفت خرطوم خود را برای تغذیه وارد دانه گندم کرده و موجب تخریب و افت کیفیت آن می شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی ادامه داد: گندم سن زده دارای کیفیت پایینی است و در صورت تبدیل شدن به آرد نیز موجب تجزیه و تخریب آردهای سالم خواهد شد، بنابراین مبارزه با این آفت بسیار اهمیت دارد.

سموم شیمیایی موجود است

پیرزادی در خصوص وضعیت سموم شیمیایی مورد نیاز برای مبارزه با آفت سن گفت: سموم به اندازه کافی وجود است، اما زمان مصرف آن به عهده کشاورزان و کارشناسان شبکه های مراقبت در این خصوص آنها را هدایت می کنند.

وی یادآور شد: امسال مبارزه با سن در سطح ۹۶ هزار و ۸۱۸ هکتار از اراضی استان انجام شد که ۸۹ هزار و ۷۶۲ هکتار سن مادر و مابقی پوره سن بوده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: شبکه‌های مراقبت و نظارت باید تدارک و تامین سموم مورد نیاز توصیه شده، سرویس، کالیبراسیون و آماده سازی سمپاش‌ها و برگزاری کلاس‌ و کارگاه‌های آموزشی برای بهره‌برداران را در دستور کار قرار دهند.

پیرزادی افزود: سال گذشته ۱۷۰ هزار هکتار مبارزه با آفت سن در مزارع لرستان انجام شد و طی حدود ۶ سال گذشته سن زدگی در اراضی لرستان کمتر از نیم درصد بوده است، در حالیکه درجه بندی برای عدم کیفیت محصول سن زده، تا ۲ درصد تعیین شده است.

لرستان ۸۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که سطح زیر کشت اراضی دیم و آبی گندم آن به ترتیب ۲۲۰ هزار و ۴۴ هزار هکتار است و پارسال حدود ۶۰۰ هزار هکتار برداشت شد اما امسال با توجه به خشکسالی و موارد ناشی از آن، پیش بینی شده است این میزان ۳۰۰ هزار تن کمتر شود.





آخرین خبر لرستان در اینستاگرام :
https://instagram.com/lorestan_todayy