افزون بر هشت هزار هکتار بیابان خراسان شمالی احیا شد

ایرنا/ رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: تاکنون ۸ هزار و ۴۱۵ هکتار از اراضی بیابانی استان با کاشت گونههای گیاهی مقاوم به خشکسالی شامل «تاغ، قره داغ و آتریپلکس» احیا شده است.
حسن امامی اظهار کرد: برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی، صنعتی و شهری موجب افت سطح آب و فرونشست زمین شده که در مناطقی با بارش کم و منابع محدود بیشتر مشاهده میشود.
وی افزود: تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها خشکسالیهای طولانیمدت و کاهش منابع آب سطحی و زیرزمینی را به دنبال داشته که این امر فرونشست زمین و بیابانزایی را تشدید میکند.
عوامل طبیعی و انسانی در بیابانزایی استان
رییس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی خراسان شمالی با اشاره به علل بیابانی شدن بخشی از اراضی استان گفت: عوامل طبیعی مانند خشکسالی، کاهش بارندگی، افزایش دما، تبخیر زیاد و فرسایش خاک در کنار عوامل انسانی همچون بهرهبرداری بیرویه از آبهای زیرزمینی، تخریب پوشش گیاهی، چرای بیرویه دام و کشاورزی نادرست، در این روند نقش دارند.
فرسایش خاک؛ بالاتر از میانگین کشوری
امامی تصریح کرد: مساحت بیابانهای استان ۱۸۳ هزار و ۶۳۶ هکتار است که شامل اراضی شور و نمکزار نیز میشود. میزان فرسایش خاک در استان ۱۷.۵ تن در هکتار است که از میانگین کشوری (۱۵ تن) بیشتر است.
وی خاطرنشان کرد: میزان فرسایش طبیعی خاک حدود ۱۰ تن در هکتار است و بخش عمده فرسایش خاک نتیجه ترکیبی از عوامل طبیعی و فعالیتهای انسانی مانند کشاورزی، معدنکاری و ساختوساز است.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ مساحت هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
۱۸۳ هزار و ۶۳۶ هکتار معادل ۹ درصد وسعت منابع طبیعی خراسان شمالی را بیابان تشکیل می دهد که ۱۱۲ هزار هکتار در شهرستان جاجرم، ۳۹ هزار هکتار در اسفراین و ۳۱ هزار هکتار در گرمه است.
عمده اراضی بیابانی استان در حوزه کال شور در سه شهرستان جاجرم، گرمه و اسفراین واقع است.