همنوایی دامغانیها با اسرای نینوا در آیین یازدهم محرم

ایرنا/ آیین نخلگردانی و عزاداری روز یازدهم محرم در دامغان به عنوان آیین سنتی با قدمت بیش از ۱۰۰ سال، از جمله آیینهای ثبت در آثار ناملموس میراث فرهنگی کشور، به یاد اسرای دشت نینوا و در سوگ شهدای والامقام کربلا برگزار شد.
آیین عزاداری روز یازدهم محرم الحرام بر اساس یک رسم کهن با حضور پرشور عزاداران حسینی روز دوشنبه در شهر دامغان با حضور حجتالاسلام والمسلمین مرتضی مطیعی نماینده ولی فقیه در سمنان، محمدجواد کولیوند استاندار سمنان، سردار سیدموسی حسینی فرمانده انتظامی استان سمنان، حجتالاسلام محمدحسن رستمیان امام جمعه، علیرضا نوچهناسار فرماندار و مردم دامغان باشکوه ارادتمندان حسینی برگزار شد.
این آیین سنتی با سابقه تاریخی، علاوه بر شهر دامغان فقط در چند شهر کشور همهساله در روز یازدهم محرم برگزار میشود.
در این آیین هیاتهای روستایی و هیاتهای نقاط مختلف شهر، گردهممیآیند و در آیین متمرکز یاد بازماندگان دشت نینوا را گرامی داشتند و آرمان کربلا را زنده نگهداشتند.
آیین کهن عزاداری یازدهم محرم دامغان، در سال ۱۳۹۱ به شماره ۶۵۳ در فهرست میراث معنوی و ناملموس ملی کشور ثبت شده است.
این آیین دیرین همهساله در یازدهمین روز ماه محرم در شهرستان دامغان برگزار شد که طی آن ۳۰ هیات شهر و روستا، به یاد مظلومیت اباعبدالله و ۷۲ شهید کربلا عزاداری کردند.
مردم شهرستان دامغان با حضور در این مراسم، همنوا و همدرد با رنج کاروان اسرای اباعبداللهالحسین علیه السلام بر ماتم و مظلومیتش اشک میریزند.
عزاداری یازدهم محرم دامغان نشانه ارادت مردم منطقه به اهل بیت(ع)
رییس اداره تبلیغات اسلامی دامغان در گفت و گو با ایرنا، بیان کرد: اهالی این شهرستان این روز را یکی از اصلی ترین برنامههای خود میدانند.
حجت الاسلام مهران عبداللهزاده ادامه داد: هیاتهای شهرستان در کنار استقبال از هیاتهای روستاهای این شهرستان، با برپایی ایستگاههای صلواتی، اطعام و دادن نذورات از عزاداران حسینی پذیرایی میکنند.
وی بیان کرد: در راستای عزاداری ۱۱ محرم الحرام، حرکت هیاتهای شهر و روستا از ۲ مکان امامزاده علی و ولی(ع) و حسینیه اعظم حضرت ابوالفضل(ع) آغاز شد و عزاداری در محل زیارتگاه بُکِیربن اعین با اجتماع و اقامه نماز جماعت به پایان رسید.
حجتالاسلام عبدالله زاده گفت: هیاتهای عزاداری روستاهای دامغان از ساعت هشت صبح حرکت خود را به سمت بکیربن اعین آغاز کردند، در مرکز شهر به یکدیگر ملحق شدند و ادامه مسیر دادند. نخلگردانی، سینهزنی، زنجیرزنی، سنجزنی، اجرای نمادین حرکت کاروان اسرا و تعزیهخوانی نیز از برنامه این روز بود.
رییس اداره تبلیغات اسلامی دامغان خاطرنشان کرد: هنگام اذان ظهر به وقت دامغان، هیاتهای مذهبی که هنوز به اجتماع نرسیده بودند، از خیابان خارج شدند و فضا را برای حرکت نخل مهیا کردند و نخل این مراسم بر روی دوش عزاداران و با نواهایی همچون «وای حسین کشته شد»، «واحسینا»، و برگزاری سینهزنی حرکت داده شد.
آیینهای ماه محرم در دامغان
آیین «ای دوستان ماه محرم آمده»، روستای جزن، آیین سنتی علم بندان، سنگزنی روستای صالح آباد و با قدمت بیش از ۲۰۰ سال، آیین «شاطری جزن» و طوق جامه کردن، از جمله آیین های سنتی دامغان است که در فهرست آثار ملی ناملموس قرار دارد.