مهران، پیشانی شوق زائران؛ مرزی که بوی حرم میدهد

ایرنا/ با رسیدن روزهای اربعین حسینی، مرز مهران بار دیگر به مأمن قدمهای عاشقان اهلبیت(ع) تبدیل میشود؛ بستری که هرساله میزبان میلیونها زائر از سراسر کشور و حتی دیگر کشورها است و این روزها با تب و تاب آمادهسازی مواکب و شور خدمت مردمانش، رنگ و بوی ویژهای گرفته است.
با وزیدن نسیم محرم و پیچیدن عطر اربعین در کوچههای ایلام و مهران، قصه پرشور دلدادگان حسینی دوباره آغاز میشود؛ گویی تمام جادهها و مسیرها دست در دست یکدیگر نهادهاند تا عاشقان را به میعادگاه کربلا بخوانند؛ اینجا مرز مهران، جایی است که گامها با نجوا و اشک، دلها با شوق و امید و نگاهها در افق ضریح به راه میافتد.
در سپیدهدمان این روزهای سرشار از شوق و در آستانه اربعین حسین(ع)، مردمان غربیترین نقطه ایران با چشمانی روشن و دستانی گشوده، سالی دیگر به استقبال زائران خورشید میروند؛ مهمانانی که با هر گامشان طواف شوق را بر خاک وطن مقدس میکنند و قصه حماسه و مهربانی را رقم میزنند.
این روزها شهر کمکم جنب و جوشی از جنس ایمان و اراده را در خود حس می کند، صدای نفس کشیدن خادمان در کنار اجاق های بزرگ، پارچهای شربت و آماده شدن دیگهای نذری که بوی محبت از آنها بلند است، دود اسپند با صدای اذان و همهمه رفت و آمد زائران در هم میآمیزد، هر گوشه مهران، تکهای از بهشت همدلی و هر چهرهای، آیینهای از شوق خدمت میشود.
کوچهها مزین به پرچمهای سیاه و سرخ، خیابانها آکنده از عطر قهوه عربی و نان داغ تازه؛ کاسههای آب خنک که در صف انتظار دستهای مهربان گردش میکنند و پارچهنبشتههایی که با خوشآمدگویی به زوار، سلامی بیانتها را هدیه میکنند.
اینجا مهران است؛ مرز پر افتخار انتظار و عبور. هر ساله با رسیدن ماه محرم و اربعین، قلب ایران و عراق در همین نقطه به هم گره میخورد، مردان و زنانی با گلابدانی در دست و تسبیح بر لب، با دیدن جمعیت زائران، ناخودآگاه اشکشان بر گونه میریزد و زمزمه میکنند: «خوش آمدید ای مهمانان حسین(ع)…»
روایتی از خدمت و عشق در مسیر اربعین
همه ساله در آستانه اربعین حسینی، استان ایلام و مرز مهران بار دیگر جان میگیرد؛ شهری که هر سال با ورود میلیونها عاشق حسینی، صحنهای بیبدیل از شور، ایثار و مهمانی بزرگ شیعیان جهان را رقم میزند.
تلاش و پیگیری موکب داران، همدلی و آمادگی کمنظیر مردم و مسئولان، مهران را به یکی از کانونهای توجه در مرزهای کشور و نماد وحدت ملی تبدیل و با رسیدن روزهای اربعین، سراسر استان ایلام بهویژه شهر مهران، رنگ و بوی خدمت و مهربانی میگیرد.
کوچهها و خیابانها شاهد تردد مردمانی خواهد بود که بیانتظار پاداشی، زندگی و خانه خود را وقف زوار حسین(ع) میکنند و امسال همچون سالهای اخیر، آمارها از رشد چشمگیر حضور زائران اربعین حکایت دارد؛ به طوریکه تنها در ایام تاسوعا و عاشورا، بیش از ۱۸۵ هزار زائر از مرز مهران عبور کردند و این میزان نسبت به سال گذشته، حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است.
پیشبینیها حاکی از آن است که شمار زائران در ایام اربعین از مرز پنج تا شش میلیون نفر نیز فراتر رود که بخش عمده آنها، مهران را برای ورود به خاک عراق انتخاب میکنند.
آمادگی همهجانبه مواکب
آغاز هر سال قمری و همزمان با پایان دهه اول محرم، تپش قلب مهران به دلیل نزدیکی به اربعین تندتر میشود و روزها قبل از ورود اولین دستههای زائران حسینی، فعالیتهای گستردهای در سرتاسر استان ایلام آغاز میشود.
اعضای هیاتها و موکبها از نقاط مختلف کشور وارد مهران میشوند، فضای شهر را مزین میکنند و با شور وصفناپذیر، دیگها و اجاقها را برای پذیرایی از زائران حسینی مهیا میسازند.
در این میان، ذخیرهسازی اقلام اساسی غذایی، بهویژه آب و یخ، ساماندهی و توزیع بستههای نذری، هماهنگی با هلال احمر، اورژانس، نیروی انتظامی و سایر دستگاههای خدماترسان، از جمله فعالیتهایی است که هرساله با نظم و دقت بیشتری دنبال میشود.
امسال با توجه به گرمای بیسابقه، تامین آب خنک و یخ به یکی از دغدغههای جدی موکب داران تبدیل شده است و یخچالهای سیار و تریلیهای آبرسان، ظرفیت خود را چند برابر افزایش دادهاند.
در روزهای اربعین سال گذشته، موکبی از ترکمنهای اهل سنت از دل کویر به مهران آمده بود؛ فارغ از هر تعلق مذهبی، با سفری هزار کیلومتری، تنور سنتی برپا کردند و نان صحرایی و غذاهای بومیشان را میان زائران حسینی تقسیم کردند، این اتفاق، با وجود گرمای شدید و رنج راه، مهران را به نماد همدلی بینالمللی بدل کرده بود.
معلولی که سالها روی ویلچر نشسته، با صندوق ابزارهایش کنار مسیر زائران، بیهیچ چشمداشت مالی ویلچرها و عصاهای معیوب را تعمیر میکند، یا خیاطی اهل اصفهان که داوطلبانه آمده تا کولهپشتیهای پاره خستهترین زوار را مرمت کند؛ همه این رویدادها قصههای نانوشتهای است از مردمان مهران و خدام اربعین.
بر اساس اطلاعات رسمی، مرز مهران بیشترین حجم تردد زوار به کشور عراق را دارد و در سال جاری پیشبینی میشود ظرفیت پذیرش زائران باز هم افزایش پیدا کند و این روزها مسئولان استان و اعضا و کمیتههای ستاد اربعین حسینی استان در تکاپوی آماده سازی همه شرایط و امکانات لازم برای تسهیل در تردد زوار هستند.
در راستای خدماترسانی مطلوبتر، افزون بر طرح ویژه تامین امنیت و کنترل ترافیک، تمهیدهای بهداشتی گستردهای از سوی دانشگاه علوم پزشکی ایلام و اورژانس از جمله استقرار آمبولانسهای مجهز، تیم واکنش سریع، مراکز درمانی سیار و پایگاههای سلامت روان برای ارائه خدمات بهداشتی فوری به زائران پیش بینی شده است.
همچنین امسال نیروهای مکمل برای مدیریت بحران آب، تامین یخچالها، تامین برق اضطراری و تسریع در ترخیص کامیونهای مواد غذایی و بهداشتی مستقر خواهد شد.
مرز مهران با قدمتی دیرینه، در سالهای اخیر به مهمترین نقطه اتصال زائران اباعبدالله الحسین(ع) با کربلای معلا تبدیل شده است.
پس از پایان دفاع مقدس و بازگشایی این گذرگاه در سالهای اخیر، بیشترین تراکم جمعیت زوار به ویژه در ایام اربعین از این نقطه انجام میشود.
توسعه زیرساختهای راه، ایجاد پایانه مسافری، احداث موکبهای گسترده و افزایش ظرفیت روزانه عبور زوار از چند هزار نفر تا بیش از نیم میلیون نفر در ماه، مرز مهران را به قلب تپنده حرکت عظیم اربعین بدل ساخته است.
این روزها، در آستانه اربعین ۱۴۴۷ هجری قمری، شهر مهران و استان ایلام مثل همیشه آمادهاند.
دستان پرمهر مردمانش، همت مسئولان و نوای لبیک یا حسین(ع)، مرز مهران را به گذرگاهی از جنس مهر و انسانیت تبدیل کرده است؛ جایی که هر گام، روایتگر عمق دلدادگی و ایثار ایرانیان است و هر نگاه، قصه همبستگی یک ملت را در مسیر عاشقی رقم میزند.
مهران این روزها تنها یک مرز نیست؛ نماد همدلی ملتی است که گرمای تابستان یا سختی راه، سد راهشان نخواهد شد و هر سال گام به گام، رویاهای نزدیکتر شدن به کربلا و دیدار با حرم محبوب را در این سرزمین زنده میکنند.