ايرنا/ مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي کرمانشاه از خبرنگاران فاقد بيمه در استان خواست هرچه سريعتر براي زير پوشش قرار گرفتن در سامانه جامع رسانه هاي کشور ثبت نام کنند.
حجت الاسلام رحيم جعفري افزود: خبرنگاراني که تاکنون موفق به زيرپوشش قرار گرفتن بيمه نشده اند ميتوانند با مراجعه به سامانه جامع رسانههاي کشور به آدرس http://www.e-rasaneh.ir/ نسبت به ثبت نام و بارگذاري اسناد و مدارک مربوط به شغل و سوابقي شغلي خود اقدام کنند.
وي اظهار داشت: اسناد و مدارک بارگذاري شده خبرنگاران در سامانه جامع رسانههاي کشور نياز به تأييد خانه مطبوعات و يا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي دارد که ما تلاش ميکنيم تمام خبرنگاران واجد شرايط را در چارچوب قوانين و مقررات تأييد کنيم.
وي يادآوري کرد که بيمه کردن خبرنگاران بايد توسط مديران مسئول و صاحبان رسانهها انجام شود اما به نظر ميرسد به دليل مشکلات اقتصادي رسانهها اين موضوع تاکنون انجام نشده و برخي از خبرنگاران استان فاقد بيمه هستند.
مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان کرمانشاه در ادامه فرصت پيش آمده براي بيمه کردن خبرنگاران را تکرار نشدني دانست و گفت: اين تصميم در پي نشست مديران مسئول نشريات و اعضاي هيأت رئيسه خانه مطبوعات کشور با وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اخذ شد و خبرنگاران ميتوانند از اين فرصت براي بيمه کردن خود استفاده نمايند.
حجت الاسلام جعفري افزود: بخشي از هزينههاي بيمه توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و بخشي نيز توسط خبرنگاران پرداخت ميشود.
معاون فرهنگي و امور رسانههاي اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان کرمانشاه نيز به خبرنگار ايرنا گفت: اکنون حدود ۴۵۰ نفر خبرنگار در رسانههاي استان کرمانشاه مشغول به فعاليت هستند.
پريسا محمدي با بيان اينکه آماري از خبرنگاران بيمه شده در دست نيست، افزود: باتوجه به مراجعات مکرر تعداد زيادي از خبرنگاران براي موضوع بيمه به نظر ميرسد اکثر خبرنگاران فاقد بيمه باشند.
وي در مورد وضعيت نشريات نيز گفت: اکنون بيش از ۱۲۰ رسانه شامل خبرگزاري، مکتوب و پايگاه خبري در قالب سراسري، محلي و منطقهاي در استان کرمانشاه فعاليت دارد.
وي از خبرنگاران خواست از بستري که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي بيمه فراهم کرده استفاده کنند.
اداره کل مطبوعات و خبرگزاريهاي داخلي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ۱۹ خرداد امسال در اطلاعيهاي اعلام کرد: طبق توافقنامه معاونت امور مطبوعاتي با سازمان تأمين اجتماعي، فعالان رسانهاي که تحت پوشش هيچ بيمهاي قرار ندارند از مزاياي بيمه تأمين اجتماعي بهرهمند ميشوند.
به گزارش روابطعمومي معاونت امور مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، فعالان رسانهاي فاقد بيمه ميتوانند با مراجعه به سامانه جامع رسانهها به نشاني: e-rasaneh.ir پس از ثبت نام، تقاضاي خود را در بخش درخواستها، ثبت، تکميل و پس از تأييد مراجع ذيصلاح، به شعبه تأمين اجتماعي ارائه دهند.
در متن اين اطلاعيه، ويژگيها، شرايط و شيوه ثبت نام بيمه فعالان حوزه رسانه به قرار زير تشريح شده است:
اين بيمه توافقي ويژه فعالان حوزه رسانه است که فاقد رابطه مزد بگيري هستند؛ مشمولان اين بيمه نبايد تحت پوشش مقررات حمايتي خاصي قرار داشته باشند و متقاضيان براي برخورداري از اين بيمه ميبايست از معاونت امور مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تائيديه دريافت کنند.
فعالان شاغل در رسانههاي فاقد کد کارگاهي و تمام افرادي که در رسانهها به صورت دورکاري، پاره وقت يا تمام وقت، در مشاغل مختلف مشغول به فعاليت بوده و تحت پوشش هيچ بيمهاي نيستند ميتوانند از مزاياي اين بيمه استفاده کنند.
شرط استفاده از اين بيمه داشتن حداکثر ۵۰ سال سن است؛ در صورتيکه متقاضي داراي سابقه پرداخت حق بيمه قابل قبول در سازمان تأمين اجتماعي باشد، معادل مدت سابقه پرداخت حق بيمه قبلي براي ورود به دايره شمول سني مجاز (۵۰ سال) و اضافه و در صورت احراز شرايط، به عنوان مشمول پذيرفته ميشود.
مطابق اين توافق، همه حمايتهاي مقرر در ماده ۳ قانون تأمين اجتماعي به استثناي بند ج (غرامت دستمزد ايام بيماري و بارداري) با رعايت مقررات مربوط و تغييرات بعدي نيز به مشمولين ارائه خواهد شد؛ مشمولين از پرداخت فرانشيز در مراکز درماني ملکي سازمان تأمين اجتماعي همانند بيمهشدگان اجباري معاف هستند و نرخ حق بيمه تواققي معادل ۲۷ درصد مبناي پرداخت حق بيمه است.
شرايط برقراري و ميزان تعهدات کوتاه مدت در اين بيمه، همچنين مقررات مربوط به مستمريهاي بازنشستگي، بازماندگان، از کار افتادگي کلي و استفاده از خدمات درماني و بهداشتي در چارچوب قانون تأمين اجتماعي خواهد بود.
متقاضيان با مراجعه به سامانه جامع رسانههاي کشور و ورود به بخش «بيمه فعالان حوزه رسانه»، ميتوانند درخواست خود را به صورت الکترونيکي ارسال و پس از تأييد مدير مسئول رسانه يا خانه مطبوعات استان و يا اداره امور خبرنگاران معاونت مطبوعاتي، نامه معرفي به شعبه مورد درخواست را از سامانه دريافت و به شعبه تأمين اجتماعي ارائه دهند.
مدت اعتبار معرفي نامه صادره به شعبه مربوط، حداکثر سه ماه از تاريخ صدور است که در اينباره نکات زير حائز اهميت است:
۱. مدت اعتبار ذکر شده مشروط به ثبت در بازه زماني مورد اشاره در واحد اجرايي است.
۲. لازم است حق بيمه ماه اول تا آخرين روز ماه بعد در مدت اعتبار معرفي نامه مربوطه پرداخت شود.
مبناي پرداخت حق بيمه متقاضياني که ۵ سال و يا کمتر از ۵ سال سابقه پرداخت حق بيمه دارند به انتخاب متقاضي بين حداقل دستمزد مصوب شوراي عالي کار و حداکثر دستمزد مبناي پرداخت حق بيمه در زمان ثبت معرفي نامه در واحد اجرايي مربوطه خواهد بود.
مبناي پرداخت حق بيمه متقاضياني که بيش از ۵ سال سابقه پرداخت حق بيمه دارند بين حداقل دستمزد مصوب شوراي عالي کار تا حداکثر ميانگين دستمرد آخرين ۳۶۰ روزِ قبل از ثبت معرفينامه در واحد اجرايي به انتخاب متقاضي خواهد بود.
با توجه به اينکه اين گروه از بيمهشدگان فاقد رابطه مزدبگيري با مرجع معرفي کننده هستند، از شمول قانون بيمه بيکاري خارج بوده و بر اين اساس حق بيمه مربوط نيز وصول نخواهد شد.
لازم به ذکر است، مديران مسئول رسانهها ميتوانند با مراجعه به بخش «بيمه فعالان حوزه رسانه»، نسبت به تأييد درخواست آندسته از متقاضياني که از طريق آن رسانه، ثبتنام کردهاند، اقدام نمايند.
بازار