مهر/ وحيد شاهپسندي در گفتگويي با بيان اينکه علت هاي رانش زمين مي تواند در روستاها برگرفته از جنس مصالح باشد چرا که وقتي با آب فراوان برخورد دارد فاصله بين مولکول ها بيشتر مي شود، اظهار کرد: هنگامي که ميزان رطوبت افزايش يابد و آب به خاک بيشتر جذب شود، خاک حالت صابوني (ليز) پيدا کرده و در نهايت رانش رخ مي دهد.
شاهپسندي با اشاره به اينکه برخي ساخت و سازها در روستاهاي خراسان شمالي بدون نظارت مهندسان و توسط خود افراد انجام مي شود، افزود: سنگيني مصالح استفاده شده در ساخت و سازهاي بدون نظارت موجب مي شود با نخستين بارندگي مواد خاک با آب آغشته و حالت صابوني ايجاد کند و در نهايت مصالح از جدا و رانش به وجود مي آيد.
وي تصريح کرد: همچنين در برخي از موارد برق نيز پديده رانش زمين را به وجود مي آورد.
مسئول فني آزمايشگاه آب و خاک خراسان شمال بيان کرد: در استان روستاهايي مانند گلي که در مسير دامنه شمالي و همچنين در سطح شيب دار قرار دارد با وقوع بارندگي هاي بيش از اندازه دچار رانش مي شود.
شاهپسندي با اشاره به اينکه وجود روان آب هاي سطحي و وجود شکستگي لوله هاي فاضلاب در گذشته سبب شده تا اين روستا در معرض رانش قرار بگيرد، گفت: در گذشته پيش بيني هايي در اين رابطه شده که وجود ساخت و سازها، شکستگي لوله هاي فاضلاب و وجود روان آب ها در اين روستا سبب رانش زمين مي شود.
وي تاکيد کرد: روستاهايي که در معرض رانش زمين قرار دارند نبايد مجوز ساخت و ساز و عوامل کشاورزي داده شود و تا حد امکان از توسعه روستاها جلوگيري تا رانش زمين رخ ندهد.
کارشناس فني آزمايشگاه آب و خاک خراسان شمالي اظهارکرد: ضرورت دارد مطالعاتي در زمينه رانش زمين روستاهاي استان انجام و همچنين طرحي در قالب جلوگيري از رانش زمين نوشته شود.
بازار