ايرنا/مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال وبختياري گفت: از سال ۹۴ تاکنون ۱۵ هزار هکتار از اراضي جنگلي استان رفع تصرف شده است.
علي محمدي مقدم روز چهارشنبه در دومين همايش ملي منابع طبيعي و توسعه پايدار در زاگرس در دانشگاه شهرکرد افزود: اين عرصه هاي جنگلي در قالب ۱۱ پرونده تخلف به ارزش ۶ هزار ميليارد ريال به نفع دولت بازگردانده شده است.
به گفته وي ، در اين مدت بيش از ۴۶۵ هزار کيلوگرم چوب و زغال و محصولات جنگلي و مرتعي از متخلفان کشف و ضبط شده است.
محمدي مقدم افزود: از اين ميزان ۵۶ هزار کيلوگرم چوب و ۱۵ هزار کيلوگرم کرفس کوهي(کلوس) و مابقي زغال و ساير فراوده هاي جنگلي بوده است.
وي با اشاره به اينکه تعدادي از متخلفان و قاچاقچيان به خاطر نياز و برخي براي سودجوي دست به قاچاق محصولات جنگلي مي زنند ، افزود: تغيير الگوي معيشت جوامع محلي با استفاده از کشت گياهان دارويي، گل محمدي، جنگلکاري اقتصادي ، تغيير الگوي سوخت جنگل نشينان و مشارکت جوامع محلي و اصلاح طرح هاي مرتعداري براي حفظ عرصه هاي جنگلي و مرتعي در استان انجام شده است.
وي با اشاره به اهميت موضوع منابع طبيعي و همچنين حفظ و حراست از حوزه زاگرس افزود: تغيير نگرش مسوولان و متوليان در حوزه حفظ و حراست از حوزه زاگرس يک نياز جدي است.
محمدي مقدم با ا نتقاد از اينکه يک همايش ملي منابع طبيعي و توسعه پايداردر زاگرس در شهرکرد برگزا مي شود و مورد بي توجهي مسولان مديريت بحران و استان قرار مي گيرد، افزود: اين امر نشان دهنده مظلوميت حوزه منابع طبيعي است.
وي به نگاه ويژه مقام معظم رهبري در حفظ و حراست از منابع طبيعي اشاره کرد و گفت: در ۲ سال گذشته مقام معظم رهبري با اختصاص اعتبار از محل صندوق توسعه ملي براي اجراي طرح هاي آبخيزداري و منابع طبيعي اعتبار موافق کردند و اين امر بايد از سوي برخي از مسوولان که به حوزه منابع طبيعي بي توجه هستند، مورد توجه قرار گيرد.
اين مسوول استان با تاکيد بر اينکه اميد است يک تغيير نگاه و نگرش در نگاه مسوولان در حوزه منابع طبيعي ايجاد شود، افزود: ۸۵ درصد مساحت استان منابع طبيعي است.
محمدي مقدم افزود: يک ميليون و ۴۰۰ هزار هکتار از عرصه هاي استان منابع طبيعي است که از اين ميزان ۳۰۷ هزار هکتار جنگل و مابقي را مرتع تشکيل مي دهد.
وي، قطع جنگل و درختان، آتش سوزي در عرصه هاي جنگلي و مرتعي ، زراعت ديم، تعرض به عرصه هاي ملي و جنگلي، ساخت و سازي هاي غيرمجاز و چراي مفرط دام و آفات و بيماري در جنگل ها و همچنين خشکسالي را از مهمترين عوامل تخريب در عرصه هاي منابع طبيعي و جنگلي استان برشمرد.
به گفته وي ،هم اکنون ۱۸ هزار بهره بردار از مراتع و ۲۰ هزر نفر جنگل نشين در استان از اين عرصه هاي بهره مند هستند.
رئيس دانشکده منابع طبيعي و علوم زمين دانشگاه شهرکرد نيز گفت: بين ۲۵ تا ۳۰ ميليون نفر از جمعيت کشور در حوزه زاگرس زندگي مي کنند که حيات و اقتصاد اين قشر به منابع طبيعي زاگرس وابسته است.
عطاالله ابراهيمي افزود: وابستگي منابع طبيعي در حوزه زاگرس، خشکسالي هاي اخير و گرد و غبار، بيماري گونه هاي جنگلي از مهمترين عوامل تخريب عرصه هاي جنگلي حوزه زاگرس است.
وي گفت: هم اکنون يک چهارم مساحت جنگل هاي زاگرس به دليل خشکسالي هاي اخير، گرد و خاک و بهره برداري بي رويه دچار خشکيدگي و زوال شده است.
اين محقق و استاد دانشگاه با اشاره به اينکه ۴۰ درصد آب شيرين کشور در حوزه زاگرس توليد مي شود، افزود: بخش فلات مرکزي کشور و جلگه خوزستان که از زرخيزترين نقاط کشور است به زاگرس متصل است.
ابراهيمي اظهار داشت: ۷۰ درصد گونه جنگلي زاگرس بلوط است که بخش عمده آن به دليل برداشت بي رويه شاخه زاد هستند.
وي افزود: از ۵۰ ميليون هکتار وسعت زاگرس بين ۳۰ تا ۴۰ ميليون هکتار مرتع است که به دليل بهره برداري غير اصولي و بيشتر از ظرفيت مراتع دچار تخريب شده است.
به گفته وي ، هم اکنون ۲.۵ تا ۳ برابر ظرفيت مراتع حوزه زاگرس بهره برداران استفاده مي کند که اين امر يک تهديد براي مراتع حوزه زاگرس است.
وي به حفظ منابع آب و محيط زيست در حوزه زاگرس نيز تاکيد کرد و گفت: در استان چهارمحال وبختياري با يک درصد مساحت کشور بيش از يکهزار و ۴۰۰ گونه گياهي شناسايي شده که به دليل عوامل مختلف درصدي از اين گونه ها در معرض انقراض هستند.
ابراهيمي اظهار داشت: نوع بهره برداري و تعامل با محيط زيست و منابع طبيعي و آبخيزداري در حوزه زاگرس و به خصوص استان چهارمحال وبختياري درست نبوده و اين امر تبعات مخرب زيادي از جمله سيل اخير در سطح کشور را دنبال داشته است.
عضو هيات علمي دانشگاه شهرکرد، بر تغيير نگاه و رفتار با منابع طبيعي تاکيد کرد و گفت: تصميم گيران و مسوولان بايد جايگاه زاگرس را بهتر بشناسند و اعتبارات و امکانات بهتربه اين حوزه اختصاص دهند.
وي گفت: در استان چهارمحال و بختياري ۲۰ هزار تن ماهي سردآبي توليد مي شود که اين امر نياز به همکاري و همراهي منابع طبيعي و آبخيزداري و حوزه توليد شيلات دارد که اين مزان توليد به ضرر منابع طبيعي و مخرب براي عرصه هاي طبيعي و محيط زيست استان نباشد.
مديرکل حفاظت محيط زيسيت چهارمحال وبختياري نيز در اين همايش گفت: بحث توسعه پايدار در زاگرس يک اولويت است که برخي مواقع مورد بي توجهي قرار گرفته است.
شهرام احمدي با تاکيد بر اينکه يکي از معيارهاي سنجش توسعه پايدار ظرفيت زيست محيطي و رده يابي اکولوژيک است، افزود: در ايران رديابي اکولوژيک ۲.۶۷ صدم است، يعني هر سال ۲.۶۷ صدم درصد به طبيعت فشار وارد مي شود و اين امر در حوزه زاگرس به دليل حساسيت اين حوزه بيشتر است که خود يکي از عوامل تخيرب عرصه هاست.
وي گفت: در کشور ما مفهوم توسعه پايدار و رشد اقتصادي را به خوبي بکار برده نشده است و اشتباه گرفته مي شود
احمدي با تاکيد بر اينکه توسعه پايدار يک مفوم بين نسلي است، افزود: بايد نسل فعلي نيازهاي خود را يه گونه اي برطرف کند که به نياز نسل آينده نيز ضربه وارد نشود.
وي به بهره برداري بي رويه از عرصه هاي منابع طبيعي وزيست محيطي در کشور و حوزه زاگرس اشاره کرد و گفت: در استان چهارمحال وبختياري به عنوان منبع توليد آب در ۲ سال گذشته با پديده گرد و غبار مواجه شديم و ۳ کانون گرد و غبار محلي در اين استان تشکيل شده است.
احمدي گفت: در ۲ سال گذشته به طور ميانگين سالانه ۵۳ روز با گردو غبار مواجه بوديم که اين امر يک تهديد براي جنگل ها و منابع طبيعي است.
وي تغيير نگرش مردم و مسوولان نسبت به عرصه هاي جنگلي و محيط و زيست و منابع طبيعي تاکيد کرد و گفت: پديده زوال جنگل يک تهديد در حوزه زاگرس است.
دومين همايش ملي منابع طبيعي و توسعه پايدار در زاگرس ۶ و ۷ شهريور ماه در دانشگاه شهرکرد در حال برگزاري است.
اين همايش ملي به صورت رسمي و سراسري است و مقالات اين کنفرانس در پايگاه سيويليکا و کنسرسيوم محتواي ملي نمايه مي شود.
محورهاي اين همايش با عنوان آبخيزداري و توسعه پايدار در زاگرس ، جنگلداري و توسعه پايدار در زاگرس، مرتعداري و توسعه پايدار در زاگرس، محيط زيست و توسعه پايدار در زاگرس، شيلات و توسعه پايدار در زاگرس، علوم زمين و توسعه پايدار در زاگرس، صنايع چوب و توسعه پايدار در زاگرس و محور ويژه مخاطرات طبيعي با تاکيد سيلاب است.
نخستين همايش ملي منابع طبيعي و توسعه پايدار در زاگرس مرکزي ۱۰ و۱۱ شهريور۹۵در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.
در اين همايش ملي جمعي از مسوولان بخش کشاورزي و منابع طبيعي ، کارشناسان حوزه شيلات ، صنايع ، دانشگاهيان و محققان و دانشجويان حضور دارند.
جنگلهاي زاگرس يک هزار و ۳۰۰ کيلومتر طول و بيش از ۲۰۰ کيلومتر عرض دارند و مساحت جنگلهاي زاگرس ۶ ميليون هکتار بوده که ۴۰ درصد از جنگلهاي ايران را تشکيل ميدهد.
بر اساس آخرين آمارهاي رسمي سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري کشور بيش از يک ميليون و ۴۳۰ هزار هکتار از جنگلهاي زاگرس کشور دچار خشکيدگي، آفت و تخريب شده است.
زاگرس بزرگترين ناحيه رويشي و جنگلي کشور با وسعت بيش از ۶ ميليون هکتار، ۴۱.۹ درصد جنگلهاي کشور را به خود اختصاص داده است.
تغييرات اقليمي، گسترش آفت و بيماري، خشکسالي، سدسازي، معدنکاوي، چراي بيرويه دام، آتشسوزي، هجوم ريزگردها و اجراي طرحهاي عمراني از مهمترين عوامل تهديد و تخريب جنگلهاي زاگرس به شمار ميآيد و با وجود برنامههايي که تاکنون براي حفظ و احياي اين جنگلها اجرا شده اما حال اين جنگلها خوب نيست و ضروري است تا راهکارهاي موثرتري تدوين و اجرا شود.
جنگلهاي زاگرس در کشور از ناحيه سردشت آذربايجان غربي تا فيروزآباد فارس امتداد دارد، گونه گياهي بيشتر اين جنگلها بلوط ايراني است اما ساير گونهها نظير بنه، بادام، کيکم و گلابي وحشي نيز در اين ناحيه رويش دارد.
جنگلهاي زاگرس با توجه به زادآوري محدود و پايين، اکوسيستمي شکننده دارد از همين رو جزو جنگلهاي حفاظتي و حمايتي قرار گرفته است.
بازار