مهر/مدير دفتر منطقهاي ستاد احيا در آذربايجان شرقي گفت : درياچه اروميه بايد به صورت يک گفتمان ملي تبديل شود و به غير از مشارکت همگاني امکان پذير نخواهد بود.
مدير دفتر منطقهاي ستاد احياي آذربايجان شرقي امروز در مراسم معرفي سفيران درياچه اروميه گفت : قبل از اينکه ستاد احياي درياچه اروميه شکل بگيرد مخاطرهاي به عنوان خشک شدن درياچه اروميه مطرح بود که در نتيجه بر اين فکر شديم تا ستاد احياي درياچه اروميه شکل بگيرد.
خليل ساعي بيان کرد : ستاد احياي درياچه اروميه از سال ۱۳۹۳ فعاليت خود را شروع کرد؛ اگر با وجود روند نزولي ۴۰ سانتي متري درياچه اروميه در هر سال، ستاد احيا شکل نمي گرفت امروزه چيزي به جز يک تالاب خشکيده نبود.
وي گفت : تراز درياچه اروميه نسبت به سال گذشته حدود ۸۴ سانتي متر افزايش يافته است.
ساعي با بيان اينکه يکي از تهديدهاي اصلي درياچه اروميه، تبخير است افزود : در تابستان سال جاري، نزديک به ۲ ميليارد متر مکعب آب تبخير شده است.
وي گفت : اگر بتوانيم به راهکارهاي جلوگيري از تبخير درياچه اروميه به صورت علمي دست يابيم، در راستاي احياي درياچه اروميه تأثير گذار خواهد بود.
ساعي خاطرنشان کرد : با تصميم گيري دولت براي احياي درياچه اروميه و مطالعات انجام گرفته، ۲۷ راهکار احياي درياچه اروميه عنوان گرديد که اصلي تربن آن، اصلاح الگوي کشت و از طرفي در نظر گرفتن معيشت کشاورزان است.
وي ادامه داد : باتغيير الگوي کشت و با پيش بيني ستاد احيا براي صرفه جويي ۸ درصدي در مصرف آب، حدود ۱ ميليارد و ۷۰۰ ميليون متر مکعب در بخش کشاورزي صرفه جويي ميگردد.
ساعي افزود : حقابه درياچه اروميه، ۳ ميليارد متر مکعب ميباشد که سالانه بايد بر پيکره دريا وارد شود؛ در استان ما ۳۹۳ ميليون متر مکعب از حقابه درياچه به دليل اينکه پتانسيل آبي منطقه کم است بايد تأمين شده و بر پيکر دريا وارد شود.
وي گفت : طي سال هاي قبل با وجود بارشهاي موجود، آب به سمت درياچه روانه نميشد اما با لايروبي مسيلها و هم چنين با انجام لايروبي ۱۴۲ کيلومتري مسيلها در استان آذربايجان شرقي، آب به سمت درياچه اروميه روانه شد.
وي ادامه داد : افزايش تراز درياچه اروميه به واسطه لايروبي مسيلهاي انجام گرفته و رهاسازي ۲/۴ آب ذخيره شده در پشت سدها بود.
ساعي با اشاره بر اينکه با انتقال آب زاب به درياچه اروميه، حدود ۶۲۳ ميليون متر مکعب آب به سمت درياچه روانه خواهد شد افزود : بيش از ۳۰ کيلومتر از تونل زاب، حفاري و لاينينگ شده است.
وي ادامه داد : دولت، ۳ برنامه براي احياي درياچه اروميه در نظر گرفته است که علاوه بر انتقال آب از تونل زاب، ميتوان به انتقال تمامي آب هاي تصفيه شده پساب تبريز بر پيکر دريا اشاره کرد که مدول دوم تصفيه خانه فاضلاب تبريز با پيشرفت فيزيکي بالاي ۸۰ درصد ميباشد که با اتمام بخش مايع اين مدول، حدود ۱۲۳ ميليون متر مکعب آب وارد درياچه اروميه خواهد شد .
مدير دفتر منطقهاي ستاد احيا در آذربايجان شرقي افزود : مدول سوم تصفيه خانه اروميه، بالغ بر ۵۵ ميليون متر مکعب آب به سمت درياچه روانه خواهد کرد که در مجموع نزديک بر ۸۵۰ ميليون متر مکعب بر پيکر درياچه وارد خواهد شد که با انجام اين اقدامات، قدري از دغدغه کاهش خواهد يافت اما نبايد اين درياچه را از ياد برد.
ساعي با تأکيد بر اينکه درياچه و آب موجود در آن بايد به صورت يک گفتمان ملي تبديل شود افزود : احياي درياچه اروميه جز مشارکت همگاني قابل احيا نيست.
وي مباحث اجتماعي و فرهنگي را تأثير گذار و پاسخگوي احياي درياچه اروميه دانست و بيان کرد : مسئوليت گروه پايش، بررسي ۲۷ راهکار احياي درياچه اروميه و اينکه ميزان اثربخشي هر پروژه را در احياي درياچه اروميه بررسي کند و در صورت کاهش اثر بخشي يک راهکار، راهکار جديدي معرفي کند.
وي ادامه داد : يکي از بحثهاي مهم، فرهنگ سازي و آگاه سازي جوامع محلي و عمومي سبب ميشود تا از آب به طرز بهينه استفاده کنيم.
وي با اشاره بر متوقف شدن سد شهيد مدني و چراغ ويس انجام گيرد تا در خدمت احياي درياچه اروميه باشد گفت : با بررسي اثرات پل ميان گذر در خشک شدن درياچه اروميه به اين رسيدهاند که بايد دو دهانه به طول ۵۰۰ و يک متر با وجود افزايش مقدار آب موجود، انجام خواهد گرفت.
وي در پايان بيان کرد : از پارامترهاي خشک شدن درياچه اروميه تغيير اقليم، کاهش نزولات جوي ، توسعه باغات و افزايش برداشت از منابع زيرزميني و تغيير الگوي کشت از من مصرف آبي به پر مصرف آبي را ميتوان برشمرد.
بازار