ايرنا/ مديرکل حفاظت محيط زيست استان سمنان گفت: دومين خانواده سه نفره يوزپلنگ آسيايي به فاصله يک هفته از مشاهده خانواده پنج نفره در پارک ملي توران اين استان مشاهده شد.
امير عبدوس مديرکل حفاظت محيط زيست استان سمنان اظهار داشت: دومين خانواده يوزپلنگهاي آسيايي به وسيله دوربينهاي تلهاي نصب شده در محدوده پارک ملي توران مشاهده شد.
وي ادامه داد: اولويت اقدام هاي اداره کل حفاظت محيط زيست استان سمنان براي نجات يوزپلنگ آسيايي به عنوان گربه سان نادر از پرتگاه انقراض، حفاظت گونه در زيستگاه است و اين اداره کل از ظرفيت يوزهاي موجود در اسارت نيز براي تکثير غافل نخواهد شد.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان سمنان افزود: بر اساس برنامه ريزيهاي انجام شده براي ارتقاء مطلوبيت زيستگاهي مجموعه ذخيره گاه زيستکره توران به منظور حفظ و افزايش جمعيت باقيمانده يوز در طبيعت ايران، تهديدات زيستگاهي اين گونه مورد شناسايي و تحت مديريت قرار گرفت و در اين راستا طي يک برنامه ميان مدت ۱۰۰ هزار هکتار محدوده پارک ملي توران (از کل يک و نيم ميليون هکتار مساحت ذخيره گاه زيستکره توران) از حضور دام و سگهاي گله که مهمترين عامل کشتار يوزپلنگها بودند تخليه و حقوق عرفي دامداران اين عرصه ها به آنها پرداخت و پروانه هاي چراي دام اين عرصه باطل شد.
وي اضافه کرد: عامل دوم تهديد يوزپلنگهاي ايراني که در سالهاي ۸۹ تا ۹۷، هفت قرباني از يوزهاي ماده و توله هاي آنها گرفته است؛ جاده ترانزيت چهاربانده تهران مشهد در محور مياندشت تا عباس آباد بود که پنج کيلومتر از اين محور با اعتبارات سازمان حفاظت محيط زيست در دو سوي جاده در سالهاي ۹۷ و ۹۸ حصار کشي شد و درباقيمانده مسير نيز با کسب مصوبه شوراي راهبري تصادفات جاده اي در خرداد ۹۸ حداکثر سرعت مجاز خودروها ۳۰ کيلومتر کاهش يافت.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان سمنان با اشاره به طرح اجرا شده براي پايش سراسري زيستگاههاي توران با دوربينهاي خودکار حساس به حرکت (دوربين تله اي) در محدوده پارک ملي توران تاکيد داشت: ارديبهشت ماه همزمان با خروج دام از قشلاق و تخليه تمام زيستگاههاي منطقه از سگهاي گله و دامهاي اهلي، کار دوربين گذاري آغاز شد.
وي بيان کرد: در هفته دوم اجراي طرح دوربين گذاري، يکي از دوربينهاي مستقر در محدوده پارک ملي موفق به ثبت يک خانواده متشکل از سه فرد يوزپلنگ آسيايي شده است که با احتساب پنج فردي که در بيست و پنجم ارديبهشت امسال تصويربرداري شدند و نيز يک فرد يوزپلنگ نر که تصاوير آن مرتبا در تعدادي از دوربينهاي منطقه مشاهده ميشود و از ابتداي سال ۹۹ تاکنون حضور ۹ فرد مختلف از اين گونه در ذخيره گاه زيستکره توران مستندسازي شده است.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان سمنان با بيان اينکه عرصه دوربين گذاري شده کمتر از يک دهم کل مساحت مجموعه ذخيره گاه زيستکره توران را تشکيل ميدهد، اضافه کرد: با اين احتساب جمعيت قابل تخمين منطقه يقينا بيش از اين است اما، اداره کل حفاظت محيط زيست استان سمنان فقط آمار مشاهدات ثبت شده و مستندسازي شده را اعلام ميکند و از هرگونه گمانه زني براي تخمين جمعيت کل يوزپلنگها در منطقه پرهيز ميکند.
عبدوس با اشاره به اينکه نقش و نگار و خط و خال پوست هر فرد يوزپلنگ مانند اثر انگشت انسان وسيله شناسايي و تفکيک يوزها از يکديگر است گفت: پس از هر مرحله تخليه حافظه دوربينها با مقايسه نقش و نگار پوست با تصاوير ثبت شده قبلي، براي هر يک از يوزهاي طبيعت، شناسنامه اي تهيه ميشود تا در مشاهدات مکرر، از شمارش تکراري آنها اجتناب شود.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان سمنان تصريح کرد: تلاشهاي شبانه روزي رئيس و محيط بانان پارک ملي و ذخيره گاه زيستکره توران و حمايتها و همکاريهاي جوامع بومي اين منطقه به منظور نجات يوزپلنگ آسيايي از پرتگاه انقراض ستودني است و اين تلاشها ادامه خواهد داشت.
بازار