عزاداری محرم در شرایط کرونا از دیدگاه مقام معظم رهبری

خبرآنلاين/ حجتالاسلام والمسلمين محسن مهاجرنيا، استاد و پژوهشگر مسائل سياسي، گفت: مقام معظم رهبري در عيد قربان فرمودند که به رغم اهميت مراسم عزاداري سيدالشهدا، رعايت پروتکل ها و مسائل بهداشتي مقدم است و همه شرعاً موظفند که شرايط کرونايي را رعايت بکنند و به ضرورت ها بسنده کنند.
وي افزود: در روزهاي اخير، بحث هايي در خصوص نسبت عزاداري با شرايط کرونا و مسائل بهداشتي کشور مطرح شد؛ برخي عزاداري را به دليل اهميتش مقدم دانستند و معتقد بودند ما مراسم را نميتوانيم تعطيل بکنيم. در مقابل بعضي ها معتقد بودند شرايط بهداشتي را بايد رعايت کرد و مراسم را بايد متناسب با اين شرايط برگزار کرد.
استاد حوزه و دانشگاه گفت: مقام معظم رهبري در اين قضيه به نوعي هم فتوا دادند و هم به عنوان حاکم اسلامي و وليّ فقيه دستور صادر کردند و بر همه لازم و ضروري است که آن را مراعات کنند.
وي افزود: ما در بحث حرم هاي اهل بيت(ع) و زيارت ها و امامزاده ها و مراسم مختلف مثل نمازهاي جمعه و جماعات و... فريضه حفظ جان انسانها را بر شعائر مذهبي ترجيح داديم؛ چون عقلانيت ديني اقتضا ميکرد که بين يک واجب و يک مستحب بايد واجب را مقدم کرد. مسئله عزاداراي ماه محرم هم واجب نيست؛ اما جزو شعائر بسيار هويت بخش ما است و هويت ما در طول تاريخ با همين مراسم ها حفظ شده است. بر فرض هم که واجب باشد، عقل ديني ما و اجتهاد عقلاني مقام معظم رهبري ميگويد بايد اهمّ و مهم کرد و آن چيزي را که مهمتر است، گرفت. در اينجا يک جمع تبرعي قشنگي دارد اتفاق ميافتد. مقام معظم رهبري فرمودند: ما نميتوانيم مراسم عزاداري را تعطيل کنيم. عشق به اباعبدالله(عليه السلام) سر جايش محفوظ؛ اما اجتماعات را برميداريم. به تعبير ديگر، هر خانه يک حسينيه بشود. همه عزاداري بکنند؛ رسانه ملي عزاداري را ترويج بدهد؛ اما اجتماعات در حسينيه ها و مساجد و هيئات و دسته هاي عزاداري را موقتاً کنار بگذاريم. اين حکم به تعطيلي عزاداري نيست؛ بلکه جمع بين حفظ جان انسانها و عزاداري است. روايتي از امام علي عليه السلام نقل شده که فرمودند: يکي از مشکلات و آسيب هاي تاريخي همه تمدن ها و دولت ها و ملت ها و انسان ها اين بوده که نتوانستند ميان اصول و فروع جمع کنند؛ يعني قاعده اهمّ و مهم را رعايت نکردند و به جاي اينکه اصول را بگيرند، فروع و شاخ و برگ ها را گرفتند. اما عقلانيت ديني به ما ميگويد که ميان اهمّ و مهم، بايد امر اهم را گرفت.