نماد آخرین خبر

400 گاندو کودکان سیستان‌وبلوچستان را تهدید می‌کنند؛ 3 کودک قربانی شدند

منبع
رکنا
بروزرسانی
400 گاندو کودکان سیستان‌وبلوچستان را تهدید می‌کنند؛ 3 کودک قربانی شدند

رکنا/ کودکان محروم بلوچستان براي شستشوي ظروف و تامين آب مورد نياز خانواده در جنگ تن به تن و نابرابر با تمساح يا گاندو قرار مي گيرند و در چشم بر هم زدني دست و پا و جان مي‌دهند.

مرداد ماه سال گذشته دختري به نام آسيه در جنگي تن به تن و نابرابر خواهرش را از چنگال گاندو و مرگ حتمي نجات داد اگرچه حوا دستش را در اين حادثه از دست داد و يادآوري آن روز تلخ هر دوي آنها را بسيار ناراحت مي‌کند اما او فراموش نمي‌کند که با فداکاري خواهرش به زندگي برگشته است.

وحيد پورمردان، مديرکل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان ابراز کرد: گاندو يک گونه شاخص استاني و حتي کشوري است که هم از سوي مردم بومي و هم از سوي دولت و محيط زيست حمايت مي‌شود و ما در مجموعه محيط زيست هم سعي کرده‌ايم تا به طرق مختلف، با کمک رسانه‌ها، مردم بومي، محيط‌بانان و آموزش و پرورش تعارض بين مردم و گاندو را حذف کنيم.
وي تصريح کرد: در حال حاضر هيچ تعارضي بين جامعه محلي و گاندو وجود ندارد، زيرا مردم منطقه به خوبي رفتارهاي گاندو را مي‌شناسند، مي‌دانند که چه زمان‌هايي خطرساز است و يا فصل جفت‌گيري آن کي است.
وي تاکيد کرد: از ارديبهشت تا مهرماه، فصل زادآوري گاندوها است و در اين مدت رفتار گاندوها به شدت تهاجمي مي‌شود، زيرا گاندوي ماده از زيستگاه و نوزادان خود دفاع مي‌کند، بنابراين حساسيت بالا مي‌رود و در اين مدت نبايد به زيستگاه آنان نزديک شد.
مديرکل محيط زيست سيستان و بلوچستان با بيان اينکه اداره کل محيط زيست استان هم در اين ايام حساسيت کار را افزايش مي‌دهد، ادامه مي‌دهد: اکيپ‌هاي ۳۰ نفره به منطقه مي‌فرستيم تا خانه به خانه در بزنند و به مردم محلي اطلاع رساني کنند، همچنين ضبط و پخش برنامه‌هايي به زبان بلوچي، ديدار با ريش‌سفيدها، حضور در مساجد و نصب تابلوهاي هشدار دهنده از ديگر اقدامات اداره کل محيط زيست استان براي آگاهي مردم از خطر نزديکي به گاندوها در اين ايام است.
وي اظهار مي‌کند: چنانچه دقت کنيم مي‌بينيم که بيشتر افرادي که مورد حمله گاندوها قرار گرفته‌اند، خصوصا در همين 6 يا هفت سال گذشته، کودک هستند و از روي بازيگوشي و براي سرگرمي، وارد زيستگاه گاندوها مي‌شوند، بنابراين چنانچه براي پر کردن اوقات فراغت آنان فکري کنيم، کمتر شاهد اين اتفاقات خواهيم بود.
پورمردان ادامه مي‌دهد: گاهي براي حل اين مشکل، بحث حصارکشي مطرح مي‌شود که از نظر ما منطقي نيست. يکي از دلايل آن اين است که گاندوها قلمروطلب هستند و مسافت طولاني جابه‌جا مي‌شوند. زيستگاه اصلي اين تمساح ها بيش از ۳۸۰ هزار هکتار است که حصارکشي آن بسيار هزينه‌بر خواهد بود.
مديرکل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان بيان مي کند: همچنين بايد توجه داشت که گاندوها توانايي آن را دارند از زير زمين حرکت کنند که تجربه آن را در گذشته داشته‌ايم، از جمله در ۱۵۰ کيلومتري چابهار که مرکزي براي تيمار گاندوها داريم، بارها همکاران ما مشاهده کرده‌اند که گاندوها از زير حصارها عبور کرده و فرار کرده‌اند.
مديرکل محيط زيست استان اظهارکرد: از نظر ما، حصارکشي اين منطقه، پاک کردن صورت مسأله است. چنانچه اين منطقه را که بسيار هم وسيع است، حصارکشي کنيم، دسترسي مردم بومي به منابع آبي با مشکل مواجه و اين خود باعث افزايش تعارض ميان انسان و حيات وحش مي‌شود که با اهداف ما در محيط زيست منافات دارد.
وي در پايان تاکيد کرد: براي حل اين مشکل، ابتدا بايد براي کودکان، سرگرمي‌هاي ديگري ايجاد کنيم تا براي بازي، به سمت زيستگاه گاندوها نروند، زيرا در اين صورت، حتي چنانچه حصارکشي کنيم، باز احتمال دارد کودکان راهي براي عبور از حصار پيدا کنند که خود يک خطر جدي‌تر است، همچنين بايد مشکل آب منطقه حل شود تا مردم محلي مجبور نشوند براي برداشت آب مورد نياز، به زيستگاه گاندوها نزديک شوند.
دهيار باهوکلات نيز افزود: مشکل اصلي مردم اين منطقه، دسترسي نداشتن به آب بهداشتي است، البته نبود سرگرمي براي کودکان منطقه هم مشکل مهمي است، زيرا مردم اينجا از امکانات ورزشي يا تفريحي محرومند، اما مشکل اصلي همان آب است. زيرا مردم بيشتر براي برداشت آب از رودخانه باهوکلات و غيره مجبور هستند که به گاندوها نزديک شوند.
مسعود شيخ زاده ادامه داد: روستاي بزرگي مثل باهوکلات لوله کشي آب شده اما روستاهاي ديگر هنوز لوله کشي نشده است. اکثر روستاهاي اين منطقه با تانکر آب‌رساني مي‌شوند که جوابگوي نياز مردم نيست، البته خيرين منطقه، شوراها و مسئولان دولتي مانند فرماندار يک سري کارها کرده‌اند، اما هنوز نياز رفع نشده است.
وي اظهار کرد: چنانچه مشکل آب حل شود، مردم مجبور نمي‌شوند که براي برداشت آب به گاندوها نزديک شوند. خود باهوکلات چندان مشکل آب ندارد چون لوله کشي شده، اما ساير روستاها وضعيت مناسبي ندارند.
دهيار باهوکلات گفت: مساله ديگر نبود امکانات بازي و سرگرمي است، چنانچه يک زمين چمن يا سالن فوتسال ايجاد شود، يا وسايل ورزشي در اختيار مردم قرار داشته باشد، کودکان و نوجوانان سرگرم مي‌شوند.


همراهان عزيز ، آخرين اخبار استان سيستان و بلوچستان را به صورت لحظه اي و فراجناحي در بسترهاي زير دنبال کنيد :
آخرين خبر سيستان و بلوچستان در تلگرام :
https://t.me/joinchat/AAAAAEKZUcFIniUcdLn0Lw
آخرين خبر سيستان و بلوچستان در اينستاگرام :
https://instagram.com/zahedan_today