این کلاه ۴۰۰ساله خراسان جنوبی ثبت ملی شد

ايسنا/ مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان جنوبي گفت: مهارت ساخت کُلوتِه ( کلاه پولي) روستاي چنشت شهرستان سربيشه خراسان جنوبي در فهرست ملي ثبت شد.
سيد احمد برآبادي، مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان جنوبي امروز سه شنبه 23 دي به خبرنگاران گفت: ساخت کلاهي پارچهاي توسط زنان از پارچههاي کرباسي، چيت، متقال، ابريشم و بيشتر مخملهاي منجوق دوزي شده يا طرح دار و در رنگهاي ترکيبي سبز، آبي، قرمز، گلي(صورتي) و مشکي ، با الحاقات تزييني بسيار که مهمترين آنها سکههاي نقره قديمي در اندازههاي مختلف است، در فهرست ميراث معنوي ملي ثبت شد.
وي افزود: اين سکهها به همراه تزئينات خرمهره ريز و درشت، کريستالهاي پلاستيکي و شيشهاي و منجوقهاي شکلي مختلف تزيينات کلاه را تشکيل ميدهند.
مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان جنوبي بيان کرد: اين کلاه از بالاي پيشاني تا بالاي گردن و روي دو گوش را ميپوشاند و با دوعدد بندک نازک به زير چانه گره زده ميشود و تمامي دختران و زنان چنشتي از يک سالگي تا پايان عمر بر سر خود گذاشته و به عنوان سرپوش سنتي خود از آن استفاده ميکنند.
برآبادي ادامه داد: همچنين کامل شده اين کلاه به عنوان هديه از طرف مادر عروس به عروس داده شده و استفاده آن در طي مراسم عروسي در روستاي چنشت که يکي از زيباترين مراسم عروسي در استان خراسان جنوبي است، کاربرد داشته است.
وي با بيان اينکه اين کلاه درگويش بومي به کلوته (koloteh) شهرت دارد، تصريح کرد: طرح کلاه در اقشار غني و فقير فرقي ندارد، اما جنس و دوخت تزيينات روي آن کاملاً به وضع اقتصادي خانواده مرتبط است.
مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان جنوبي اظهار کرد: گاهي گلدوزي با نخهاي ابريشمي و کامواهاي رنگي بر روي حاشيه و مرکز و يا تمام کلاه توسط زنان صورت ميگيرد و يا نوارهاي گلابتون از الياف طلا و نقره در اغلب کلاههاي مربوط به طبقه اعيان به چشم ميخورد.
برآبادي با بيان ايبکه کلوته عروس در مراسم عروسي همراه با ضمايم و متعلقات ديگري مورد استفاده قرار ميگيرد که بر جلوه عروس ميافزايد، افزود: علاوه بر کلوته، يک عدد توف ( نوار تزييني که از زير چانه تا روي کلاه را در بر ميگيرد و حدود 120 سکه نقره در سه رديف بر آن دوخته شده است.
وي با بيان اينکه شش عدد طوق گردن که همانند تسبيح به طول حدوداً 50 سانتيمتر با کمک مهرههاي رنگي و سکه تزيين شده و داراي موشوره( جا دعايي) است، يادآور شد: قدمت بيش از 400 ساله دوخت و تهيه اين کلاه در روستاي چنشت نشان از ارزشهاي آن دارد.