بندر تاریخی سیراف ثبت جهانی شود

ايرنا/ استاندار بوشهر گفت: بندر سيراف از ديرباز پيشگام در عرصه دريانوردي ايران بودهاست و انتظار ميرود با اقدام جدي براي ثبت جهاني آن، تمدن و جايگاه تاريخي اين بندر به دنيا معرفي شود.
عبدالکريم گراوند استاندار بوشهر روز دوشنبه در آيين افتتاح موزه منطقهاي خليج فارس با حضور علي اصغر مونسان وزير ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري افزود: موزه منطقهاي خليج فارس با ۴۱ ميليارد تومان اعتبار احداث شدهاست که ۸۰ درصد اين ميزان اعتبار در دولت تدبير و اميد محقق شدهاست.
وي اضافه کرد: همچنين از اين ميزان اعتبا ۲۵ ميليارد تومان از محل سفر سال ۹۷ رئيس جمهوري به استان بوشهر محقق شدهاست.
استاندار بوشهر ادامه داد: دولت تدبير با همه سختيها تلاش کرد از گنجينه هاي استان بوشهر را در قالب موزه منطقهاي خليج فارس حفاظت کند.
گراوند بيان کرد: استان بوشهر علاوه بر ميراث فرهنگي در زمينه گردشگري و صنايع دستي نيز از قابليتهاي چشمگيري برخوردار است و جنوب اين استان از ظرفيت بالايي براي تبديل شدن به مقصد گردشگري دارد.
وي اظهار داشت: بناهاي تاريخي فاخري از جمله بافت تاريخي بندر بوشهر که گنجينهاي قابل توجه و مهم براي استان است بايد مورد توجه جدي صورت گيرد و احيا و حفاظت از اين بناها بايد در اولويت کار حوزه ميراث فرهنگي باشد تا گذر زمان منجر به تخريب آنها نشود.
سيراف بندري که بخاطر قدمت آن به گنجينه خليج فارس و به دليل همزيستي مسالمت آميز پيروان اديان و مذاهب در ادوار مختلف تاريخي در آن، به شهر آزادي ديني مشهور است.
اين شهر از ديرباز تاکنون يکي از نقاط بسيار مهم و استراتژيک در سواحل شمالي خليج فارس بوده و اگرچه پايهريزي آن در دوره ساساني بود اما با ورود اسلام به ايران و مستقر شدن مسلمانان رونق بيشتري گرفت، از اوايل دوران اسلامي تا قرن پنجم هجري که اوج شکوفايي بندرسيراف است، بيشترين حجم مبادلات تجاري و بازرگاني ايران از اين بندر صورت ميگرفته است.
ناخدايان سيرافي کالاهاي خود را تا مناطقي از آسياي شرقي، چين و هند ميبردند و از آنجا کالاهايي را ميآوردند و بندر باستاني سيراف يکي از لنگرگاههاي اصلي دريانوردان و کشتيهاي تجاري و باري اين کشورها بهشمار ميرفت.
سيراف از پررونقترين بندرهاي کشور بود که روابط تجاري زيادي با روم و يونان در اروپا و ماداگاسکار در آفريقا تا کانتون چين در آسيا در دورههاي ساساني و اسلامي داشت در سفالهاي بازمانده با نقشهاي گوناگون، پارچهها و زيورآلات، معماريهاي گچي و اتاقهاي آذين شده به آثار هنري و ساختمانهاي دو و سه طبقه بخشي از ميراث بجامانده از آن تمدن است اما زمين لرزه مرگبار هفت روزه سال ۳۶۷ هجري قمري مدفون شدن کامل اين بندر را بهدنبال داشت بههمين دليل سيراف بمبئي ايران ناميده شدهاست.
بندري که در آن زمان بيش از ۳۰۰ هزار نفر جمعيت داشته و به دليل آزادمنشي ديني در اين بندر بينالمللي پيروان مذاهب گوناگوني همچون زرتشتيان، مسيحيان، مانويان، يهوديان، بوداييان و اقوامي همچون روميان، يونانيان و چينيها در اين بندر زندگي ميکردند و گورستانهاي باقيمانده از پيروان دينهاي گوناگون در اين شهر باستاني نشانگر آزادي ديني در اين بندر ايراني است.
وجود آثار تاريخي متعدد و شاخصي که در اين بندر باستاني که همه گوياي شکوه و عظمت اين بندر در دوران گذشته است، قابليت آن را براي ثبت در فهرست آثار جهاني اثبات ميکند.