آرد و نان در صدر تخلفات کالایی استان فارس قرار دارد

تسنيم/ در آستانه نوروز بازار تخلفات نيز داغ است و هر چند مسئولان از نظارتها و بازرسيها سخن ميگويند اما گويي هيچ نظارتي نتوانسته مانع برخي از تخلفات از جمله گران فروشي و احتکار يا حتي قاچاق شود.
اين روزها بازار حال و روز خوبي ندارد، کاسبان و مصرفکنندگان هر يک به نوعي از بازار گلايه دارند اما درد مشترک آنها گراني و کالاهاي بيکيفيت است. اين موضوع در امر اقلام خوراکي خود را بيشتر نشان ميدهد و زندگي و معيشت مردم را بيشتر تحت تاثير قرار داده است.
به گونهاي که کمبود روغن؛ کمبود مرغ؛ گراني افسار گسيخته تخم مرغ در ماههاي اخير جزء لاينفک مشکلات بازار بوده است. هر چند مسئولان از نظارتها و بازرسيها سخن ميگويند اما گويي هيچ نظارتي نتوانسته مانع برخي از تخلفات از جمله گران فروشي و احتکار يا حتي قاچاق شود.
حميدرضا ايزدي، رئيس سازمان صمت استان فارس از تشديد بازرسيها در روزهاي منتهي به سال جديد خبر ميدهد. براساس گفتههاي وي مرغ گرم، تخم مرغ، آرد و نان، لاستيک و سيمان بيشترين ميزان تخلف را در استان فارس داشتهاند.
بر اين اساس با بازرسيهاي انجام شده براي تخلفات توزيع مرغ گرم ۳۴۰ پرونده با ارزش ريالي ۸۸۴ ميليون و ۳۰۰ هزار تومان در استان فارس تشکيل شده است. همچنين در زمينه بازرسي تخم مرغ ۲۲۰ پرونده با ارزش ريالي ۱۹۵ ميليون و ۹۰۰ هزار تومان تشکيل شده است.
در ادامه تخلفات آرد و نان با تشکيل ۴۲۵ پرونده و ارزش ريالي يک ميليارد و ۲۹۸ ميليون و ۴۰۰ هزار تومان بيشترين تعداد تخلف را به خود اختصاص داده است.
لاستيک و سيمان دو کالاي ديگري است که بيشترين ميزان تخلف را داشتند که بر اين اساس در زمينه لاستيک ۹۵ پرونده با ارزش ريالي ۱۳ ميليارد و ۴۴ ميليون و ۱۰۰ هزار تومان و سيمان ۳۰۴ پرونده با ارزش ريالي ۳ ميليارد و ۶۶۹ ميليون تومان تشکيل شده است.
تفاوت قيمت بين آنچه با عنوان سهميهاي و آزاد عرضه ميشود يکي از دلايل بروز تخلف است که کارشناسان اقتصادي معتقدند در صورت ادامه اين روند تخلفات در سال جديد بيشتر نيز ميشود.
منصور جباري، سرپرست شرکت غله و بازرگاني استان فارس يکي از کساني است که تفاوت قيمت را عامل به وجود آمدن تخلف و دلالي ميداند. وي در ستاد تنظيم بازار استان فارس درباره تخلفات حوزه آرد گفت: تفاوت قيمت بين آرد سهميهاي و آزاد هر نانواي پاکدستي را هم ممکن است به تخلف وادارد.
به گفته وي در حال حاضر يک کيسه آرد با قيمت کيلويي ۸۲۰ تومان و با قيمت تمام شده حدود ۴۰ هزار تومان به نانواييهاي نوع يک داده ميشود که همين ميزان آرد در بازار آزاد بيش از ۱۲۰ هزار تومان است.
سرپرست شرکت غله و بازرگاني استان فارس معتقد است که اين تفاوت فاحش قيمت سبب ميشود که بستر براي تخلف باز شود و ادامه همين روند سال آينده مشکل را دوچندان ميکند چراکه قيمت گندم ۴ هزار تومان اعلام شده که ممکن است بيشتر نيز شود.
به گفته جباري از طرفي هزينه حمل آرد براي درب مغازه مرتب رو به افزايش است در حالي قيمت نان و گندم ثابت است اين سبب ميشود توليدکننده آرد و نانوا دچار مشکل شوند و زمينه براي تخلف هم باز است.
بر همين اساس اداره تعزيرات استان فارس نيز اعلام کرده که در ۱۱ ماه گذشته ۲۹ هزار فقره پرونده در تعزيرات تشکيل شده که ۱۹ هزار فقره مربوط به کالا و خدمات بوده است.
اين امر به اين معناست که بيش از نيمي از پروندهها مربوط به تخلفات کالاها است که لزوم بازرسي و نظارت بيشتر را ايجاب ميکند. همچنين لازم است که برخي از قوانين يا دستورالعملها مانند چند نرخي بودن کالاها يا تفاوت زياد نرخ آنها اصلاح شود تا بستري براي تخلف ايجاد نشود.