دفاع دوباره و جانانه مولوی عبدالحمید از طالبان

برترين ها/ امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان گفت: ديدگاه طالبان فعلي عوض شده، هرچند اعتقاد و مذهب آنها عوض نشده است. مصاحبههايي که خود آنها پخش ميکنند و صحبتهايي که سخنگوي طالبان ميکند، حاکي از اين است که ديدگاه آنها عوض شده است.
مولوي عبدالحميد، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان اظهار کرد: ما 24 سال با اصلاحطلبان همراهي کرديم. زماني که اصلاحطلبي در اولين دوره رياستجمهوري آقاي خاتمي شروع شد، بسيار شرايط سختي بود، ولي تمام بزرگان کشور به آن سمت گرايش داشتند و ما هم از آقاي خاتمي حمايت کرديم؛ چون احساس کرديم آقاي خاتمي ميآيد و يک فضاي سياسي بازتري به وجود ميآيد.
وي ادامه داد: اما اصلاحطلبان در اين 24 سال که هشت سال آن آقاي خاتمي و هشت سال ديگر آقاي روحاني بود، نتوانستند از اهل سنت کسي را بهعنوان همکار بياورند. خود آقاي خاتمي را چند بار ديدم و گزارشي از وضعيت اهل سنت به ايشان دادم. ظاهرا افسوس هم ميخوردند که چنين شرايطي بر آنها رفته است، ولي هيچ کاري نکردند.
عبدالحميد بيان کرد: در دوره آقاي روحاني هم ما پيگير بوديم که از ظرفيتهاي اهل سنت استفاده کنند، ولي نه ايشان و نه حتي آقايان موسوي و کروبي هم وقتي وارد صحنه شدند، نتوانستند کاري بکنند. اينها حتي حاضر نشدند يک استاندار از اهل سنت انتخاب کنند. يک معاون وزير هم که گذاشتند، طولي نکشيد که ايشان را هم برکنار کردند. دو نفر سفير از اهل سنت داشتيم که يک سفير زن بود در يک کشور کوچک(برونئي) و يکي هم در ويتنام که او هم بازنشسته شد.
اصلاحطلبان حاضر نشدند هزينه کنند و پست و مقامي را براي اهل سنت در نظر بگيرند. اين تبعيض و نابرابري براي ما خيلي سخت بود. تبعيض در مناطق سنينشين و در مديريت کلان کشور، ما را مقدار زيادي سرخورده کرد.
امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان گفت: در دنيا هميشه سياست يکجور نيست، بايد تغيير کند. اين دوره هم ما چنين تصميمي گرفتيم. اصولگرايان گفتند يک دوره هم ما را آزمايش کنيد، ما نخبگان اهل سنت را به کار ميگيريم. گفتند شما اين همه به اصلاحطلبان رأي داديد، يک دوره هم به ما اعتماد کنيد و رأي بدهيد. تيم آقاي رئيسي هم شديدا پيگيري کردند و چندين نفر را به زاهدان فرستادند. خود آقاي رئيسي و تيمشان هم در تهران پيگير مسائل اهل سنت در مناطق مختلف بودند و در عين حال وعده دادند از نخبگان اهل سنت استفاده خواهيم کرد.
دي افزود: تاکنون به وعده عمل نکردند، اما اميدوار هستيم. کابينه فعلي هم که معرفي کردند، ما اعتراض کرديم؛ چون گفته بودند از اهل سنت استفاده ميکنيم که نکردند و حتي از زنان نيز کسي را در کابينه به کار نگرفتهاند، ولي ما هنوز منتظر و اميدوار هستيم؛ چون آقاي رئيسي گفتهاند که من چيزي را اعلام نميکنم، ولي کوشش خودمان را ميکنيم که در عمل کار کنيم و اهل شعار نباشيم.
عبدالحميد اضافه کرد: ما در نهايت به آقاي رئيسي رأي داديم و سعي کرديم ناراحتي و کدورتي که از چند دهه قبل، از ما در دل آنها بود، برطرف بشود. براي ما شخص آقاي رئيسي مطرح نبود. ما کل مجموعه اصولگرايان را دوست داشتيم و گفتيم اگر ما به اينها رأي بدهيم، اينها متوجه ميشوند که ما با آنها دشمني نداريم.
وي يادآور شد: وقتي آقاي اللهکرم آمدند، ما موضع خودمان را از قبل مشخص و اعلام کرده و گفته بوديم که به آقاي رئيسي رأي ميدهيم. پس از آن بود که ايشان به اينجا آمدند. يک بار آمدند همين مسجد مکي و يک بار ديگر هم زماني که من بعد از معالجاتم از ترکيه برگشتم، به عيادتم آمدند.
امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان اظهار کرد: پيام تبريک من به طالبان براي خيلي از برادران و خواهران سخت و قابل تعجب بوده است. من توضيح ميدهم. طالبان حدود 20 سال است که با نيروهاي ناتو که در افغانستان حضور دارند، درگير شده و با آنها جنگيدهاند. گروههاي ديگري هم غير از طالبان در افغانستان مسلح بودهاند. من ممکن است از تمام اتفاقات پيشآمده و جزئيات آن اطلاعاتي داشته باشم که ديگران مطلع نباشند. اينکه طالبان چه کردهاند و ديگران چه کردهاند، ما زياد شنيدهايم؛ ولي اينکه طالبان چه کارهايي را بر عهده گرفتهاند که کار آنها باشد، من ممکن است اطلاعات وسيعي نداشته باشم؛ ولي چيزي که من ميگويم اين است که طالبان فعلي با قبل تغيير کرده است. اينها طالبان 20 سال قبل که مدتي در افغانستان حکومت کردند، نيستند.
عبدالحميد تصريح کرد: ديدگاه طالبان فعلي عوض شده، هرچند اعتقاد و مذهب آنها عوض نشده است. مصاحبههايي که خود آنها پخش ميکنند و صحبتهايي که سخنگوي طالبان ميکند، حاکي از اين است که ديدگاه آنها عوض شده است. قسمت شرقي زاهدان نزديک مرز افغانستان و مرز پاکستان است و من چون خودم يک روحاني اهل سنت هستم، ملاها و روحانيهاي آنها را من ميشناسم و شما نميشناسيد. اين علما، افراد معتدلي هستند و تندرو نيستند. به طور کلي در اينها تحولاتي صورت گرفته و نتيجهاش اين است که در بدو امر عفو عمومي اعلام کردند و تمام کساني که با اينها جنگيدند و شايد صدها نفر از طالبان را کشتهاند، همانها را هم آزاد کردند و کاري به آنها نداشتند.
امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان افزود: الان هم هيچکسي را تعقيب نميکنند. يک نظام و حکومت ازهمپاشيده فعلا وجود دارد که طبيعتا هرجومرجهايي هم اتفاق ميافتد. ممکن است کسان تندرويي باشند که از اسم طالبان سوءاستفاده کنند؛ ولي واقعا اينها وقتي اعلام کردند که ما بخشيديم، قطعا بخشيدهاند. حتي بعضيها را با سلاح دستگير کردند. آنها را به منازلشان بردند و اسلحه را نيز از آنها نگرفتند.
وي خاطرنشان کرد: آنها بيشتر شهرها را با مذاکره فتح کردهاند. خيلي جاها هم کساني بودند که به طالبان حمله کردند و درگير شدند؛ ولي بيشتر با مذاکره باعث شدند که طرف مقابل تسليم شود؛ چون ميخواستند بدون جنگ و خونريزي اين کارها انجام بشود.
عبدالحميد گفت: به دروازه کابل هم که رسيدند گفتند خونريزي نباشد و توقف کردند. در شهرهاي ديگر هم همين کار را کردند. طالبان متحول شده و ديگر طالبان 20 سال پيش نيستند. الان چيزهاي اميدوارکننده زيادي وجود دارد؛ از جمله کشت خشخاش را ممنوع اعلام کردهاند و انشاءالله مسئله کمآبي حل خواهد شد و آب هيرمند به سمت ايران آزاد ميشود.
وي بيان کرد: همينطور مسئله زنان حل ميشود و ديگر مشکلاتي نيست. اينها پذيرفتند که زنها دانشگاه بروند و تحصيلات عاليه داشته باشند. دختران به مدارس بروند و پذيرفتهاند که زنان هم در عرصههاي اجتماعي حضور داشته باشند و آنها هم در ادارات استخدام بشوند.