نابودی سفرههای آب زیرزمینی خراسان رضوی با برداشتهای بیرویه

صدا و سیما/ بیش از ٣٠ میلیارد متر مکعب از آبخوانهای زیرزمینی خراسان رضوی در ۴۵ سال گذشته بهعلت برداشتهای بیرویه نابود شده است.
محمد علایی، رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان خراسان رضوی اظهار کرد: یکی از مسائل مهم حوزه آب توجه به اقلیمهای متفاوت و تغییر این اقلیمها است، در سالهای اخیر جمعیت شهری از روستایی بیشتر شده و به همین تناسب فرهنگها نیز عوض شده است.
علایی افزود: جمعیت روستایی در گذشته مالک آب به شمار می رفته و این مهم در چگونگی مصرف آب توسط آنان اثرگذار بوده است، در چند دهه اخیر اما حق مالکیت آب در اختیار دولت است، حق مالکیت بر آب با حق حاکمیت بر آب که در اختیار دولت است در تناقض نیست.
رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: در دنیا ٧٠ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف میشود و این میزان در ایران ٨٢ درصد است، میزان مصرف آب شرب و بهداشتی در شهرها و روستاها نیز حدود ١٣ درصد است، باید توجه داشت که میزان برداشت موجود از سفرههای آب زیرزمینی، در نهایت منجر به نابودی این منابع خواهد شد به همین سبب میزان برداشت آب باید کاهش یابد.
علایی با اشاره به آمار چاههای آب استان گفت: بیش از ١۶ هزار حلقه چاه مجاز و هفت هزار حلقه چاه غیرمجاز در این استان وجود دارد، این در حالیست که از چاههای دارای پروانه نیز اضافه برداشت انجام میگیرد و میزان سرانه مصرف آب در وضعیت بسیار بحرانی قرار دارد.
او افزود: چشمه گیلاس در خراسان رضوی به عنوان یکی از پیامدهای نابودی آبخوانها، از مواردی بود که در سالهای اخیر خشک و نابود شد، البته نقشه پهنهبندی کیفی آب زیرزمینی نشان میدهد که هنوز بخشی از سفرههای زیرزمینی زنده است و با اقداماتی میتوانیم از نابودی آن و وقوع فاجعه جلوگیری کنیم.