نماد آخرین خبر

استخوان خروج دام زنده در گلوی مردم خراسان جنوبی

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
استخوان خروج دام زنده در گلوی مردم خراسان جنوبی

باشگاه خبرنگاران/ خروج دام زنده از خراسان جنوبی تنها کشتارگاه صنعتی استان را با چالش‌هایی مواجه کرده است که سود فرآوری و اشتغال را نصیب استان‌های دیگر می کند.

تنها کشتارگاه صنعتی خراسان جنوبی سال ۹۸ با دریافت تسهیلات در شهرستان خوسف شروع به ساخت کرد و در سال ۱۴۰۰ افتتاح شد.
این واحد صنعتی برای ۴ نوع دام شامل گوسفند، گاو، شتر و شترمرغ خدمات ارائه می‌دهد و ظرفیت کشتار روزانه هزار رأس دام سبک و ۱۰۰ رأس دام سنگین و ۱۰۰ قطعه شترمرغ را دارد.

کشتار با ۲۰ درصد ظرفیت
مدیرعامل مجتمع صنعتی گوشت قهستان می‌گوید: این کشتارگاه با هدف تکمیل زنجیره گوشت قرمز استان ایجاد شده است، اما اکنون با کمتر از ۲۰ درصد ظرفیتش کار می‌کند.
خیاط اضافه می‌کند: در ابتدای کار ۱۹۱ نفر شاغل داشتیم که به دلیل مشکلات مالی و سرمایه در گردش برای کشتار مجبور به تعدیل ۱۲۰ نیرو شدیم. 
او با بیان اینکه استان چند برابر نیاز خود گوشت قرمز تولید می‌کند، ادامه داد: خراسان جنوبی به لحاظ جمعیت دامی وضعیت خوبی دارد، اما متأسفانه دام‌ها به صورت زنده از استان خارج می‌شود.
مدیرعامل مجتمع صنعتی گوشت قهستان تصریح می‌کند: اگر بتوانیم فضایی را مهیا کنیم و از خروج دام زنده جلوگیری کنیم برای استان سودآوری و اشتغال به همراه دارد.
به گفته خیاط اگر سرمایه در گردش درستی داشته باشیم می‌توانیم دام را خریداری و زنجیره تولید را تکمیل کنیم.

کشتارگاه حلقه اصلی زنجیره تولید گوشت قرمز
خراسان جنوبی در صنعت طیور به خودکفایی رسیده و زنجیره تولید و پرورش مرغ از جوجه یک روزه تا کشتار و بسته بندی در آن مهیاست و با توجه به ظرفیت بالای تولید گوشت قرمز و وجود کشتارگاه صنعتی، می‌توان این الگوی موفق را در این حوزه هم پیاده سازی کرد.
مدیرعامل مجتمع صنعتی گوشت قهستان می‌گوید: برای فرآوری پوست دام و ایجاد خط تولید سوسیس، کالباس و ناگت مرغ برنامه‌هایی در نظر داریم که در صورت حمایت دامداران و افزایش کشتار دام می‌توانیم این خط را راه اندازی کنیم.
خیاط بیان می‌کند: با بالارفتن تقاضا در زنجیره تولید گوشت قرمز، صادرات و فرآوری ضایعات آن به صرفه‌تر می‌شود و واحد‌هایی همچون کارخانه خوراک دام، میدان‌های عرضه دام واحد‌های تولید کود و کمپوست، واحد‌های پرورش، پرواربندی و دام‌های مولد را می‌توان به صورت صنعتی راه اندازی کرد.
او البته حمایت سایر نهاد‌ها را در رونق کشتارگاه مؤثر می‌داند و می‌گوید: با حمایت دستگاه‌هایی همانند دانشگاه، نیروی انتظامی، ارتش و خوابگاه‌های شبانه روزی که هر روز طبخ غذا برای تعداد بالا دارند باعث افزایش اشتغال و استفاده بیشتر از ظرفیت کشتارگاه می‌شود.

ضایعات کشتارگاهی صفر
تمام محصولات و ضایعات کشتارگاه صنعتی خوسف تبدیل به فرآورده‌هایی از قبیل پودر خون، پودر گوشت و پودر استخوان می‌شود.
مدیرعامل مجتمع صنعتی گوشت قهستان می‌گوید: این کشتارگاه دارای رتبه بهداشتی A است و سومین کشتارگاه بهداشتی کشور به حساب می‌آید که دارای کمترین آلایندگی و آلودگی میکروبی است.
خیاط بیان می‌کند: این مجموعه از نظر بهداشتی به شدت رصد می‌شود و قطعاً به مهار بیماری‌های دام کمک می‌کند.
او تصریح می‌کند: تصفیه خانه و واحد تبدیل ضایعات راه اندازی شده و آلودگی محیط زیستی یه حداقل رسیده است و هیچ دورریزی از کشتارگاه نداریم، انشالله به زودی به عنوان واحدی سبز معرفی شویم.

باید اعتماد دامدار را جلب کرد
کشتارگاه بعنوان بخشی از زنجیره تولید گوشت از زیرساخت‌های مهم در خراسان جنوبی است و چون تنها کشتارگاه صنعتی استان، در خوسف قرار دارد باید دولت از آن حمایت کند.
غریبی رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی با تأکید بر حمایت از این کشتارگاه می‌گوید: افزایش تورم باعث شد تا این کشتارگاه در اوایل راه اندازی با مشکل نقدینگی مواجه شود و چون پرداخت وجه به دامدار با تأخیر مواجه شد، اعتماد از بین رفت!
غریبی افزود: اعتماد سازی در برگشت وجه و نحوه کشتار و تداوم خرید از دامدار از مهمترین عواملی است که می‌تواند باعث رغبت دامداران به کشتارگاه شود.
او به پیامد‌های این بی اعتمادی اشاره و بیان کرد: طبق آمار دامپزشکی ۱۵۰ هزار رأس دام پارسال به مقصد کشتارگاه‌های دیگر از استان خارج شدند.
رئیس اتحادیه دامداران خراسان جنوبی می‌گوید: جمعیت دامی استان به صورتی است که علاوه بر کشتارگاه صنعتی خوسف، با فعالیت یک کشتارگاه صنعتی دیگر هم با همان ظرفیت می‌توانند هر دو مجموعه را به طور کامل پوشش دهند.
غریبی تأکید می‌کند: دامدار اگر بداند فروش دام به کشتارگاه بیرجند به نفع اوست و به موقع سرمایه اش را بدست می‌آورد چه لزومی دارد اینهمه استرس را به جان بخرد و دام خود را به استان‌های دیگر منتقل کند.
او می‌گوید: با وجود بی ثباتی بازار گوشت، به کشتارگاه پیشنهاد تأمین بخشی از نقدینگی هم داده شده است و پیشنهاد داده ایم که یک ضمانت نامه بانکی در اختیار اتحادیه دامداران قرار دهند و ما تا سقف ضمانت نامه برایشان دام ارسال کنیم و پس از کشتار فروش به موقع گوشت، پول دامدار را پرداخت کنند.

کاهش خطرات پنهان گوشت نیازمند فرهنگ سازی است
کارشناسان و مسئولان دامپزشکی همواره هشدار می‌دهند که کشتار در خانه و بدون نظارت و مهر دامپزشکی باعث بروز و انتقال بیماری‌ها می‌شوند. 
مدیرعامل مجتمع صنعتی گوشت قهستان می‌گوید: بسیاری از بیماری‌های دام پنهان است که در ظاهر گوشت مشاهده نمی‌شود و نیاز به کنترل متخصص دارد که در کشتارگاه توسط متخصص به طور دقیق بررسی می‌شوند.
خیاط بیان کرد: فرهنگ سازی می‌تواند یکی از راه‌هایی باشد که مردم را به فرهنگ کشتار صنعتی نزدیک کرد؛ هرچه بیشتر یه سمت کشتار صنعتی حرکت کنیم سلامت جامعه و همچنین سلامت جمعیت دامی بیشتر تأمین خواهد شد.
او تصریح می‌کند: بخشی از رتبه نگران کننده در سرطان، نازایی و بیماری‌هایی که اکنون شایع شده مربوط به مصرف غیر صنعتی و غیر بهداشتی گوشت است.

ارزش افزوده زیرپوست دام‌هایی که از استان خارج می‌شود
جمعیت دامی خراسان جنوبی در وضعیت خوب و مطلوبی است و به گفته کارشناسان حداقل ۵۰ درصد تولید گوشت قرمز در استان مازاد نیاز است و باید به دیگر استان‌ها فرستاده شود.
فعال شدن واحد‌های صنعتی و اعتمادسازی بین دامدار و واحد‌های صنعتی می‌تواند ارزش افزوده گوشت و فرآورده‌های جانبی آنرا نصیب خود استان کند و باعث اشتغالزایی بیشتر شود.
کشتارگاه صنعتی خوسف به عنوان تنها واحد صنعتی گوشت قرمز استان هدفش تنها تأمین نیاز مردم استان نیست بلکه برای صادرات گوشت و فرآورده‌های آن به خارج از استان و کشور برنامه‌هایی دارد.


آخرین خبر خراسان جنوبی در اینستاگرام :
https://instagram.com/skhorasan_today