ايبنا/ بر اساس دادههاي دادستاني کل کشور تراکنشهاي قمار و پولشويي با اجراي طرح رمز دوم پويا کاهش گستردهاي داشته و بانک مرکزي توانسته تا افراد فعال در قمار، فيشينگ و فروش رمز کارتهاي بانکي را زمينگير کند.
کلاهبرداران و مجرمان سايبري به منظور گردش پولهاي سياه حاصل از کلاهبرداري، قمار و شرط بندي، فيشينگ و پولشويي سامانههايي را از طريق رباتهاي خودکار به منظور انتقال وجه پول در حساب و کارتهاي بانکي اجارهاي متعدد ايجاد کرده بودند تا بتوانند با گردشهاي متعدد پولهاي سياه و کثيف را به پولهاي تميز در شبکه پرداخت تبديل کرده و در نهايت مبالغ هنگفتي را از کشور با خريد ارز و ... خارج کنند؛ در اين راستا بانک مرکزي از ابتداي سال جاري با اعمال محدوديتهاي صحيح در شبکه پرداخت و بانکي از جمله محدوديت خريد با کارت بانکي تا سقف ۵۰ ميليون تومان به صورت روزانه و هر کد ملي تا سقف يکصد ميليون تومان، انتقال وجه تا سقف يک ميليارد تومان با ارائه اسناد مثبته و اعلام ممنوعيت و غير فعال کردن پايانههاي فروش و ابزارهاي پرداخت در خارج از کشور باعث شد تا به شبکه قمار و پولشويي ضرباتي جدي و محکم وارد شود که در نهايت فعاليت آنها را کاهش داد و در همين راستا بانک مرکزي برنامهاي پيوسته را براي مبارزه با پولشويي در نظر گرفت.
با دستور بانک مرکزي شبکه بانکي و پرداخت با استفاده از توان زيرساخت نظام پرداخت و فناوريهاي نوين اقداماتي جدي را به منظور مبارزه جدي با پولشويي و پولهاي سياه را در دستور کار قرار داده که در همين راستا بحث استفاده از توان سامانههاي نظارتي و کشف تقلب براي افزايش نظارت و شناسايي موارد متقلبانه و مشکوک در شبکه پرداخت و بانکي به صورت جدي دنبال ميشود.
شبکه قمار و پولشويي با اجراي رمز دوم پويا زمينگير شد
بر اساس اعلام اداره نظامهاي پرداخت بانک مرکزي اجراي طرح رمز دوم پويا تراکنشهاي بدون حضور کارت را تا ۲۰ درصد کاهش داد که بخشي از آن مربوط به عدم هماهنگي لازم در برخي بانکها و فعالسازي رمز دوم يکبار مصرف توسط برخي مشتريان بود که کاهش درآمد در برخي شرکتهاي پرداخت و تجارت الکترونيک را براي چند روز به دنبال داشت که بانک مرکزي اين موضوع را تخمين زده بود و کاهش تراکنشها به سرعت در حال جبران شدن است و هم اکنون به وضعيت عادي نزديک شده است؛ بررسي آمار کاهش تراکنشهاي بدون حضور کارت توسط نهادهاي قضايي در کشور از روز بيستم بهمن ماه تا به امروز نشان ميدهد که عملياتي شدن رمز دوم پويا در شبکه بانکي باعث شد تا فرآيند پرداخت و انتقال وجه در حوزه قمار و پولشويي با مشکل روبرو شود و بر همين اساس نيز بخش مهمي از ريزش تراکنشها مربوط به اين دسته از تراکنشها و پولهاي سياه است که با اجراي اين طرح متوقف شده چرا که فعالان در حوز قمار، پولشويي از رباتهايي خودکار در اين زمينه استفاده ميکردند و حالا با اين پارامتر امنيتي قادر به ادامه فعاليت نيست و در ادامه با افزايش و ارتقاء پارامترهاي امنيتي، فضاي قمار و پولشويي به صورت کلي نابود خواهد شد.
از سويي ديگر فعاليت چندين فرد فعال در زمينه فروش اطلاعات و رمز کارتهاي بانکي در دارک وب که توانسته بودند تا رمز تعداد محدودي کارتها را از طريق ايجاد صفحات پرداخت جعلي و فيشينگ از شهروندان سرقت کنند با چالشهايي جدي روبرو شده و با توجه به اين که فيشينگ در ارقام سنگين و بزرگ در حال رخ دادن بود حالا اين اطلاعات ديگر کاربردي ندارد.
جلوگيري رمز دوم پويا از گردش پولهاي سياه در شبکه پرداخت الکترونيک
سرپرست معاونت فضاي مجازي دادستاني کل کشور در گفتگويي با ايبِنا تاکيد کرد با اجراي طرح رمز دوم پويا تراکنشهاي بدون حضور کارت مقداري ريزش داشته و بر همين اساس نيز سود برخي شرکتهاي پرداخت و تجارت الکترونيک دچار کاهش شده اما با اين حال، تراکنشهاي مربوط به پولشويي، قمار و موارد غير قانوني که بخشي از تراکنشهاي شبکه پرداخت الکترونيک را به خود اختصاص داده بود به صورت گسترده کاهش يافته است که يکي از مهمترين دستاوردهاي اجراي اين طرح براي بانک مرکزي و شبکه بانکي به منظور جلوگيري از استفاده مجرمان از شبکه بانکي و گردش پولهاي سياه است.
کاهش پروندههاي فيشينگ با عملياتي شدن رمز دوم يکبار مصرف در تمام بانکها
از سويي ديگر پليس فتا معتقد است که با اجراي طرح رمز دوم پويا از اواسط بهمن ماه و افزايش امنيت مشتريان، تعداد پروندههاي برداشت غير مجاز به خصوص از طريق فيشينگ در کشور کاهش يافته و انتظار ميرود تا با فعالسازي گسترده رمز يکبار مصرف و استفاده از اين رمز در تراکنشهاي بدون حضور کارت، کاهش ۹۰ درصدي در جرايم محقق شود؛ لازم به ذکر است که در طول سالهاي اخير تعداد پروندههاي برداشت غير مجاز از جمله فيشينگ افزايش بسيار زيادي داشت تا جايي که سالانه ميلياردها تومان از شهروندان برداشت ميشد و سرقت رمز کارتهاي بانکي و فروش آنها به يک بحران تبديل شد و نياز بود تا اقدامي جدي از سوي شبکه بانکي کشور انجام شود.
بانک مرکزي در نظر دارد تا با انجام اقدامات نظارتي گسترده در بانکها و شبکه پرداخت و بر اساس استانداردهاي جهاني از جمله نظارت در زمينه حسابهاي بانکي و ادامه روند پروژه رمز پويا و تکميل با استفاده از قوانين معتبر حوزه پرداخت آخرين راههاي دسترسي سايتهاي کلاهبرداري و قمار و شرط بندي و هرگونه پول سياه و آلوده در کانالهاي مختلف را از بين ببرد؛ انتظار ميرود با اقدامات بانک مرکزي و همياري بازيگران اکوسيستم بانکي و پرداخت الکترونيک به زودي تحولاتي جدي در زمينه مبارزه با پولشويي به سرانجام برسد.
بازار