نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
اقتصادی

نقش افزایش قیمت نهاده‌های دامی در گرانی محصولات پروتئینی

منبع
ايرنا
بروزرسانی
نقش افزایش قیمت نهاده‌های دامی در گرانی محصولات پروتئینی

ايرنا/ عدم دسترسي توليدکنندگان به نهاده‌هاي دام و طيور با نرخ‌هاي مصوب، باعث شده تا قيمت محصولات پروتئيني در بازار روند صعودي پيدا کرده و از نرخ‌هاي تعيين شده، تبعيت نکند.

در حالي که براساس مصوبه تنظيم بازار قيمت هر کيلوگرم تخم مرغ ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان،  هر شانه ۳۰ تايي تخم مرغ ۲۶ هزار تا ۳۱ هزار تومان و گوشت مرغ کيلويي ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان تعيين شده اما بررسي‌هاي ميداني خبرنگار ايرنا نشان مي‌دهد که گوشت مرغ ۲۶ هزار تا ۲۹ هزارتومان و تخم مرغ بين ۳۱ هزار تا ۳۵ هزارتومان به فروش مي‌رسد.  

البته موضوع عدم تبعيت قيمت‌ها از مصوبات ستاد تنظيم بازار تنها مربوط به مرغ و تخم مرغ نيست. زيرا در شرايطي که ستاد تنظيم بازار هر کيلوگرم گوشت گوسفندي مخلوط را بين ۸۳ هزار تا ۹۳ هزارو ۵۰۰ تومان،  گوشت گوساله مخلوط را ۷۰ هزارو ۸۰۰ تا ۷۲ هزارو ۶۰۰ تومان و شيرکم چرب را ليتري پنج هزارو ۶۰۰ تومان اعلام کرده که در عمل هر کيلوگرم گوشت گوسفندي بين ۱۴۰ هزار تا ۲۰۰ هزارتومان، گوشت گوساله بين ۱۲۰ هزار تا ۱۸۰ هزار تومان و شير کم چرب ۶ هزارو ۶۰۰ تومان به دست مشتري مي رسد.  

در اين ميان پيکان اتهام بيش از هر چيز به سمت افزايش قيمت نهاده هاي دامي است. نهاده هايي که در اغلب موارد وارداتي هستند و از همين رو نوسانات نرخ ارز تاثير جدي بر قيمت آنها دارد. طبق گزارش ها در حال حاضر قيمت مصوب هر کيلوگرم ذرت يک هزار و ۵۰۰ تومان، کنجاله سويا دو هزار و ۷۵۰ تومان و سبوس گندم يک هزارو ۴۰۰ تومان است. در حالي که توليدکنندگان دام وطيور هر کيلوگرم ذرت را بيش از چهار هزار تومان و کنجاله سويا را بيش از ۱۵ هزار تومان خريداري مي کنند که اين عوامل بر نرخ چند برابري محصولات پروتئيني اثرگذار است.  

سايه افزايش قيمت نهاده هاي دامي بر محصولات پروتئيني آنچنان سنگين است که حتي با وجود افزايش روز افزون جمعيت دامي، رشد سن دام، زايش‌هاي جديد پاييزه، ممنوعيت صادرات دام زنده و کاهش تقاضاي انتظار مي رفت تا قيمت گوشت در بازار کاهشي باشد، اما عليرغم همه تلاش هاي دولت براي عرضه محصولات پروتئيني با نرخ هاي مصوب، همچنان قيمت اين محصولات در بازار بالا است.  

اهميت تامين نهاده هاي دامي آنجا احساس مي شود که طبق آمارها  نياز کشور به گوشت قرمز سالانه نزديک به يک ميليون تن است که بخش عمده آن از توليد داخلي و تنها نزديک به ۱۰ درصد از محل واردات تامين مي‌شود که به گفته برخي کارشناسان صنعت دامپروري به دليل افزايش توليد دام زنده، ديگر نياز چنداني به واردات گوشت گوساله منجمد هم نيست. با اين حال تامين نهاده ها به عنوان خوراک دام زنده و تضمين پايدار مصرف داخلي اهميت ويژه اي دارد.  

به گفته «منصور پوريان» رييس شوراي تامين دام کشور،  توان توليد دام زنده سنگين و سبک در کشور افزايش پيدا کرده تاجايي که طبق گزارش مرکز آمار، ايران با پروار سنگين گوساله در حد ۳۳۵ هزار راس و گوسفندي ۷۰ ميليون راس رسيده است.

به طوري که طي ماه هاي گذشته شرکت پشتيباني امور دام کشور براي حمايت از توليدکنندگان داخلي، اقدام به خريد تضميني بيش از چهار هزارتن گوشت قرمز گوساله  با قيمت کيلويي ۷۲ هزار و ۵۰۰ تومان در ۱۵ استان کشور کرد.

البته شواهد نشان مي دهد که کمبود نهاده هاي دام و طيور با نرخ مصوب براي توليد تنها متهم افزايش قيمت محصولات پروتئيني نيست بلکه بخشي از دام زنده به شکل قاچاق از کشور خارج مي شود که نقش به سزايي در رشد قيمت ها دارد.  

با اين حال، وضعيت بازار نشان مي دهد که براي کاهش قيمت محصولات پروتئيني در بازار و متعادل شدن عرضه و تقاضا بايد علاوه بر تشديد نظارت هاي دولتي، حذف دلالان و واسطه گران، بايد نهاده هاي دامي نيز با قيمت مصوب به دست توليدکنندگان برسد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar