نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
اقتصادی

راز افزایش قیمت برنج

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
راز افزایش قیمت برنج

باشگاه خبرنگاران/ آنطور که بررسي‌هاي ميداني نشان مي‌دهد يکي از دلايل اصلي افزايش نرخ برنج در بازار، رسوب ۱۰۰هزار تن از اين کالا در بنادر و گمرکات کشور است.


 طي هفته هاي اخير قيمت برنج ايراني با نوساناتي  در بازار روبرو شد که بسياري از فروشندگان از استمرار افزايش قيمت طي ماه هاي آتي خبر دادند که اين موضوع نتيجه اي جز کوچک شدن سفره خانوار در بر ندارد.

بررسي ها از سطح بازار نشان مي دهد که قيمت هر کيلو برنج ايراني از ۳۲ تا ۴۰ هزار تومان، برنج هندي ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان و برنج پاکستاني ۲۶ تا ۲۹ هزار تومان است که در اين ميان برنج ايراني به علت کمبود عرضه دستخوش تغيير و تحولاتي قرار گرفته است که با درآمد خانوار هيچ گونه سنخيتي ندارد.

بسياري از فروشندگان اذعان مي کنند که با عرضه برنج نو، قيمت برنج ايراني به سبب افزايش هزينه هاي توليد و کارگري به بالاي ۵۰ هزار تومان مي رسد که در اين بين دبير انجمن برنج معتقد است که با عرضه برنج نو و ايجاد شوک به بازار قيمت ها کاهش مي يابد و از طرفي به سبب ۲ بار کشت افزايش قيمتي در بازار رخ نخواهد داد.

فراهاني يکي از فروشندگان شرق تهران حذف ارز ۴۲۰۰ توماني واردات و افزايش قيمت برنج خارجي را يکي از دلايل گراني برنج ايراني دانست و گفت: با افزايش قيمت برنج هندي و پاکستاني، بسياري از خانوارها به سبب اختلاف کم قيمت به مصرف برنج ايراني تمايل بيشتري داشتند که ازدياد تقاضا براي خريد، قيمت برنج را دچار نوساناتي کرد.


وي افزود: با توجه به افزايش هزينه هاي توليد و گراني ساير اقلام سبد خانوار پيش بيني مي شود که با عرضه برنج نو، قيمت برنج ايراني به ۵۰ هزار تومان برسد که اين موضوع در سرانه مصرف تاثير بسزايي دارد.

حال به سراغ مسئولان ذي ربط مي رويم تا از آخرين دلايل گراني برنج و پيش بيني ۲ بار کشت و ترخيص برنج هاي وارداتي در بازار خبر شويم:

حداکثر قيمت هر کيلو برنج در شمال ۳۰ هزار تومان
جميل علي زاده شايق دبير انجمن برنج با اشاره به دلايل گراني برنج در بازار اظهار کرد: با توجه به آغاز فصل کشت، شاليکاران مشغول فعاليت هستند و در بحث تجارت حرکت تندي انجام نمي شود.

وي افزود: همه ساله بعد از ايام عيد قيمت ها افزايش مي يابد که اين روند تا زمان عرضه برنج نو در بازار ادامه دارد چرا که تقاضا کماکان وجود دارد، اما عرضه زياد نيست.

علي زاده شايق ادامه داد: با عرضه برنج نو و شوک به بازار، قيمت ها کاهش مي يابد، در شرايط فعلي قيمت برنج به علت تاثير پذيري از ديگر کالاها دچار افزايش شده است.

دبير انجمن برنج کشور با بيان اينکه گراني اقلام سبد خانوار در بازار برنج بي تاثير نيست، گفت: اکثر خانوارها با عرضه برنج نو مايحتاج خود براي طول سال را خريداري مي کنند و کمتر اتفاق مي افتد که روزمره برنج را بخرند.

اين مقام‌مسئول قيمت هر کيلو برنج باکيفيت و بدون ناخالصي در بازار شمال را ۳۰هزار تومان اعلام کرد و گفت: در ابتداي فصل قيمت هر کيلو برنج با کيفيت در شمال ۲۰ هزار تومان بود که در برابر افزايش ساير کالاها همچون مرغ، نوسان کمتري داشته است.

وي با اشاره به راهکار کنترل قيمت در بازار برنج بيان کرد: راه حل کنترل قيمت برنج در بازار داشتن واحد مسئول است تا وظيفه تنظيم بازار را بر عهده بگيرد.

اين مقام مسئول افزود: بنابر قانون، وزارت جهاد کشاورزي متولي تنظيم بازار است که متاسفانه رييس جمهور در زمانيکه شريعت مداري( وزير فعلي کار و رفاه اجتماعي) وزير صمت بودند، مسئوليت تنظيم بازار محصولات کشاورزي را به ايشان واگذارکردند و هم اکنون نمي دانيم که آيا اين حکم لغو شده است يا خير؟

وي در واکنش به ادله رييس جمهور به گراني برنج گفت: رييس جمهور در جلسه هيات دولت در واکنش به گراني برنج نبود وزير بازرگاني را علت اصلي اين مشکلات دانستند که با اين وجود جاي اين سوال مطرح است که آيا وزارت بازرگاني داريم که وزير بازرگاني نداريم؟

علي زاده شايق در واکنش به مباحث مطرح شده پيرامون افزايش قيمت برنج به بالاي ۵۰ هزار تومان طي ماه هاي آتي در بازار بيان کرد: با وجود ۲ بار کشت برنج در استان ها به رغم نظر محققان و انجمن برنج، شاليکاران در اواخر دي و اوايل بهمن اقدام به کاشت برنج کردند که تا اوايل خرداد برداشت انجام مي شود و مجدد يکبار ديگر کشت مي شود.

به گفته وي، امسال با ۲ بار کشت برنج در برخي استان ها همچون مازندران، توليد افزايش و سرانه مصرف کاهش مي يابد که با اين وجود افزايشي در قيمت رخ نخواهد داد.

دببر انجمن برنج عرضه محصول در بورس کالا را يکي ديگر از عوامل موثر در کنترل بازار برشمرد و گفت: بعد از گذشت سالها مرکز بين الملل تحقيقات برنج در مازندران، برنج را در کنار گندن و ذرت در بورس کالاي کشاورزي عرضه مي کند، حال بايد منتظر ماند و ديد که آيا برنج مي تواند جاي خود را باز کند يا خير؟ که اميدواريم اين موضوع صورت بگيرد تا بازار از اين طريق تا حدودي در ساماندهي شود.

واردات برنج ۵۰ درصد کاهش يافت/۱۰۰ هزار تن برنج در بنادر مانده است
مسيح کشاورز دبير انجمن واردکنندگان برنج از کاهش۵۰ درصدي واردات برنج خبر داد و گفت: بنابر آمار سال گذشته واردات برنج به دلايلي همچون مشکلات ارز و قوانين استاندارد ۵۰ درصد کاهش داشته است.

وي افزود: سال گذشته ۸۵۰ هزار تن برنج وارد شد که ۲۰۰ هزار تن از اين ميزان را بخش دولتي، مابقي بخش خصوصي وارد کرده است که اين‌ميزان چندان نيست.

کشاورز ادامه داد: با توجه به مشکلات قوانين استاندارد در جداول درجه بندي قرار بود اصلاحيه ابلاغ شود که تاکنون اين موضوع صورت نگرفته است.

دبير انجمن واردکنندگان برنج با بيان اينکه حدود ۱۰۰ هزار تن برنج در بنادر مانده است، گفت: بنابر بخشنامه اي که سازمان استاندارد، وزارت جهاد و وزارت صمت تنظيم کرده مشکل مرتفع خواهد شد.

به گفته وي، با توجه به قيمت تمام شده بالاي برنج خارجي، برندهاي وارداتي هم ميزان محدود برنج وارد مي کنند تا بتوانند برند خود را حفظ کنند چرا که براي برنج بالاي ۲۶ هزار تومان تقاضايي در بازار وجود ندارد.

دبير انجمن برنج ادامه داد: در ايام‌ماه مبارک رمضان اميدواريم برنج هاي مانده در گمرک ترخيص و وارد بازار شود، در غير اينصورت قيمت برنج ايراني در بازار افزايش مي يابد.

اين مقام مسئول درباره آينده بازار برنج گفت: با توجه به شرايط فعلي اقتصاد افزايش مجدد قيمت بعيد است که در بازار رخ دهد.

وي در پايان با بيان اينکه ۶ دهک جامعه برنج خارجي مصرف مي‌کنند، تصريح کرد: برنج دومين کالاي استراتژيک کشور است که با حذف آن از سفره خانوار، تقاضا براي خريد مرغ و تخم مرغ هم در بازار بهم ميخورد که اميدواريم مسئولان توجه جدي به اين‌موضوع داشته باشند تا بخشي از اين‌مشکلات مرتفع شود.

با توجه به حذف ارز ۴۲۰۰ توماني از واردات، قيمت برنج هندي و پاکستاني با نوساناتي در بازار روبرو شد که اين موضوع اختلاف قيمت برنج خارجي و ايراني را کاهش داد که اين امر بسياري از خانوارها را به مصرف برنج داخلي سوق داد، هر چند با افزايش قيمت برنج خارجي و داخلي بسياري از دهک هاي جامعه مجبور به کاهش يا حذف اين‌محصول از سبد مصرفي خود کردند که با افزايش مجدد قيمت، تنها عده اي از دهک هاي جامعه توان خريد برنج را دارند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره