نرخ سود در بازار بین بانکی کاهش یافت

آخرين خبر/آخرين دادههاي بانکي مرکزي نشان ميدهد که براي اولين بار در ۹ ماه گذشته، نرخ سود بين بانکي به زير ۱۹ درصد نفوذ کرده است و نرخ سود در بازار بين بانکي در سال ۱۴۰۰ به ۱۸.۴۹ درصد رسيده است.
نرخ بهره در بازار بين بانکي يکي از انواع نرخهاي بهره در بازار پول است که به نرخهاي سود يا بهره در ساير بازارها (نرخ بهره سپرده، تسهيلات، اوراق دولتي و…) جهت ميدهد با اين حال از آنجا که در اقتصاد ايران نرخ بهره سپرده و تسهيلات به صورت دستوري تعيين ميشود، اين تاثيرات چندان و در کوتاه مدت قابل مشاهده نيست مگر اينکه بانک مرکزي تصميم بگيرد که تعيين نرخ بهره در بانکها را آزاد کند و به اختيار بانکها بگذارد.
به عبارت ديگر نرخ بهره بين بانکي، قيمت ذخاير بانکهاست و زماني که آنها در پايان دورۀ مالي کوتاهمدت اعم از روزانه يا هفتگي، دچار کسري ذخاير ميشوند، از ساير بانکها در بازار بينبانکي يا از بانک مرکزي استقراض ميکنند.
با اين حساب با آغاز کاهش نرخ بهره بينبانکي در شرايط فعلي بايد منتظر چه اتفاقاتي باشيم؟
کامران ندري، کارشناس امور بانکي، در پاسخ ميگويد: کاهش فعلي زياد نبوده بنابراين تا اينجا ميتوان چنين ارزيابي کرد که چندان اثرگذار نيست، ولي اگر روند کاهش ادامه پيدا کند ميتواند آثار تورمي داشته باشد چرا که کاهش نرخ بهره بين بانکي به معني تسهيل فرايند خلق پول در بانکها و سرعت گرفتن رشد نقدينگي است.
همچنين ندري تاکيد ميکند که ادامه روند کاهش نرخ بهره بين بانکي ميتواند در بلندمدت روي سود سپرده تاثير بگذارد و آن را کاهش بدهند اما روي نرخ سود تسهيلات بعيد است که اثرگذار باشد.
به باور اين کارشناس علت کاهش فعلي اين نرخ در بازار بين بانکي احتمالا اين است که اغلب بازارها نزولي شدند و به خاطر شرايط نااطميناني در اقتصاد تقاضا براي وام نيز پايين آمده، بنابراين بانکها ذخاير اضافي زيادي در دست دارند پس طبيعتا نرخ بهره بين بانکي کاهش پيدا ميکند.
ضمنا او با انتقاد از عملکرد بانکمرکزي در روشن کردن موضع خود نسبت به نرخ بهره بين بانکي، عنوان ميکند: موضع بانک مرکزي اصلا مشخص نيست و در رابطه با نرخ بهره بين بانکي فقط يک کريدور اعلام کرده با کف ۱۴درصد و سقف۲۲درصد. درحالي که در ساير کشورها بانکهاي مرکزي علاوه بر کريدور، نرخ سياستي مشخصي هم اعلام ميکنند.