اجبار بورس به سبزپوشی

تعادل/بورس تهران همانند گذشته حال و هوای خوبی ندارد و شاهد نوسان شاخص در بازار هستیم. در اولین روز کاری هفته شاهد افت سنگین شاخص بودیم و نقدینگی و اعتماد از بازار رخت بست.
روز یکشنبه رییس سازمان بورس اعلام کرد که برای جبران ریزشهای بازار قرار است نقدینگی به بورس تزریق شود. بازار بهطورکلی از اردیبهشت ماه تا به امروز روند منفی را تجربه کرده که ناشی از دخالتهای بیش از حد مسوولان امر بود. یکی از معضلات بورس نبود نقدینگی در بازار است و اکنون برای بازگشت شاخص مسوولان تصمیم گرفتهاند که پول جدید و قوی وارد بازار کنند. بورس طی سه سال اخیر نقدینگی بسیار زیادی از دست داده است و برای جبران این نقدینگیها نیاز به افزایش اعتماد است. افزایش اعتماد با توجه به تصمیات یک شبه و درگیر معضلات چندان رخ نمیدهد؛ در نتیجه راهکار باقی مانده تزریق نقدینگی است که سازمان بورس طی یک ماه اخیر دو بار تصمیم به تزریق نقدینگی به بازار گرفت تا به صورت موقت شده تابلوی معاملات مثبت شود. اکنون نیز با تزریق نقدینگی شاخص موقتا مثبت شده اما در اصل باید نقدینگی توسط افرادی حقیقی وارد بازار نشود نه صورت دستوری و تنها برای مثبت شدن اجباری! از سوی دیگر تزریق هر روز نقدینگی به اقتصاد و آینده کشور ضربه وارد میکند، به گفته کارشناسان منابع صندوق توسعه ملی با این تزریق مکرر به زودی تمام خواهد شد و در نهایت شرایط اقتصادی وخیم میشود.
البته حبیبرضا حدادی سیاهکلی، رییس صندوق تثبیت بازار سرمایه اعلام کرده: با تغییر شیوه واریز منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار از سپردهگذاری به سرمایهگذاری هم در ورود پول روانسازی و هم اطمینان حاصل شد که اینجا پول آیندگان حیف و میل نمیشود. سنوات گذشته صندوق توسعه ملی با توجه به اساسنامه خودش محدودیتهایی برای واریز هرگونه مبلغ به شکل ریالی تحت عنوان سپرده داشت.
در روزهای اخیر بازار بورس دچار نوساناتی شد؛ بهطوری که روز گذشته کانال دو میلیون واحد را از دست داد اما بالاخره توانست مثبت شود.
در راستای کمک به بازار سرمایه، روز گذشته مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت که صندوق توسعه ملی در راستای تکالیف خود متعهد شده تا پایان امسال ۶۰۰۰ میلیارد تومان به بورس تزریق کند. در هفتههای اخیر ۱۰۰۰ میلیارد تومان و روز یکشنبه هم ۴۰۰ میلیارد تومان از رقم مذکور توسط صندوق توسعه ملی واریز شده که بنا به گفته علیرضا صالح ـ عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی - مجموع پرداختی از ابتدای سال جاری تاکنون به ۳۸۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
صالح خاطرنشان کرد: با توجه به پیگیریهای سازمان بورس و اوراق بهادار و صندوق تثبیت بازار سرمایه به دلیل نوساناتی که در بازار سرمایه ایجاد شده است، جلسه هیات عامل صندوق توسعه ملی روز گذشته تشکیل و قرار شد صندوق توسعه ملی ۴۰۰ میلیارد تومان دیگر به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق کند.
وی با بیان اینکه صندوق تثبیت بازار سرمایه از دو طریق شامل منابع داخلی سازمان بورس اوراق بهادار و نیز یک درصد منابع ورودی صندوق توسعه ملی، تامین مالی میشود، اظهار کرد: با توجه به اینکه صندوق توسعه ملی عضو هیات امنای صندوق تثبیت بازار سرمایه است، این صندوق متعهد شد در سال جاری بیش از 6 هزار میلیارد تومان از منابع ریالی خود را در صندوق تثبیت بازار سرمایه، سپردهگذاری یا سرمایهگذاری کند. طبق اعلام صندوق توسعه ملی، صالح گفت: با در نظر گرفتن ۴۰۰ میلیارد تومان امروز، صندوق توسعه ملی از ابتدای سال تاکنون حدود۳۸۰۰ میلیارد تومان به صورت مستقیم به صندوق تثبیت بازار سرمایه نقدینگی تزریق کرده است. علاوه بر آن حدود ۴۶۰ میلیارد تومان هم وارد بازار سرمایه کرده، یعنی اقدام به خرید سهام کرده است. بنابراین صندوق توسعه ملی در سال جاری به صورت مستقیم و غیرمستقیم بیش از ۴۲۰۰ میلیارد تومان به صندوق تثبیت واریزی داشته است.
قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار آسیا که سرمایهگذاران در آستانه نشست سیاست پولی بانک مرکزی امریکا و انتشار آمار اقتصادی جدید چین، محتاط شده بودند، بیش از یک درصد کاهش یافت. بهای معاملات نفت برنت با یک دلار و ۱۱ سنت معادل ۱.۶ درصد کاهش، به ۸۹ دلار و ۳۷ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت امریکا با یک دلار و ۳۴ سنت معادل ۱.۲ درصد کاهش، به ۸۴ دلار و ۲۰ سنت در هر بشکه رسید.
تینا تِنگ، تحلیلگر شرکت «سیام سی مارکت» در این باره گفت: با وجود تشدید جنگ میان حماس و رژیم صهیونیستی، حمله زمینی کاملا قابل پیش بینی بود. تحولات آخر هفته، عدم گسترش جنگ در خاورمیانه را نشان داد و باعث عقبنشینی قیمت نفت شد.
نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت روز جمعه پس از آغاز عملیات زمینی نیروهای اشغالگر صهیونیستی در نوار غزه و تشدید نگرانیها نسبت به احتمال گسترش جنگ و مختل شدن عرضه نفت خاورمیانه، سه درصد صعود کرده بودند.
سرمایهگذاران منتظر نتیجه نشست روز چهارشنبه بانک مرکزی امریکا، آمار اشتغال امریکا و درآمد اپل برای ارزیابی هر گونه نشانهای از کندی اقتصادی و متاثر شدن تقاضا برای نفت در بزرگترین مصرفکننده جهان هستند. انتظار میرود بانک مرکزی امریکا نرخ بهره را بدون تغییر نگه دارد. با این حال، بانکهای مرکزی انگلیس و ژاپن هم سیاست پولی خود را بازبینی خواهند کرد. چین در هفته جاری شاخص مدیران خرید بخش تولید و خدمات را منتشر خواهد کرد. سرمایهگذاران برای ارزیابی وضعیت چین که بزرگترین واردکننده نفت در جهان است، منتظر این آمار هستند. در شرایطی که تحولات خاورمیانه، سرمایهگذاران را مضطرب نگه داشته و باعث نوسان قیمتها شده است، نفت برنت و شاخص نفت امریکا هفته گذشته برای نخستینبار در سه هفته اخیر، سقوط کردند.
بازار از دریچه معاملات
طی معاملات سومین روز کاری هفته یعنی دوشنبه، شاخص کل بورس تهران 20 هزار و 262 واحد نسبت به روز کاری گذشته بالاتر ایستاد و به سطح یک میلیون و 981 هزار و 572 واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با افزایش 11 هزار و 112 واحد در رقم 670 هزار و 117 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با رشد 279 واحدی به رقم 24 هزار و 340 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با افزایش 2 هزار و 613 واحد به سطح 118 هزار و 793 واحد رسید.
روز دوشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار پس از 9 روز معاملاتی مثبت شد و 84 میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام وارد شد. نماد شگویا بیشترین ورود پول حقیقی را داشت که ارزش آن 18 میلیارد تومان بود. پس از شگویا، نمادهای کماسه، ثپردیس، حفاری و غبهنوش بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند. در میان گروهها نیز گروه محصولات شیمیایی بیشترین ورود سرمایه را ثبت کرد. در سوی دیگر، بیشترین خروج پول حقیقی به نمادهای نیان، خودرو، خساپا، بپاس و شلرد تعلق داشت روز دوشنبه فولاد، شستا و شپنا نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل جم، مبین و رانفور از نمادهای قرمز بودند که اثر منفی بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای شگویا، خاور و وسپهر بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص داشتند و نمادهای مارون، ارفع و نیان بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس این روز نماد خگستر بیشترین تراکنش را داشت و سصفها و خودرو در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز نیان، خاور و کرمان بیشترین تراکنش را داشتند.
ارزش معاملات کل بازار سهام به 233 هزار و 658 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 225 هزار و 148 میلیارد تومان بود که 969 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 11 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 3 هزار و 804 میلیارد تومان رسید.
در معاملات روز اخیر نماد خگستر بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 87 میلیارد تومان بود.
پس از خگستر، خودرو بیشترین ارزش معاملات را داشت و فاذر رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد ثشاهد و نیان در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.
در حجم معاملات نیز سهام فاذر با تعداد 296 میلیون و 865 هزار و 908 سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به خودرو تعلق داشت. دو نماد خگستر و خساپا نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات دوشنبه، 78 نماد صف خرید داشتند و 58 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت 9 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 241 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش 24 درصدی به 503 میلیارد تومان رسید.