نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
موسیقی

خیام‌خوانی و رقص دایره‌ای در یک شب بوشهری

منبع
ايسنا
بروزرسانی
خیام‌خوانی و رقص دایره‌ای در یک شب بوشهری

ایسنا/ نِیمه‌خوانی یا اجرای کارآواها، بیت‌خوانی، خیام‌خوانی، رقص دایره‌ای یا خرده رقص چهار دستمال و شروه، تنها بخشی از برنامه‌ای است که همزمان با جشنواره موسیقی فجر و در قالب «شب بوشهر» به اجرا درمی‌آید.

حماسه حق‌پرست، از اجرای «شب بوشهر» خبر داد و افزود: نِیمه‌خوانی یا اجرای کارآواها، بیت‌خوانی، خیام‌خوانی، رقص دایره‌ای یا خرده رقص چهار دستمال و شروه، تنها بخشی از برنامه‌ ماست که در جشنواره اجرا می‌شود و می‌کوشد مخاطب را با گوشه‌هایی از موسیقی سازی و آوازی بوشهر در قالب یک رپرتوار آشنا کند. به گفته رییس انجمن موسیقی بوشهر در این اجرا، جمعی از پیشکسوتان موسیقی بوشهر چون ناخدا عبدالرسول غریبی، استاد محمد پاکدل و ناخدا علی ستوده حضور دارند. همچنین دونوازی نی‌جفتی یا نی مضاعف اجرا می‌شود که پرسش و پاسخ دو نسل متفاوت، یکی سالخورده و دیگری جوان است.

حق‌پرست به تعریف نیمه به عنوان یک کارآوا پرداخت و بیان کرد: «نیمه»، گونه‌ای آوازخوانیِ به هنگام کار است که معمولاً در میان جاشوان و باربران تخلیه لنچ‌ها و قایق‌ها رواج داشته و منجر به هم‌افزایی و کم کردن از خستگی روح و جسم آنها می‌شده؛ اما امروز با تغییر شرایط کار و زندگی، خیلی چیزها تغییر کرده و دیگر نیاز چندانی به نیمه و نیمه‌خوانی وجود ندارد.

سرپرست کانون موسیقی دادبه، نیمه‌خوانی را بخش دیگری از «شب بوشهر» دانست و گفت: درست است که با توجه به پیشرفت تکنولوژی نیازی وجود ندارد که کارگران، لنگر یا تور را بالا بکشند اما ضرورت دارد که نیمه‌ها به عنوان بخش مهمی از موسیقی آوازی بوشهر، ثبت و ضبط و حتی در جشنواره‌های موسیقی اجرا شوند. از این‌رو در این برنامه ناخدا عبدالرسول غریبی که یکی از پیشکسوتان است به نیمه‌خوانی می‌پردازد و مردم را با بخشی از فرهنگ دریانوردی و کارآواها آشنا می‌کند.

حق‌پرست، خیام‌خوانی را یکی دیگر از بخش‌های «شب بوشهر» برشمرد و افزود: جاشوان، ناخدایان و حتی مردم عادی که در این جغرافیا با همه سختی‌هایش زندگی می‌کردند، گه‌گاه دور هم جمع می‌شدند و نی‌جفتی می‌نواختند و متناسب با حال و هوای خود، دوبیتی هم می‌خواندند. در واقع در گذر زمان متوجه شدند رباعیات خیام تا چه اندازه با شرایط و وضعیت‌شان هماهنگ است. این‌گونه بود که از ادبیات عامیانه و کوچه بازاری فاصله گرفتند و به خیام‌خوانی روی آوردند.  

این نوازنده سنتور به ضرورت وجود جشنواره‌های مختلف موسیقی اشاره و بیان کرد: جشنواره‌ها از یک‌سو مجال و فرصت مناسبی در اختیار هنرمندان جوان می‌گذارند تا با مخاطب خود ارتباط برقرار کنند از سوی دیگر مردم را با بخشی از فرهنگ و تاریخ و هویت خود در قالب موسیقی آشنا می‌کنند. پس بهتر است به‌طور منظم و ماهانه، نه در تهران که در شهرهای مختلف برنامه‌های فرهنگی و هنری با محوریت موسیقی اقوام برگزار شود.

«شب بوشهر» به سرپرستی حماسه حق‌پرست ۲۳ بهمن ماه ساعت ۱۸:۳۰ در برج آزادی اجرا می‌شود.  

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره