روایت چین از انزوای جهانی آمریکا در موضوع تحریم ایران

مشرق/ حتي متحدان آمريکا نيز تمايلي به تسليمشدن مقابل فشارهاي واشنگتن ندارند و اين امر نشاندهنده انزواي جهاني روزافزون آمريکا در موضوع هستهاي ايران محسوب ميشود.
به گزارش راديو بينالمللي چين، «مايک پامپئو» وزير خارجه آمريکا عصر روز شنبه نوزدهم سپتامبر (۲۹ شهريور) با صدور بيانيهاي اعلام کرد که دولت آمريکا تحريمهاي سازمان ملل متحد عليه ايران را از سر گرفته است و تهديد کرد که کشورهاي عضو شوراي امنيت در صورت عدم اجراي اين تحريمها با «پيامدهاي آن» روبهرو خواهند شد.
سازمان ملل بلافاصله به اين ادعاي پامپئو واکنش نشان داد؛ «آنتونيو گوترش» دبيرکل سازمان ملل متحد روز شنبه طي نامهاي به شوراي امنيت اعلام کرد نميتواند اقدامي در مورد اعلام ازسرگيري تحريمهاي سازمان ملل متحد عليه ايران توسط ايالات متحده انجام دهد، زيرا «بهنظر ميرسد که ابهامات زيادي در اين زمينه وجود دارد.»
«جوسپ بورل» مسئول سياست خارجي و امنيتي اتحاديه اروپا روز يکشنبه در بيانيهاي اظهار داشت که ايالات متحده بهطور يکجانبه از توافق هستهاي ايران (برجام) خارج شده است و بنابراين نميتواند يک عضو برجام شناخته شود و نميتواند سازوکار ماشه در قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل را فعال کند. بهگفته وي با توجه به اين موضوع، تعهدات مرتبط با لغو تحريمهاي ايران که در برجام آمده، همچنان معتبر است.
وزارت امور خارجه روسيه نيز روز يکشنبه در وبسايت رسمي خود طي بيانيهاي تلاشهاي طرف آمريکايي براي تمديد تحريمها عليه ايران را «اجراي يک نمايش» ارزيابي و ابراز اطمينان کرد که شوراي امنيت سازمان ملل متحد هيچ اقدامي انجام نخواهد داد که منجر به ازسرگيري تحريمهاي قبلي عليه تهران شود.
«جانگ جون» نماينده دايم چين در سازمان ملل روز يکشنبه در پيامي به رئيس دورهاي شوراي امنيت و دبيرکل سازمان ملل تأکيد کرد که درخواست آمريکا از شوراي امنيت درباره آغاز سازوکار ماشه بياساس است و اين سازوکار ماشه عليه ايران هنوز به کار نيفتاده است. بهگفته وي چين متعهد به حفظ برجام و قطعنامه شوراي امنيت است و به توسعه حلوفصل سياسي مسئله هستهاي ايران ادامه ميدهد.
عموم جامعه جهاني بر اين باورند خروج آمريکا از برجام و اعمال فشار حداکثري عليه ايران منشأ تنش کنوني در اوضاع هستهاي ايران است. عهدشکني ايالات متحده چندجانبهگرايي و اقتدار شوراي امنيت و سيستم بينالمللي منع تکثير سلاحهاي هستهاي را تخريب کرده است. در زمان حاضر اين کشور نهتنها خواستار تحريم ايران بر اساس برجام است، حتي به اعمال تحريمهاي يکجانبه عليه مخالفان آن نيز تهديد کرده است. آمريکا با اقدامات غيرمنطقي و تحريکآميز، کاملاً يک چهره «مشکلساز» از خود بروز داده است،
اين در شرايطي است که پيشتر نيز ايالات متحده يک شکست شرمآور ديپلماتيک ديگر را در شوراي امنيت تجربه کرده بود، يعني پيشنويس قطعنامه تمديد تحريم تسليحاتي عليه ايران را ارائه کرد که در جلسه شوراي امنيت با مخالفت شديدي روبهرو گشت و رد شد، حتي متحدان آمريکا نيز تمايلي به تسليم شدن مقابل فشارهاي واشنگتن ندارند و اين امر نشاندهنده انزواي جهاني روزافزون آمريکا در موضوع هستهاي ايران محسوب ميشود.
اما نکته جالب اينجاست که ايالات متحده نهتنها از شکست اخير خود در شوراي امنيت درس نگرفته است، بلکه مخالفت عمومي را ناديده گرفت و بهتنهايي بهنمايندگي از جانب سازمان ملل متحد، ازسرگيري تحريمها عليه ايران را اعلام کرد. يکجانبهگرايي ايالات متحده به اوج رسيده، اقداماتش بياساس و غيرمعقول است و صرفاً يک نمايش سياسي با مصرف داخلي است، نتيجه آن روشن است بهگونهاي که بهطور گسترده توسط اعضاي شوراي امنيت و جامعه جهاني بايکوت و منزوي ميشود.
يک ضربالمثل چيني ميگويد هر کسي اخلاق خوبي داشته باشد از حمايت بيشتر برخوردار است و کسي که بداخلاق باشد پشتيباني اندکي نصيب او ميشود. برنامه جامع اقدام مشترک يا همان توافق هستهاي ايران بهسختي و با مذاکرات فشرده و طولاني حاصل شد. سوابق پنج سال گذشته نشان ميدهد که حل مسئله هستهاي ايران به گفتگوي برابر و مذاکره صريح متکي است و هرگز تحريم، فشار يا حتي تهديد نظامي مؤثر نخواهد بود، بنا بر اين فقط با پايبندي به چندجانبهگرايي و راهحلهاي سياسي و ديپلماتيک ميتوان بهطور مؤثر تنشها را کاهش داد و صلح و امنيت منطقه را تقويت کرد.