خطیبزاده: بازگشت آمریکا به برجام به صورت اتومات نیست
فارس/ سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه ما منتظر اقدام آمريکا درباره برجام هستيم، گفت: بازگشت آمريکا به برجام به صورت اتومات نيست، با يک امضا خارج شدند و با يک امضا نميتوانند وارد شوند.
سعيد خطيبزاده، سخنگوي وزارت امور خارجه جمهوري اسلامي ايران امروز (دوشنبه) در نشست هفتگي با خبرنگاران ضمن تشريح آخرين تحولات در عرصه سياست خارجي به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
بخشهاي مهم صحبتهاي سخنگوي دستگاه ديپلماسي به شرح زير است:
*طالبان بخشي از واقعيت افغانستان است. دفتر سياسي طالبان در دوحه و پاکستان به صورت رسمي فعاليت ميکند. به صورت رسمي با دولت افغانستان در حال مذاکره هستند. اين سفر هم به اطلاع دولت افغانستان رسيده بود و تبادل نظر شده بود.
*درباره فعاليتهاي اين گروه، موضوع شهداي خودمان در مزار شريف فراموش نکرديم و همواره درباره عاملين آن گفت وگو کرديم.
*پرداخت غرامت به خانوادههاي سقوط هواپيماي اوکرايني در حال انجام است.
*تور اخير ديپلماتيک ظريف يکي از موفقترين سفرهاي وزير امور خارجه در طول دوران وزارتش است.
*منتظر اقدام آمريکا هستيم، همه تحريمهايي که بعد از روي کار آمدن ترامپ رخ داد، بايد به صورت مؤثر لغو شوند و ما بايد آثار رفع تحريمي را در ايران ببينيم.
*بازگشت آمريکا به برجام به صورت اتومات نيست، با يک امضا خارج شدند و با يک امضا نميتوانند وارد شوند.
*ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام آمريکاست. ايران هيچ وقت از برجام خارج نشده است. طرفي که در نقض کامل است بايد برگردد و بيش از آن چانهزنيهاي بي ارزشي است که شنيده ميشود.
*واکسن اسپوتنيک با درخواست وزارت بهداشت توسط وزارت خارجه تهيه شده است.
*گزارشها و همکاريهاي خوب درباره کشتي ايران در اندونزي حاکي از اين است که موضوع توقيف کشتي، موضوع فني است.
* ايراد اتهاماتي از سوي رژيم صهيونيستي عليه ايران درباره انفجار در مقابل سفارت اين رژيم در هند شيطنتهاي بچهگانهاي است که مشخص است از سوي کدام طرفها صورت ميگيرد.
*توصيه ما به آمريکا اين است از چهار سال مقاومت ايران و شکست حداکثري ترامپ دست بگيرند و به مسير درست تعامل برگردند.
*هيچ مذاکره دوجانبه اي با ايالات متحده لازم نيست و نخواهيم داشت.
مشروح صحبتهاي سخنگوي وزارت امور خارجه به شرح زير است:
سخنگوي دستگاه ديپلماسي در ابتداي اين نشست خبري ضمن تبريک ايام الله دهه فجر گفت: انشاءالله همه بتوانيم در پاسداشت دستاوردهاي انقلاب بزرگ اسلامي ايران موفق باشيم و بيش از پيش بتوانيم مسيري که ملت آزاده و عدالت جوي ايران در سال ۱۳۵۷ روشن کردند در اين مسير حرکت کنيم و مسير تعالي کشور را بيش از پيش ببينيم.
سخنگوي وزارت خارجه به سفر منطقهاي هفته گذشته محمدجواد ظريف به باکو، مسکو، ايروان، تفليس، استانبول و نخجوان اشاره کرد و افزود: يکي از مهمترين و موفقترين سفرهاي منطقهاي دوران وزارت خارجه خود را انجام داد.
دلايل گفتوگو با هيأت سياسي طالبان
اين ديپلمات ارشد کشورمان به برخي سفرها به تهران و از جلمه سفر هيأت سياسي طالبان اشاره و در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه ظريف گفته اين گروه تروريستي بوده و دليل اينکه با اين گروه گفتوگو شده است؟ گفت: طالبان بخشي از واقعيت افغانستان است و دفتر سياسي طالبان در دوحه و پاکستان و برخي جاهاي ديگر به صورت رسمي فعاليت دارد. در مذاکرات مستقيم با حاکميت و دولت مستقر افغانستان هستند. اين سفر به اطلاع دولت افغانستان رسيده است.
وي افزود: درباره ماهيت و فعاليتهاي اين گروه صحبتهايي است و ما شهداي خود در مزار شريف را فراموش نکرديم و اين سفر هم در راستاي گفتوگوهاي جاري بين دولت افغانستان و اين گروه صورت گرفت. همواره اعلام کردهايم از گفتوگوهاي بين الافغاني و فراگير افغانستاني حمايت ميکنيم و طالبان هم بخشي از اين گروهها هستند و طبيعي است به صورت کاملا اعلام شده از قبل اين سفر انجام شد.
سخنگوي وزارت خارجه بيان کرد: دولت ايران با دولت افغانستان رابطه بسيار خوبي دارد و ما همواره از دستاوردهاي ملت و دولت افغانستان حمايت کرديم و همه گفتوگوهاي صورت گرفته به خواست و با اطلاع و براي تبادل و رايزني است. طالبان بخشي از واقعيت امروز افغانستان است.
منتظر اقدام آمريکا در زمينه برجام هستيم
خطيبزاده در پاسخ به اين سوال که چه اتفاقي بيفتد که ايران، آمريکا را عضو برجام بپذيرد؟ اظهار داشت: ما منتظر اقدام آمريکا هستيم. اقدام هم يک رفع تحريم موثر و اين يعني همه تحريمهايي که بعد از روي کار آمدن ترامپ با گردن کشي درباره نرمهاي بينالمللي و قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام رخ داد بايد به صورت موثر لغو شوند و ما بايد آثار رفع تحريمي را در ايران ببينيم. يک امضا بر روي کاغذ کفايت نميکند و پاسخش امضا بر روي کاغذ است. ما آنچه منتظريم اظهارنظر اين و آن نيست. سرمايه اين ملت قابل دسترسي باشد. نفت مبادله و پولش برگردد و زنجيرهاي از آثار رفع تحريمي را ببينيم. هر زمان اين اقدام را از سوي آمريکا ببينيم متناسب با آن پاسخ خواهيم داد.
وي گفت: بازگشت آمريکا به برجام به صورت اتومات نيست، با يک امضا خارج شدند و با يک امضا نميتوانند وارد شوند.
خطيبزاده بيان کرد: اگر دولت بايدن دنبال تصحيح مسير غلط آمريکاست بايد اقدام کند. ما تنها به اقدام آمريکا نگاه خواهيم کرد و همچنان منتظريم ببينيم اقدامي صورت ميدهد و اقدام آن مبناي پاسخ متناسب ما خواهد بود.
* اظهارنظر دقيق درباره کودتاي نظامي در ميانمار زود است
وي درباره کودتاي نظامي در ميانمار نيز گفت: نيمههاي شب ديشب اين اتفاق افتاده و سفارت مستقر نداريم و تمامي مجاري ارتباطي و اطلاعاتي مسدود است. اميدواريم تحولاتي که از دورادور شاهديم منجر به وضعيت حقوق اقليتها و مسلمانان نشود. قرن ۲۱ قرن جابه جايي قدرت از اين دست نميتواند باشد. الان درباره اظهارنظر دقيقتر در اين خصوص زود است.
سخنگوي وزارت خارجه درباره عربستان سعودي بيان کرد: موضع ما همکاري و گفتوگو در منطقه بدون دخالت خارجيهاست. چندين دهه است منطقه را به دلايل نيات شوم خود گروگان سياستهاي غلط خود کردهاند. برخي همسايگان خوب ما در منطقه با توهمي که حضور ترامپ پنجره فرصتي باشد برخي اقدامات نامناسب را انجام دادند. مسير گفتوگو همچنان باز است و هر روزي عربستان اين مسير را اصلاح و جنگ يمن را خاتمه دهد و بپذيرد تنها در گفتوگوهاي درون منطقهاي ميتوان به فهم مناسب رسيد آغوش ايران کاملا باز است و ما پذيراي آنها خواهيم بود.
وي در پاسخ به سوالي بيان کرد: هيچ مذاکره دوجانبهاي با آمريکا نه لازم است و نه در اين خصوص خواهيم داشت. آمريکا لازم است به تعهداتش برگردد و اگر اين اقدام صورت بگيرد در چارچوب کميسيون مشترک برجام امکان گفتوگو است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي همچنين در پاسخ به سوالي اظهار داشت: درباره برگزاري کميسيون مشترک ايران و ترکيه و برخي مبادلات تجاري در سفر ظريف گفتوگوهاي خوبي صورت گرفت. رايزنيها بين دو طرف در بالاترين سطوح بوده است.
ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام آمريکاست
خطيبزاده در پاسخ به سوالي گفت: ششم بهمن ماه سفر آقاي ستاري را به کنيا داشتيم. ما مرکز فناوري و نوآوري را در کنيا افتتاح کرديم و دومين نمايشگاه تجاري و فناوري دو کشور را داشتيم که افتتاح آن توسط وزير فناوري اين کشور انجام شد و ستاري علاوه بر وزير خارجه و شخصيتهاي ديگر از مراکز ديگري بازديد داشت. عزم ايران تعامل با قاره آفريقاست.
وي در پاسخ به سوالي درباره طالبان افزود: بيشترين تاکيد من بر اين است که تمام دستاورد ملت افغانستان بايد محافظت شود.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي در پاسخ به سوال ديگري عنوان کرد: دولت آمريکا تمام تلاش خود را کرد برجام وجود نداشته باشد. دولت آمريکا هيچ خجالتي نداشت دنيا را تحريم کند براي اينکه برجام به هم بخورد. از تاريخ خيلي نگذشته که رئيس جمهور مستقر آمريکا در مقابل دوربينها امضاي خود را بالا ميگرفت و ميگفت به تمام تعهدات خود ذيل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ بي اعتنا هستند. اين صبر راهبردي ايران بود که امروز برجام زنده است. اقدامات کاهشي ايران در چارچوب بندهاي ۲۶ و ۳۶ برجام است که امروز برجام زنده است. همه ناظران ميدانند آمريکا براي جبران حداقل بخشي از اين بپذيرد و تمام خسارتها به ملت ايران را بپذيرد و اصلاح مسير کند و اصلاح مسير آن بدون پاسخ از سوي ايران نخواهد ماند.
وي همچنين گفت: ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام آمريکاست. ايران هيچ وقت از برجام خارج نشده است. طرفي که در نقض کامل است بايد برگردد و بيش از آن چانهزنيهاي بي ارزشي است که شنيده ميشود.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي عنوان کرد: مسير چند هفته آينده و چند ماه آينده در قانون مجلس کاملا روشن است. در کمتر از چند هفته ديگر به تاريخي که در قانون مجلس مشخص شده درباره توقف نظارتهاي فراپادماني ميرسيم و اگر اقدام موثري رخ ندهد دولت موظف به گام بعدي خواهد بود.
وي افزود: توپ در زمين آنهايي است که چندين سال است تمام تلاش خود را کردهاند که ايران از ابعاد رفع تحريمي برجام منتفع نشود.
سخنگوي وزارت خارجه درباره نفتکش کره جنوبي عنوان کرد: موضوع کشتي يک موضوع کاملا فني است و موضوع پولهاي ايران موضوع فيمابين ما و کره است و هيچ ربطي به هم ندارند. درباره کشتي کرهاي به صورت نزديک با دادستاني در حال رايزني هستيم و اميدواريم دادستاني کمک کند که موضوع خدمه و کاپيتان کشتي که از روز اول دسترسيهاي عالي و کنسولي داديم بتوانيم نتايج بهتري را داشته باشيم. اميدوارم خبرهاي خوبي در خصوص خدمه داشته باشيم. همکاري ستودني از همکاران خود در دادستاني ديديم. دو موضوع متفاوت است و دو مسير متفاوت را طي ميکن.
واکسن اسپوتنيک با درخواست وزارت بهداشت توسط وزارت خارجه تهيه شده است
سخنگوي دستگاه ديپلماسي درباره واکسن کرونا و نقش وزارت خارجه در واکسن روسي که قرار است وارد شود، گفت: اطمينان ميدهم وزارت خارجه هيچ قدمي برنميدارد مگر اينکه نهادهاي بالادستي و صلاحيت دار نسبت به موضوع واکسن درخواست و اصرار داشته باشند. تنها مرکز صلاحيت دار وزارت بهداشت است و وزارت خارجه با جديت اين مصوبات را سعي کرده اجرايي کند. در ماههايي که ما با دوستان نامه نگاري ميکرديم اين پاسخ را داشتيم که تا زماني ماموريتي را محول نکنيد وزارت خارجه ورودي نخواهد کرد. در مورد واکسن تاييد شده روسيه همين مسير رفته است و با درخواست وزارت بهداشت اين کار صورت گرفته است. وزارت خارجه در مسير تسهيل و تامين نيازهاي اوليه ملت تمام تلاش خود را ميکند و وزارت بهداشت بايد نظر بدهد کمااينکه نظر هم داده است.
وي افزود: مسيرهايي پيش رفته است و چندين ميليون دوز واکنس از کنسرسيون کواکس براي ايران خريداري شده واکسن ايراني - کوبايي خريداري شده. با چين و هند گفتوگوهايي خوبي صورت گرفته و منتظريم که به سرعت وارد شوند. تمامي اينها پس از درخواست و ماموريت ستاد عالي کرونا و وزارت بهداشت به وزارت خارجه صورت گرفته است. وزارت خارجه ورودي به تاييد صلاحيت اين واکسنها نداشته ندارد و نخواهد و وزارت خارجه مسيري که به آن ماموريت داده شود انجام ميدهد.
پاسخ به اتهامات رژيمصهيونيستي عليه ايران
وي درباره انفجار در مقابل سفارت رژيم صهيونيستي در هند و ايراد اتهاماتي از سوي رژيم صهيونيستي عليه ايران بيان کرد: روابط ايران و هند روابط گستردهاي است. معاونان وزراي خارجه رايزنيهاي سياسي خود را انجام ميدهند. در موضوعات منطقه و افغانستان نزديکترين ديدگاهها را داريم. در مورد چابهار و پروژههاي مشترک در مراحل رو به رشدي هستيم.
وي افزود: روابط در سطح قابل توجهي در حوزههاي مختلف جلو ميرود. تصميم دو پايتخت بر گسترش و ارتقاي روابط است. طبيعي است برخي شيطنتها از سوي طرفهاي ثالث صورت بگيرد. در موضوعات اين چنيني دو طرف ابراز آمادگي کردند درباره روشن شدن ابعاد با هم همکاري کنند. اينها شيطنتهاي بچهگانهاي است که مشخص است از سوي کدام طرفها صورت ميگيرد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي گفت: ما گفتوگوي دوجانبهاي با آمريکا نخواهيم داشت. آمريکا بايد ابتدا به آنچه گفته عمل کند، رفع موثر تحريمها و اجراي کامل قطعنامه ۲۲۳۱ و آن وقت در چارچوب کميسيون مشترک اگر مراحل به خوبي پيش رفت ميتوان يکي از اعضاي ۱+۵ باشد.
وي همچنين افزود: قدم اوليه آمريکا برداشتن تحريمها به صورت موثر و اجراي کامل قطعنامه ۲۲۳۱ است و بازگشت آن به ميز برجام مراحل خودش را دارد.
خطيبزاده بيان کرد: ما فعلا موضوعي با آمريکا نداريم الا برجام. در مورد برجام احتياج به کانالهاي پشت پرده نيست. هر چه بخواهيم بگوييم به صورت علني گفتيم. در کميسيون برجام و نشست وزراي خارجه گفته شده و مواردي باشد از طريق حافظ منافع گفته شده است.
توضيحات سخنگو درباره توقيف نفتکش ايراني در اندونزي
وي درباره توقيف نفتکش ايراني در آبهاي اندونزي نيز گفت: موضوع کشتي ايران در اندونزي از ساعات اوليه به صورت جدي پيگيري کرديم و گزارشها و همکاري هاي خوب حاکي از موضوع فني است. دسترسيهاي کنسولي را به کاپيتان و خدمه داشتيم. کاپيتان ديروز به عرشه بازگشته است. اميدواريم با همکاري اندونزي و با احترام به قوانين داخلي اندونزي موضوع را حل کنيم. تحولات تا امروز مثبت است.
سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به سوالي درباره ساخت فيلمهايي براي ايجاد تنش بين ايران و اقليم کردستان عراق گفت: ساخت فيلم و سريال و ... از داستاني، تخيلي و مستند مسيرهاي خودش را دارد. ما سياستها را در وزارت خارجه و دولت تنظيم ميکنيم و قطعا نبايد اجازه دهيم موارد اين چنيني خدشهاي وارد کند. وزارت خارجه نظرات خود را دارد و ما قصد ورود به مراحل ساخت اين فيلمها را نداريم ولي نگرانيهاي دوستان را متوجه هستيم. دولت اقليم از دوستان ما هستند و ما همواره سعي کرديم مسير تعاملات درست باشد و اينها اتفاقات کوچک و ريزي است که بايد با درايت عبور و انشاءالله مديريت کنيم.
وي در پاسخ به سوالي درباره نگاه ايران به ژئوپولتيک منطقه گفت: سياست ما در منطقه سياست حسن همسايگي است و قفقاز از ديرباز براي ما اهميت داشته است. ما با جمهوري آذربايجان و ارمنستان داراي مرز مشترک هستيم و ارتباطات مردمي بسيار وسيعي داريم. ارامنه در ايران مبناي قدرت هستند و مراودات مردمي و عميق بين ايران و جمهوري آذربايجان وجود دارد.
خطيبزاده بيان کرد: ايران دسترسي يکساني به همسايگان خود در قفقاز دارد و با آنها بهترين ارتباطات را داشته و خواهيم داشت. سفرظريف براي اين است که توازني در روابط داشته باشيم. پيشنهاد ايران براي همکاريهاي ۳+۳ يا ۳+۲ در اين است که نهادينه اين ارتباطات را گسترش دهيم. فرصتهاي بيشماري بين ما و اين کشورها بعد از حل بحران وجود دارد و بسياري از قفلها باز شود.
پرداخت غرامت به خانوادههاي سقوط هواپيماي اوکرايني در حال انجام است
وي درباره غرامت به خانوادههاي سقوط هواپيماي اوکرايني گفت: گزارش ما آماده شده و سازمان هواپيماي کشوري در ويدئو کنفرانس ارائه و بعد مکتوب به کشورهاي مرتبط ارسال شد. دولت اعلام کرد به صورت يکسان فارغ از مليت قربانيان غرامت پرداخت ميشود فکر مي کنم در مسير پرداخت است ولي بايد جزييات را بپرسم.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي گفت: اورانيوم ۲۰ درصد با اطلاع رساني به آژانس بينالمللي انرژي اتمي انجام شده است.
وي افزود: ما همواره از حضور و کمک دوستان از جمله ژاپن استقبال کرديم ولي طرفهاي برجام مشخص و روشن هستند.
وي در پاسخ به سوالي افزود: ظريف در پاسخ به وزير خارجه جديد آمريکا گفت که کسي که نقض انجام داده بايد به نقض خود برگردد و تعهداتش را صورت دهد. اينکه کشورهاي ديگري با حسن نيت و کمکهايي کردند و قطعا ژاپن يکي از آنهاست و ما همواره از حضور و کمک دوستان استقبال کرديم، ولي طرفهاي برجام مشخص و روشن هستند و ۱+۵ قبل از خروج آمريکا شناخته شده بود. ورود کشورهايي مثل ژاپن در کنار فرآيندهاي بينالمللي خوب و مورد استقبال ما نيز هست.
* دولت بحرين هر چه زودتر با ملت خود آشتي کند
سخنگوي وزارت خارجه ايران در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاري فارس درباره حکم حبس ابد بحرين براي هشت نفر به اتهام اقدام تروريستي و ارتباط با ايران گفت: خبر را شنيدهام.مشکلات انباشت شدهاي که در بحرين با آن روبرو هستيم با چنين احکامي سرپوش به آن گذاشته نميشود و برخي سرکوبها و دخالتهاي طرفهاي خارجي از مسير اين احکام ساختگي نميگذرد. دولت بحرين هر چه زودتر با ملت خود آشتي و حقوق اکثريت را در نظر بگيرد براي دولت بحرين بهتر خواهد بود.
* ايران به دنبال سلاح هستهاي نبوده و نيست
خطيبزاده در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار خبرگزاري فارس درباره اظهارات جيک ساليوان مشاور امنيت ملي دولت بايدن که عنوان کرده برنامه موشکي ايران پيشرفت قابل ملاحظهاي داشته و به طرز قابل توجهي به سمت سلاح هستهاي نزديک شده و ايران را به حمايت از تروريسم متهم کرده است، اظهار داشت: ما براي گفتههاي افراد تا موقعي که اقدامي نبينيم فعلا اهميت ويژهاي قائل نخواهيم شد. چه آنهايي که مثبت و چه آنهايي که تعهدي ميدهند و چه حرفهاي ديگر. زياد صحبت از مقامات آمريکايي له و عليه برجام و همکاري ذيل برجام شنيدهايم. تا آن روز منتظر ميمانيم اقدامات را شاهد باشيم.
وي تصريح کرد: ايران به دنبال سلاح هستهاي نبوده و نيست و آن هم برخاسته از اعتقادات ما و مبتني بر فتواي رهبري و راستي آزماييهاي آژانس انجام داده و هم گزارشهاي ادواري تمامي اقدامات ايران با اطلاع آژانس و ذيل نظارت آژانس و در چارچوب راستي آزماييهاي آژانس صورت گرفته است.
وي گفت: در مورد اقدامات آمريکا دست از فرافکني بردارند چهار سال پر از شر را دولت آمريکا در منطقه و جهان داشته و بهتر است با اين اظهارات اين چنيني اين تعبيرها را نکنند که ادامه کردنگشي ها را خواهيم ديد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي بيان کرد: توصيه ما به آمريکا اين است از چهار سال مقاومت ايران و شکست حداکثري ترامپ دست بگيرند و به مسير درست تعامل برگردند.
*ما اهل تهديد نيستيم ولي هر جا لازم بوده پاسخ لازم را دادهايم
سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به سوالي درباره تهديدات رژيم صهيونيستي گفت: تهديدات اسرائيل هر زمان در نقطه ضعف و حضيض بيشتر قرار ميگيرد اين تهديدات بيشتر ميشود و خودشان بهتر ميدانند بايد مراقب آسمان و مرزهاي خودشان باشند. ما اهل تهديد نيستيم و اهل اين هستيم که پاسخ به موقع و به جا بدهيم و هر زمان لازم بوده پاسخ دادهايم.
* زندانيان ايراني در خارج از کشور
وي درباره حضور ۴۰۰ زنداني ايراني در سليمانيه و يا ايرانيان زنداني در مالزي نيز گفت: يکي از دغدغههاي ما همواره ايرانيان مقيم خارج از کشور بوده است. اگر جرمي را مرتکب شده و ورود غيرقانوني داشتند يا به کشور بازگردانيم يا مقدمات آزادي آنها را فراهم کنيم. در مورد هر کشوري وضعيت زندانيان متفاوت است. دولت مالزي مراودات و دسترسيهاي کنسولي داشتيم. بازگشت اتباع ايراني از کشورهاي مختلف براساس حق انتخاب است و ما سعي کرديم مسير را تسهيل کنيم. در مورد زندانيان در کشورهاي همسايه، عراق و اقليم کردستان براساس احکام دادگاه و ورود غيرقانوني و مسائل مشابه در زندان هستند و هر کدام را سرکنسولگريهاي ما درسليمانيه و اربيل و... پيگيري کردند.
خطيبزاده اضافه کرد: ما از شرايط برخي زندانيان اصلا رضايت نداريم و به دولتهاي محلي گفتهايم و به صورت جدي کنسولگريهاي ما با آنها در ارتباط هستند و بسياري را آزاد کرديم. ما در چارچوب معاضدتهاي قضايي بسياري از اين اقدامات را ميتوانيم انجام دهيم. اميدواريم با رعايت اتباع ايراني شاهد کاهش اين موارد باشيم.