انتشار سند امنیتی دولت بایدن؛ «ایران به دنبال توانمندیهای سرنوشتساز است»

فارس/ دولت جديد آمريکا با انتشار سند موقت راهبرد امنيت ملي، مدعي شد ايران به دنبال توانمنديهاي تحولآفرين است و واشنگتن نيز متعهد است تا با اقدامات تهران مقابله کند.
کاخ سفيد بامداد پنجشنبه سند امنيتي موسوم به «راهنماي موقت راهبرد امنيت ملي» دولت جديد آمريکا به رياست «جو بايدن» را منتشر کرد.
کاخ سفيد درباره اين راهبرد امنيتي توضيح داد: «اين سند موقت براي ابلاغ ديدگاه رئيسجمهور بايدن درباره اينکه آمريکا چگونه با جهان تعامل خواهد کرد، منتشر شده و همچنين براي وزارتخانهها و سازمانهاي [آمريکا] شيوهنامهاي ارائه ميکند تا اقداماتشان را با فعاليت دولت جديد در حوزه راهبرد امنيت ملي هماهنگ کنند».
در اين سند ۲۲ صفحهاي، نام ايران چهار بار تکرار شده و دولت بايدن نيز مانند دولتهاي قبلي اين کشور، اتهامات بياساس و نخنما شده عليه جمهوري اسلامي ايران را تکرار کرد.
در بخش «چشمانداز امنيت جهاني» اين سند و در زير مجموعه «تهديدهاي جديد و در حال تغيير»، ادعا شده که ايران و کرهشمالي به عنوان بازيگران منطقهاي، به پيگيري توانمنديها و فناوريهايي که قواعد بازي را تغيير ميدهند، ادامه داده و ضمن تهديد متحدان و شرکاي ايالات متحده، ثبات منطقهاي را نيز به چالش ميکشند.
استفاده از ديپلماسي عليه ايران
دولت آمريکا در قسمت «اولويتهاي امنيتي ما» در اين سند، با تاکيد بر تعهد خود به حفظ امنيت رژيم صهيونيستي، آمده است: «ما با شرکاي منطقهاي خود تلاش ميکنيم تا با ستيزهجويي ايران و تهديدهاي آن براي تماميت ارضي و حاکميتي مقابله کنيم».
در ادامه سند موقت راهبرد امنيت ملي دولت بايدن ضمن اشاره به تداوم نقش واشنگتن در رهبري عدم اشاعه در جهان، ادعا شده است: «ما در همکاري با شرکا و متحدان خود، تلاش ميکنيم از ديپلماسي براي رسيدگي کردن به برنامه هستهاي ايران و ديگر فعاليتهاي ثباتزداي آن استفاده کنيم».
اين سند همچنين با تاکيد بر اينکه آمريکا ديگر نميخواهد در «جنگهاي بيپاياني» دخيل باشد که منجر به از دست رفتن جان هزاران نفر و تريليونها دلار هزينه ميشود، مدعي شد: «در خاورميانه، ما حضور نظامي خود را به سطح مناسبي که شبکههاي تروريستي بينالمللي را مختل کرده، با ستيزهجويي ايران مقابله نموده و منافع حياتي آمريکا را حفظ کند، تغيير ميدهيم».
چين و روسيه، تهديدي براي نظام جهاني
دولت بايدن ضمن اشاره به افزايش قاطعيت چين در عرصه جهاني، مدعي شد: «اين [کشور] تنها رقيبي است که ميتواند قدرت اقتصادي، ديپلماتيک، نظامي و فناوري خود را براي اعمال چالشي پايدار بر نظام باثبات بينالمللي ترکيب کند».
اين سند امنيتي با مطرح کردن اتهامات هميشگي عليه مسکو نيز افزود: «روسيه همچنان مصمم است نفوذ جهاني خود را تقويت کرده و نقش مخربي در عرصه جهاني ايفا کند. پکن و مسکو، هر دو سرمايهگذاريهاي عظيمي در تلاشهاي خود براي سنجيدن قدرت آمريکا و ممانعت از دفاع ما از منافع و متحدان در جهان، انجام دادهاند».
پايان «چک سفيد» آمريکا براي متحدانش در خاورميانه
در ادامه اين سند با اشاره به تمايل دولت بايدن براي پايان دادن به بحرانهاي منطقه غرب آسيا، آمده است: «لکن ما باور داريم که قدرت نظامي، پاسخ چالشهاي اين منطقه نيست و ما به شرکاي خود در خاورميانه، چک سفيدي براي پيگيري سياستهايي که با منافع و ارزشهاي آمريکا مخالف باشد، ارائه نميکنيم».
واشنگتن اضافه کرد: «به همين دليل است که ما حمايت خود از عملياتهاي نظامي تهاجمي در يمن را برداشتيم و از تلاشهاي سازمان ملل براي پايان دادن به جنگ حمايت کرديم. هدف ما، کاهش تنشهاي منطقهاي و ايجاد فضايي براي مردم خاورميانه جهت تحقق بخشيدن به آرزوهايشان است».
واشنگتن به دنبال توافقهاي کنترل تسليحاتي بيشتر
سند امنيت ملي دولت بايدن با بيان اينکه واشنگتن به دنبال برطرف کردن تهديد موجوديتي تسليحات اتمي براي جهان است، توضيح ميدهد: «ما به رقابتهاي تسليحاتي پرهزينه پايان ميدهيم و اعتبار خود به عنوان يک پيشرو در کنترل تسليحاتي را باز مييابيم».
دولت بايدن تصريح کرد: «به همين دليل بود که به سرعت براي تمديد معاهده نيو استارت با روسيه، اقدام کرديم. اگر هم ممکن باشد، ميخواهيم توافقهاي کنترل تسليحاتي جديدي به دست بياوريم. ما گامهايي را براي کاهش نقش تسليحات اتمي در راهبرد امنيت ملي خود برميداريم».
اين سند با تاييد تمايل کاخ سفيد براي گنجاندن چين در توافقهاي کنترل تسليحاتي با روسيه، نوشت: «ما به دنبال گفتوگويي معنادار با روسيه و چين درخصوص طيفي از پيشرفتهاي فناورانه نظامي نوظهور هستيم که توانمنديهاي استراتژيکي را ارائه ميکنند».
ديپلماتهاي آمريکايي عليه کره شمالي
واشنگتن با اشاره به موضوع خلع سلاح اتمي شبهجزيره کره، در اين سند گفت: «ما ديپماتهاي خود را تقويت خواهيم کرد تا براي کاهش تهديد برنامههاي موشکي و اتمي روبهرشد کره شمالي تلاش کنند و شانه به شانه جمهوري کره (جنوبي) و ژاپن بايستند».
عليرغم اينکه آمريکا بزرگترين دارنده تسليحات اتمي در جهان و همچنين تنها کشوري است که از آنها عليه مردم ديگر کشورها استفاده کرده، دولت بايدن اما مدعي است: «ما همچنين تلاشهاي خود را براي مسدود کردن مواد شکافتپذير و راديواکتيو در سراسر جهان، تجديد ميکنيم».
گزينه نظامي، روي ميز دولت بايدن
در ادامه سند راهبرد امنيت ملي دولت جديد آمريکا ضمن تاکيد بر لزوم تقويت ارتش و نيروي نظامي اين کشور، تصريح شده است: «همزمان که ديپلماسي را به عنوان اولين گزينه خود ارتقا ميدهيم، انتخاباتهاي هوشمندانه و منظمي درخصوص دفاع ملي و استفاده از نيروي نظامي خواهيم داشت. يک ارتش قوي که با فضاي امنيتي هماهنگ باشد، براي برتري آمريکا تعيينکننده است».
دولت بايدن درباره استفاده از نيروي نظامي عليه ديگر کشورها اظهار داشت: «ايالات متحده هرگز براي توسل به قوه قهريه در زماني که نياز به دفاع از منافع ملي حياتي ما باشد، تعلل نخواهد کرد. مطمئن خواهيم شد که نيروهاي مسلح ما براي بازداشتن دشمنان، دفاع از مردم، منافع و متحدانمان و همچنين شکست دادن تهديدهاي نوظهور، آماده و مجهز باشد».
کاخ سفيد اما براي نشاندادن چهرهاي حامي صلح از دولت دموکرات اين کشور، مدعي شد: «ولي استفاده از نيروي نظامي بايد آخرين گزينه باشد، نه اولين. پيشرفت ديپلماسي و تدبيرانديشي اقتصادي بايد ابزار پيشرو در سياست خارجي آمريکا باشد. نيروي نظامي فقط بايد زماني استفاده شود که اهداف و مأموريت، مشخص و قابل دسترسي باشد».
پايان طولانيترين جنگ آمريکا، هدف بايدن
اين سند امنيتي همچنين درباره برنامه واشنگتن جهت پايان دادن به حضور نظامي در افغانستان نيز نوشت: «ما تلاش ميکنيم تا بهشکل مسئولانهاي طولانيترين جنگ آمريکا در افغانستان را پايان دهيم و همزمان مطمئن شويم که اين کشور بار ديگر به پايگاه امني براي حملات تروريستي عليه ايالات متحده تبديل نشود».