روحانی: اگر از ارتباطات عقب بمانیم نمیتوانیم با دنیا حرف بزنیم
ايرنا/ رئيسجمهور درباره ضرورت توسعه ارتباطات در عصر حاضر گفت: در دنياي امروز وقتي جهان پيشرفت ميکند نمي توانيد عقب بمانيد و همراه با حرکت جهاني نباشيد و آن وقت ارتباط جهان و حرف زدن با دنيا هم امکان پذير نيست.
حجتالاسلام حسن روحاني رئيس جمهور عصر چهارشنبه در نشست مديران شبکه هاي ارتباطات و دانش بنيان اظهار کرد: يکي از افتخارات ما در دولت يازدهم و دوازدهم مسئله تحول و انقلابي است که در زمينه ارتباطات و اقتصاد دانش بنيان به وجود آمد؛ دولت الکترونيک از يک سمت، شبکه ملي اطلاعات از سمت ديگر و حمايت از شرکتهاي دانش بنيان از طرف ديگر.
وي افزود: امروز در جامعه شاهد هستيم که بسياري از کارهايي که لازم بود با صرف وقت فراوان انجام شود، اين خدمت را در خانه خود دريافت ميکنند. بنابراين با دولت الکترونيک رفاهي ايجاد شده است که اين رفاه مي تواند به نفع همه مردم باشد البته بعضيها فکر ميکنند که زندگي بهتر با اسلام در تضاد است و آدم بايد هميشه زاهد و در فشار باشد و زندگي بسيار سطح پايين داشته باشد.
رييس جمهوري با بيان اين در زمينه ارتباطات تحول بزرگي در کشور رخ داد، گفت: البته اختلاف نظرهايي وجود داشت مبني براينکه اگر ما وارد اين فضا و انقلاب شويم، خطراتي دارد. به هر حال فضاي الکترونيکي و ديجيتال يک فضاي نو و تحول بزرگ است.
روحاني اظهار کرد: به هر حال در هر تحول و انقلاب خطراتي وجود دارد. وقتي شما يک اتومبيل پرسرعت داشته باشيد همانطور که شما را سريعتر به مقصد مي رساند ممکن است خطراتي هم داشته باشد. بنابراين ما بايد مراقبت و راهبري کنيم.
رييس جمهوري يادآورشد: در فضاي مجازي عمدتا در سال ۹۳ که اين حرکت بيشتر شروع شد، اختلاف نظرهاي فراواني وجود داشت. برخيها معتقد بودند ما بايد جلوي اين پيشرفتها و حرکتها را بگيريم و ميگفتند ضرر آن بيشتر از نفع آن است. ما ميگفتيم اين کار يک ضرورت است البته ممکن است ضرر هم داشته باشد که ما بايد جلوي ضرر را بگيريم.
وي خاطرنشان کرد: در دنياي امروز وقتي جهان پيشرفت ميکند، شما نميتوانيد عقب بمانيد و نميتوانيد همراه با حرکت جهاني نباشيد آن موقع ارتباط با جهان، حرف زدن با دنيا ديگر امکانپذير نيست.
روحاني افزود: وقتي در برجام آمديم و موفقيتهايمان را براي ارتباطات اقتصادي پيش رو ديديم، يکي از مسائل مهم اين بود که ديديم بانکهاي ما بلد نيستند کار کنند يعني بانکهاي ما با مقرراتي آشنا بودند که اين مقررات براي ۵ يا ۱۰ سال گذشته بود و تحولاتي که رخ داده بود و مقررات جديدي که حاکم شده بود را نميدانستند و بايد از نو تجديد بنا کنند و افکارشان، برنامههايشان و آييننامههايشان را از نو ببيند و مرور کنند.
رييس جمهوري با بيان اينکه نبايد از تحولات علم و فناوري عقب ماند، گفت: فناوري ارتباطات و اساساً تحولات نوآورانه در بخشهاي مختلف، ضرورتي بود که ما با آن مواجه بوديم. اولين کاري که نياز داشتيم زيرساخت بود و ما بدون اين زيرساخت نميتوانستيم حرکت کنيم و مانند اين است که جاده نباشد و شما ماشين توليد کنيد، اين ماشين چگونه و به کجا ميخواهد برود.
رييس دولت تدبير و اميد گفت: اين اولين تحول و اولين حرکت در زيرساخت بود که انجام گرفت. اگر شما نگاه کنيد در فناوري اطلاعات زيرساخت ما در اين ۸ سال چقدر تغيير کرده است. اينکه ما اکنون ميگوييم نسل ۳ و نسل ۴ و يا حتي براي نسل ۵ آماده ميشويم، اگر اين زيرساختها نبود، اينها امکانپذير نبود. اگر پهناي باند نبود، امکان نداشت شما از طريق موبايل بتوانيد بسياري از فعاليت هاي روزانه خود را سامان دهيد و بسياري از خدمات را دريافت کنيد.
وي خاطرنشان کرد: از يک سو اين کار بزرگ انجام گرفت و از سوي ديگر لازم بود بخش خصوصي به ميدان بيايد، شرکتهاي مختلف و شرکتهاي دانشبنيان فعال شوند، دولت قادر نيست، دولت وظيفه دارد کار زيرساخت انجام دهد. البته در بخشهايي در پلتفرم هم ممکن است بخواهد قدمهايي را بردارد، اما وقتي به خدمات و اپليکيشنها و محتوا ميرسيم و ميخواهيم خدماتي را ارائه دهيم همه شرکتها، مردم و دانشگاهها بايد سهيم و شريک شوند.
روحاني بيان کرد: نکته مهم ديگر اين است که دنياي علم دنيايي است که براي پيشرفت ضروري است اما دنياي مهارت هم در کنار دنياي علم بايد به وجود بيايد. شما اگر يک دانش فراواني را ياد بگيريد و يک مدرک علمي سطح بالا هم در دست داشته باشيد اما مهارت اجرايي و عملي نداشته باشيد چه کار مي شود کرد آن مدرک کهنه ميشود بخش بزرگي از آن دانش هم فراموش ميشود. مردم با کار کردن با تلفن همراههاي نسل جديد نوعي مهارت با اين فناوري جديد ياد مي گيرند و از اين فناوري مهارتهاي جديد، سواد جديد و ديجيتال که يک سواد خاصي است، استفاده ميکنند.
وي اظهار داشت: اگر شما در يک دانشگاه خارجي بخواهيد تحصيلات تکميلي بخوانيد، هر چقدر هم مهارت داشته باشيد اگر سواد ديجيتالي را ندانيد، نميتوانيد کار کنيد و مطالب لازم را دريافت و ارائه کنيد بسياري از ارائهها به سواد ديجتيالي نياز دارد.ما ناچار بوديم وارد اين زمينه شويم. هيچ راهي نداشتيم. دولت اين احساس و درک را مي کرد و به نظر من امروز جامعه به خوبي اين را پذيرفته و قبول کرده است.
رييس جمهوري گفت: زماني گفته ميشد اين گونه فناوريهاي چه مشکلاتي براي امنيت خانواده ها و امنيت زندگي مردم ايجاد ميکند بله ممکن است در جاهايي اگر مراقبت نکنيم مشکل هم ايجاد بکند اما در کنارش مردم ديدند که با اين فناوري امنيت خوبي هم دارد فرزندي که سوار خودرو شده است ميداند اکنون در کدام مسير است و مقصد بعدي کجاست.
روحاني تاکيد کرد: اين که اين فناوري ميتواند امنيت و ارزاني براي جامعه بياورد هم بايد مد نظر قرار دهيم. اتفاقا ديديم در مسئله حمل و نقل ضمن اين که امنيت و رفاه براي جامعه آورد، از نظر قيمت هم قابل رقابت شد. خيلي راحتتر با يک رقابت بهتر بدون اين فناوري يک کاميون بار ميبرد و از آن طرف نمي توانست چه کار بکند ناچار ميشد خالي برگردد.
وي اضافه کرد: با اين فناوري هم از اين طرف ميتواند به راحتي بار ببرد و هم ميتواند بار را برگرداند. به راحتي مسافر ببرد در مسير راه مسافري را پياده کرد کجا برود و مسافر بعدي را کجا سوار کند يعني يک گردش هاي بيخود در خيابان و مصرف سوخت بي جهت در خيابان نظم پيدا کرد.
رييس جمهوري در ادامه به تاثيرات مثبت استارتاپهاي خودرويي براي امنيت و هماهنگي سفر اشاره و تصريح کرد: امروز ابزارهاي ديجيتال به خوبي حرکت خودرو را با نياز مسافر تنظيم مي کنند.
روحاني با اشاره به اينکه از آغاز دولت يازدهم تا امروز پهناي باند ۳۰ تا ۳۲ برابر شده است، خاطرنشان کرد: تقريبا تمام شهرهاي ما الان به اينترنت پرسرعت وصل هستند و بيش از ۹۰ تا ۹۵ درصد روستاهاي بالاي ۲۰ خانوار کشور به اينترنت پرسرعت وصل شده اند.
وي، تاثيرات مثبت سامانه هاي ايجاد شده در حوزه کسب و کارهاي کوچک و متوسط را يادآور شد و افزود: سامانه ها براي کسب و کارهاي متوسط و کوچک چه رفاهي ايجاد کرده است و الان فروشنده به جاي اينکه دنبال مشتري بگردد و مشتري به جاي اينکه دنبال فروشنده بگردد، سامانه همه اينها را به هم متصل ميکند و همه اطلاعات لازم را در اختيار هر دو طرف قرار مي دهد.
رييس جمهوري با اشاره به ظهور فناوري هاي نسل چهارم و پنجم و هوش مصنوعي تصريح کرد: اين فناوري ها فرد را هدايت ميکنند و وقتي فرد دو کار را در سامانه انجام داد، فناوري خودش کار بعدي را پيشنهاد ميکند و راه هاي بهتر انجام دادن کار بعدي را نيز به فرد ارائه مي کند.
روحاني، اين تحولات را براي زندگي امروز ما يک ضرورت عنوان کرد و گفت: امروز شاهد حرکت بسيار خوبي در حوزه استفاده از فناوري هاي ديجيتال در جامعه هستيم و دولت هم خدمات شايسته اي در اين حوزه ارائه کرده است. من توفيق داشتم جلسات فراواني جلسات فراواني را براي پيگيري مسائل حوزه فناوري اطلاعات و دولت الکترونيک با کارشناسان مربوطه برگزار کنم زيرا براي من بسيار مهم بود که تا پايان اين دولت، سامانهها تکميل شوند.
وي، پيگيري ها بقراي الکترونيک شدن پرونده سلامت را يادآور شد و تصريح کرد: ما خيلي دنبال اين حرکت بوديم که سلامت ما الکترونيکي شود و امروز بخش بزرگي از سلامت، الکترونيکي شده و اگر وارد يک بيمارستان شويد مسئول مربوطه به جاي اينکه دنبال پرونده در دفتر و بايگاني بگردد و ببيند و بخواند، خيلي راحت حتي با يک شماره ملي، مي تواند به سوابق، معاينات گذشته شما و اقدامات قبلي پزشکي دسترسي پيدا کند و توصيه هاي پزشکي لازم را در نسخه الکترونيکي بنويسد.
رييس دولت دوازدهم گفت: حوزه بهداشت و سلامت کشور در حال قرار گرفتن در يک مسير درستي است و صرفه جويي هاي درستي انجام ميشود؛ مصرف هاي بيخود دارو را از بين ميبرد؛ فرمي که در گذشته بايد توسط بيمار يا همراهان پر مي شد ديگر لازم نيست پر شود و به راحتي فقط موارد ضروري به صورت الکترونيکي پر مي شود.
روحاني تاثيرات الکترونيک شدن پرونده سلامت بر حوزه نظارت را يادآور شد و افزود: نظارت در حوزه سلامت اکنون به خوبي مي تواند انجام بگيرد اما قبلا به راحتي نمي توانستيم نظارت کنيم که افراد چگونه کارها را انجام مي دهند. امروز بيمهگر ما و مسئولان و مديران حوزه سلامت ما ميتوانند نگاه کنند که دارو چگونه مصرف مي شود و چطور در بخشهاي مختلف از خدمات استفاده ميشود و چه اتصالي اينها مي توانند با هم داشته باشند.
رييس جمهوري در بخش ديگري از سخنانش گفت: ما بايد نقطه اي برسيم که اگر کسي خواست در اين کشور سرمايه گذاري کند، ظرف يک هفته تا ۴۸ ساعت اين کار را انجام دهد. کشورهايي هستند که سرمايه گذاري در آن کشور ظرف ۴۸ ساعت انجام مي گيرد. لازم هم نيست در آن کشور برويد ميتوانيد از طريق اينترنت درخواست دهيد و همه کارها انجام شود.
روحاني با بيان اينکه دنياي امروز، دنياي رقابت است،گفت: ما تنها نيستيم و همه باهم حرکت مي کنيم و در اين دنياي رقابت نياز به يک انقلاب در بخش ارتباطات داشتيم و اين تحول و انقلاب در اين ۸ سال اتفاق افتاد و امروز شاهد شرکتهاي شتاب دهنده و دانشبنيان و استارتاپها و کارخانههاي نوآوري هستيم.
رييس جمهوري با بيان اين که کارهايي که تا الان انجام شده امروز دانشگاه ما را کم کم دارد به بازار متصل مي کند، گفت: علم را بايد به بازار وصل کنيم. علم بايد به فناوري و نوآوري و توليدات و کشف بازارهاي جديد تبديل شود بنابراين از علم تا بازار نهايي همه را بايد طي مي کرديم و اين طي کردن از طريق اين شرکتها است.
وي گفت: امروز بسياري از خدمات دولت به راحتي بدون اين که نياز به مراجعه به اداره يا ميز خدمت باشد انجام ميشود که اين کار عظيم و بزرگي است که براي رفاه مردم انجام شد.
روحاني با اشاره به گزارشي که در نشست ارائه شد، گفت: بر اساس اين گزارش شرکت دانش بنياني ظرف دوسالي که تاسيس شده و فعاليت مي کند، چندهزار نفر جوان تحصيل کرده را مشغول به کار کرده است. بخشي از اشتغال در شرکتهاي دانش بنيان امکان پذير است چرا که در اين زمينه جذابيتهاي فراواني براي افراد تحصيل کرده وجود دارد.
رييس جمهور گفت: اگر ميخواهيم افراد تحصيلکرده و دانشگاهي ما مهاجرت نکنند و در کشور بمانند، بايد شغل مناسب در کشور براي آنها آماده باشد. بايد کشور در مسير توسعه باشد. بعضي از فعالان علم و دانش هستند که اگر کشور توسعه پيدا نکند آنها احساس بيهويتي در زندگي ميکنند و ناچار ميشوند که مهاجرت کنند و از استعداد خود در جاي ديگر استفاده کنند.
وي با بيان اين که امروز شاهديم که در حوزه دانش بنيان چندصدهزار شغل در اين سالها ايجاد شده است گفت: آغاز دولت ۵۰ تا شرکت دانش بنيان بود اما امروز به ۶ هزار شرکت دانش بنيان رسيده است.در اين زمينه خيلي ها کار کردند. از معاونت علمي و فناوري تا صندوق نوآوري و شکوفايي، وزارت ارتباطات و علوم و شرکتهاي مختلف همه به ميدان آمدند تا اين حرکت عظيم به وجود آمد.
رييس دولت تدبير و اميد ادامه داد: اين حرکت عظيم حرکتي است که بايد دنياي پسا کرونا را هم ببينيم. در دوره يکساله اي که با اين ويروس کرونا مواجه شديم که اگر دولت الکترونيک و اقتصاد ديجيتالي نبود با چه مشکلاتي روبرو مي شديم. براي کسب وکارها چه مشکلاتي بوجود مي آمد.
روحاني يادآور شد: وقتي مي گوييم مردم در خانه بمانند و ترددها کم شود، سفرها کم شود و محدوديتها ايجاد شود چگونه ميشود زندگي کرد؟ بنابراين در همين فضاي سايبري است که مردم ميتوانند بهره برداري و استفاده کنند. در بسياري از کشورهاي اروپايي در اين موج جديد کرونا که در فشار قرار داد حتي براي خريد موارد ضروري و روزمره بايد از اينترنت استفاده کنند و حق نداريد از خانه خارج شويد.
روحاني گفت: وقتي يک اپيدمي اينچنيني دنيا و سلامت مردم را تهديد ميکند با اين نحوي که در اين چند سال ديديم ، آثار آن را بعد از کرونا بيشتر لمس کرديم. بسياري از خدمات مانند اعطاي وام به ۷۸ ميليون نفر همه با ماندن در خانه و نرفتن بانک و به صورت الکترونيکي انجام شد. مشخص شد اين وام چقدر است و به کجا ميرود و چگونه بايد پس دهد اگر همه ميخواستند مراجعه کنند غيرممکن بود.
وي افزود: افراد از اين طريق سود سهام عدالت را دريافت ميکنند، در بورس وارد و خارج ميشوند و چيزي را ميفروشند و در اين فضا اين کار را انجام ميدهند.
روحاني با بيان اينکه تحول عظيم ايجاد شده را در شرايط کرونايي کاملا لمس کرديم و اين فضا بسيار ضر وري است، گفت: دانشآموزان و دانشجويان در اين زمينه مشغول فعاليت هستند. وقتي مدرسه و دانشگاه به خاطر کرونا تعطيل شد اگر ميخواستند در اين يک سال و نيم در خانه بمانند و درس نخوانند چه مي شد. فرزندان ما امروز در خانه هستند اما در کلاس آنلاين حضور دارند.
وي ادامه داد: البته نميخواهم بگويم کلاس نياز نيست اما در شرايطي هستيم که ناچاريم دنياي پساکرونا را ترسيم کنيم اين بيماري و ويروس به ما نشان داد اطميناني که در ۱۰۰ سال اخير براي سلامت افراد به وجود آمده بود، امروز ديگر وجود ندارد.
رييس جمهوري با بيان اينکه تاکنون بايد از کرونا عبور ميکرديم، گفت: جهشي که ايجاد شد، نگذاشت و ممکن است براي سالها بماند و نميدانيم پايان اين روند کجاست و ممکن است ويروسي مشابه آن بيايد. بايد براي دوران پساکرونا و شرايطي که پيش ميآيد برنامهريزي کنيم.
وي اضافه کرد: اگر شرکتهاي دانش بنيان نبودند براي همين کرونا چگونه ميتوانستيم برنامه ريزي کنيم وقتي به ما حتي ماسک هم نميدادند اين شرکتهاي دانش بنيان بودند که در زمينه داروها، تجهيزات پزشکي و ونيتلاتورها به ميدان آمدند.
رييس دولت دوازدهم با اشاره به دشواريهاي دستيابي به واکسن کرونا اظهار کرد: همين الان خريد واکسن به اين راحتي نيست و ۸۵ درصد واکسنهاي توليدي در دنيا در هشت کشور مصرف ميشود.
وي افزود: ما توانستيم با اين ويروس بجنگيم و مردم با اين ويروس زندگي کنند و همه اينها را اين شرکتها توانستند به ما کمک کنند و خدمات الکترونيک بود که به کمک ما آمد.
روحاني گفت: براي مبارزه با فساد، تامين سلامت، علم و رفاه مردم، کسب و کار و شغل مردم اينها ضروري بود و اينکه روز اول ماه رمضان اولين جلسه با اين شرکتهاي بسيار مهم در فناوري اطلاعات يا فناوري زيستي يا فناوريهاي مربوط به بهداشت و درمان را حضوري يا آنلاين تشکيل داديم، براي اين بود که مردم بدانند در اين مقطع اين شرکتها چقدر براي ما اهميت دارد و چه خدمات بزرگي ارائه ميدهند.
رييس دولت تدبير و اميد ادامه داد: اميدواريم در اين مسير بتوانيم شرايطي فراهم کنيم که بتوانيم با دنيا رقابت کنيم.
رييس جمهوري سرمايه اصلي امروز را نسل جوان علاقهمند دانش پژوه براي اين کار دانست و گفت: اين سرمايه را داريم و ساماندهيهاي و چارچوبهاي مورد نياز و کمکهاي مالي هم سامان يافته است و اميدواريم در رقابتي سازنده با کشورهاي پيشرفته به تدريج قرار بگيريم.
رئيس جمهور ادامه داد: اصل مبارزه با فساد با بگير و ببند و دادگاه اتفاق نمي افتد، مبارزه با فساد با شفافيت اتفاق مي افتد.