نمونه کیفی و پروازی ماهواره مخابراتی «ناهید ۲» در مرحله پرتاب/پرتاب ماهواره IOT در زمستان
ایسنا/ رئیس سازمان فضایی ایران از پرتاب ماهوارههای IOT در سه ماه آخر سال جاری خبر داد و گفت: ماهواره مخابراتی «ناهید ۲» در مراحل نهایی تستهای سازگاری است و ماهواره «پژوهش ۳» در مرحله مناقصه برای اجرا کردن آن قرار دارد.
دکتر حسن سالاریه در گفتوگو با اشاره به طراحی و ساخت ماهوارههای IOT گفت: در سال جاری نمونههای آزمایشی آن ساخته میشود که شامل مجموعهای از ۱۶ ماهواره خواهد بود.
وی با بیان اینکه به محض ساخت این ماهوارهها، پرتاب خواهند شد، اظهار کرد: در نمونه آزمایشی ایرادات آن اصلاح میشود و بعد از آن ساخت نمونه اصلی ماهواره اینترنت اشیاء در دستور کار قرار خواهد گرفت.
سالاریه زمان پرتاب ماهواره اینترنت اشیاء را سه ماه آخر سال ذکر کرد.
سری ماهوارههای پارس
رئیس سازمان فضایی ایران به بیان آخرین وضعیت ماهواره «پارس-۱» اشاره کرد و ادامه داد: بخشهای عمدهای از زیر سیستمهای این ماهواره راهاندازی شد و در حال حاضر در مرحله رفع ایرادات ماهواره و بهروز رسانی آن هستیم.
سالاریه خاطر نشان کرد: نمونه دوم ماهواره پارس امسال ساخته میشود و اصلاحات لازم نیز در «پارس ۲» اعمال خواهد شد.
ماهوارههای مخابراتی
رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به پروژههای این سازمان برای طراحی و ساخت ماهوارههای مخابراتی، گفت: ماهواره «ناهید ۲» از سری ماهوارههای مخابراتی است که امسال دو نمونه کیفی و پروازی آن را داریم و آماده پرتاب است.
وی یادآور شد: ماهواره «ناهید ۲» در مراحل نهایی تستهای سازگاری است.
سالاریه ماهواره «پژوهش ۳» را از دیگر پروژههای سازمان فضایی در راستای توسعه ماهوارههای مخابراتی ذکر کرد و گفت: ماهواره «پژوهش ۳» یک ماهواره مخابراتی است که در مدار ۳۶ هزار کیلومتری زمین قرار میگیرد و مناقصه آن در سال جاری اجرا میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: پژوهشگاه فضایی در حال آمادهسازی شرایط برای مناقصه و ساخت و پرتاب این ماهواره است و این پروژه پس از برگزاری مناقصه، به مرحله اجرا خواهد رسید.
پایگاه چابهار
سالاریه با اشاره به آخرین وضعیت تکمیل و بهرهبرداری از پایگاه فضایی چابهار، گفت: این پایگاه دارای بخشهای مختلفی مانند بخش پد پرتاب، سوله مونتاژ، بخشهای مربوط به مدیریت پرتاب، سیستمهای تله متری و تله کامند و همچنین بخشهای اداری است.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین بخشهایی که بر روی آن متمرکز شدیم، پرتاب است و ادامه داد: با تکمیل این بخش امیدواریم امسال اولین پرتاب را از پایگاه فضایی داشته باشیم و با این پرتاب این پایگاه رسماً به بهرهبرداری میرسد.
رئیس سازمان فضایی ایران خاطر نشان کرد: طبق برنامهریزیها فاز یک ایستگاه فضایی چابهار تا تابستان سال ۱۴۰۴ به پایان میرسد و آغاز بهرهبرداری از آن با نهایی شدن پد پرتاب خواهد بود.
وی با اشاره به موقعیت ممتاز این ایستگاه فضایی، گفت: این پایگاه در نقطه ارزشمندی است، چون دسترسی به مدارهای مختلف را فراهم میکند.
سالاریه با بیان اینکه ماهوارههای سنجشی معمولا در مدارهای خورشید آهنگ قرار میگیرند، اضافه کرد: کشورهایی که آمادگی پرتاب ماهواره سنجشی را دارند، انتظار دارند که ماهواره خود را در مدار خورشید آهنگ تزریق کنند و ایستگاه چابهار ما این پتانسیل را دارد.
وی افزود: از سوی دیگر ماهوارههای مخابراتی نیز معمولا در مدارهای ارتفاع پایین و با شیبهای مداری مختلف قرار میگیرند و این پرتابها از طریق ایستگاه چابهار شدنی است و با اولین پرتاب امکان ارائه خدمات به سایر کشورها را داریم.
هفته جهانی فضا
رئیس سازمان فضایی ایران به آغاز برنامه های هفته جهانی فضا از روز شنبه، ۱۴ مهر در کشور اشاره کرد و گفت: هفته جهانی فضا به مناسبت پرتاب ماهواره اسپوتنیک ۱ و تصویب اولین معاهده بینالمللی در زمینه استفاده صلح آمیز از صنعت فضا و فضای ماورای جو نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه به همین مناسبت برنامههای متعددی در سطح کشور اجرا میشود، اهداف اصلی این برنامهها را ترویج و آموزش علم فضا به دانشآموزان و فعال کردن دانشجویان برای ورود به حوزههای مختلف فضایی ذکر کرد.
سالاریه «فضا و تغییرات اقلیمی» را شعار امسال عنوان کرد و یادآور شد: در این هفته به اثرات مستقیم تغییرات اقلیم و استفاده از فناوری فضایی برای پایش اقلیم به عنوان ابزاری مهم در پایش و کنترل مخاطرات و همچنین مدیریت مخاطرات محیط زیست پرداخته خواهد شد.