چین میخواهد ایستگاه فضایی خود را بزرگتر و بهتر کند
ایسنا/ چین تقریبا دو سال است که ایستگاه مداری تکمیل شده خود به نام تیانگونگ(Tiangong) را راه اندازی کرده است و به دنبال گسترش قابلیتهای آن با ماژولها و فضاپیماهای جدید است.
ایستگاه فضایی تیانگونگ با سه ماژول و ظاهری T شکل در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ با ورود ماژول علمی منگتیان(Mengtian) به طور کامل مونتاژ شد. با این حال، به نظر میرسد این ایستگاه دوباره گسترش پیدا کند.
به نقل از اسپیس، لی مینگ(Li Ming)، رئیس کمیته علم و فناوری آکادمی فناوری فضایی چین(CAST) در یک جلسه عمومی درباره پروازهای فضایی انسان در کنگره بینالمللی فضانوردی در سال ۲۰۱۸ گفت: در آینده، ما سعی خواهیم کرد امکانات خود را ارتقا دهیم. کمیته علم و فناوری آکادمی فناوری فضایی چین ماژولهای تیانگونگ را طراحی و تولید کرده است.
به گفته لی، ارتقاء تیانگونگ در چند مرحله انجام خواهد شد. اولین مورد به روزرسانی ماژول هستهای تیانهه(Tianhe) ایستگاه فضایی چین برای پذیرش ماژولهای بیشتر است.
لی میگوید: برای این منظور، ما سعی میکنیم ظاهر T شکل ایستگاه فضایی را ارتقا دهیم. این امر به چین امکان میدهد تا آزمایشهای علوم فضایی بیشتر و بزرگتری را به محیط خارجی ایستگاه ارسال کند و به طور کلی مقیاس عملیات را در تیانگونگ گسترش دهد.
یک ارتقاء دیگر که چین میخواهد به آن دست یابد، ساخت فضاپیمای چندبار مصرف است. این فضاپیمای همه کاره که منگژو(Mengzhou) نام دارد در دو نوع عرضه خواهد شد. یک مورد برای ارسال فضانوردان به ماه و دیگری برای سفر به سمت تیانگونگ.
لی میگوید: با این فضاپیما میتوانیم از سفر سه فضانورد برای ماموریتهای ماه و همچنین هفت فضانورد برای ماموریتهای جدید ایستگاه فضایی پشتیبانی کنیم.
چین در سال ۲۰۲۰ یک پرواز آزمایشی با این فضاپیما انجام داد. انتظار میرود اولین پرواز کامل آن در حدود سال ۲۰۲۷ انجام شود و در مدار پایین زمین(LEO) پرواز کند.
موشک لانگ مارس ۱۰ نیز مانند این فضاپیما، دو نوع خواهد داشت: یکی برای مدار پایین زمین و دیگری برای ماه. هم لانگ مارچ ۱۰ و هم فضاپیمای جدید بخش جدایی ناپذیر برنامه چین برای استقرار فضانوردان روی ماه تا سال ۲۰۳۰ هستند.
چین در حال حاضر فضانوردان خود را با فضاپیمای شنژو خود به مدار پایین زمین میفرستد که شبیه به فضاپیمای سایوز روسیه اما بزرگتر از آن است. ماموریت بعدی شنژو به تیانگونگ قرار است در روز چهارشنبه ۳۰ اکتبر(۹ آبان) انجام شود.
ارتقای نهایی افزوده بزرگی به تلاشهای جهانی نجوم خواهد بود.
لی میگوید: آخرین ارتقا، نصب تلسکوپ ایستگاه فضایی چین CSST است که دارای دوربینهای نوری واقعا بزرگی است که هم میدان دید وسیع و هم کیفیت تصویر بالایی دارد. همچنین برای جوامع بینالمللی، به ویژه در مورد تجزیه و تحلیل دادهها، در دسترس است.
تلسکوپ ایستگاه فضایی چین که Xuntian نیز نامیده میشود، یک تلسکوپ فضایی از دسته هابل است که مداری مشترک با تیانگونگ دارد و برای نگهداری، تعمیرات و حتی ارتقا میتواند به ایستگاه فضایی متصل شود.
این تلسکوپ ابعادی مشابه یک اتوبوس دارد و آینه اولیه آن با قطر ۲ متر کمی کوچکتر از آینه هابل است. با این حال، میدان دید آن حدود ۳۰۰ برابر بزرگتر خواهد بود، به این معنی که میتواند بررسیهای گستردهای انجام دهد.
با استفاده از دوربین ۲.۵ میلیارد پیکسلی خود حدود ۴۰ درصد از آسمان را در طول عمر ۱۰ ساله خود اسکن و نقشه برداری خواهد کرد.