پرتاب «استارشیپ» به تعویق افتاد
ایسنا/هفتمین پرتاب آزمایشی ابرموشک استارشیپ ساخته شرکت اسپیسایکس که قرار بود امروز انجام شود، تا پسفردا ۱۵ ژانویه به تعویق افتاد.
موشک بزرگ ۱۲۲ متری استارشیپ(Starship) اسپیسایکس(SpaceX) بزرگترین و قدرتمندترین موشک جهان و دارای تقویت کننده غول پیکری است که قرار است فرودگر قمری ناسا را طی ماموریت «آرتمیس ۳» که هدف آن فرود فضانوردان روی ماه است، تا سال ۲۰۲۷ روی سطح ماه بنشاند.
پرتاب بعدی استارشیپ که هفتمین پرواز آزمایشی استارشیپ است، قرار بود امروز دوشنبه، ۱۳ ژانویه ساعت ۱۷:۰۰ به وقت منطقه زمانی شرقی انجام شود.
با قرار گرفتن مرحله بالایی استارشیپ بر روی تقویت کننده «سوپر هوی»، این سازه ۱۲۲ متری به بلندترین و قدرتمندترین پرتابگر روی زمین تبدیل شده است.
این پرواز نسخه جدیدی از موشک و بهبودهای مستمر تقویت کننده را در حین پرواز با مشخصاتی مشابه با پرواز پنجم که ۱۳ اکتبر ۲۰۲۴ انجام شد که اولین فرود و دریافت موفقیت آمیز تقویت کننده «سوپر هوی»(Super Heavy) بود، آزمایش خواهد کرد.
همچنین انتظار میرود که شامل روشن شدن مجدد موتورهای موشک در فضا و اولین استقرار ماهوارههای شبیهسازی شده استارلینک(Starlink) باشد.
اکنون اسپیسایکس این پرتاب آزمایشی را در یک تعویق دو روزه تا چهارشنبه، ۱۵ ژانویه ساعت ۱۷:۰۰ به وقت شرقی به تعویق انداخته است. اسپیسایکس این تغییر تاریخ پرتاب را بدون اعلام جزئیات در مورد علت اعلام کرده است.
همانطور که پیداست، این ماموریت هفتمین پرواز آزمایشی استارشیپ اسپیسایکس را نشان میدهد که به عنوان یک سامانه پرتاب کاملاً قابل استفاده مجدد برای مأموریتهای مدار زمین، ماه، مریخ و فراتر از آن طراحی شده است.
اسپیسایکس در شبکه اجتماعی X نوشت: اکنون چهارشنبه ۱۵ ژانویه را برای هفتمین آزمایش پروازی استارشیپ هدف قرار میدهیم.
در حال حاضر روز ۱۵ ژانویه جدیدترین روز جایگزینی است که اسپیسایکس برای بستن جادههای اطراف پایگاه پرتاب استاربیس(Starbase) خود اعلام کرده است، اما این شرکت به طور بالقوه میتواند روزهای پشتیبان اضافی را در روزهای آینده تعیین کند.
اسپیسایکس یک تمرین سوخترسانی و پیش پرتاب موفقیت آمیز را برای هفتمین پرواز آزمایشی استارشیپ انجام داده است.
اواخر روز جمعه ۱۰ ژانویه بود که این شرکت در مورد این تمرین گزارش داد که در همان روزی اتفاق افتاد که اسپیسایکس موشک ۱۲۲ متری خود را برای پرواز به طور کامل روی سکوی پرتاب مونتاژ کرده بود.
اسپیسایکس روز جمعه در ایکس نوشت: استارشیپ و «سوپر هوی» با نزدیک به ۱۱ میلیون پوند سوخت در یک تمرین پرتاب پیش از هفتمین آزمایش پرواز بارگیری شدهاند.
اسپیسایکس استارشیپ را به سکوی پرتاب خود در سایت آزمایشی استاربیس(Starbase) در نزدیکی ساحل بوکا چیکا در جنوب تگزاس منتقل کرده است.
این پرواز به صورت زنده از وبسایت اسپیسایکس و همچنین حساب کاربری اسپیسایکس در شبکه اجتماعی ایکس(توییتر سابق) پخش خواهد شد.
هفتمین پرواز آزمایشی استارشیپ، اولین پرتاب این ابرموشک در سال ۲۰۲۵ و همچنین اولین پرواز نسخه جدید و ارتقا یافته فضاپیمای استارشیپ است. طراحی جدید شامل فلپهایی است که به جلو حرکت داده شده و اندازه آنها کاهش یافته است، ۲۵ درصد حجم پیشرانه بیشتری دارد و خطوط تغذیه موتور ارتقاء یافته است.
همچنین وسیله نقلیه استارشیپ در پرواز هفتم خود دارای بالهای کوچکتری است که از سپر حرارتی آن دور شدهاند تا قرار گرفتن در معرض گرمای اضافی در هنگام ورود مجدد به جو زمین کاهش یابد.
این فضاپیما همچنین دارای نسل جدیدی از کاشیهای حرارتی، سیستمهای اویونیک ارتقا یافته از جمله یک رایانه پروازی قدرتمندتر و پیشرفتهای دیگری است که به استارشیپ اجازه میدهند تا برای مدت طولانی در فضا بماند.
اسپیسایکس همچنین برای اولین بار یک موتور را روی مرحله اول موشک ۳۳ موتوری «سوپر هوی» به پرواز در میآورد.
اسپیسایکس اعلام کرده است که این پرواز شامل نسخه جدیدی از استارشیپ خواهد بود که برای بهبود عملکرد کلی فضاپیما طراحی شده است.
اگر همه چیز خوب پیش برود، «سوپر هوی» به زمین بازخواهد گشت تا توسط بازوهای غول پیکر فلزی در سکوی پرتاب در آغوش گرفته شود.
مقامات اسپیسایکس گفتهاند که فقط در صورتی به گرفتن این موشک در هوا ادامه میدهند که موشک و برج پرتاب آن معیارهای حیاتی برای اطمینان از عملیات ایمن را داشته باشند. اگر این معیارها برآورده نشوند، «سوپر هوی» به طور خودکار و به شکل پیشفرض به فرود و سقوط نرم در خلیج مکزیک خواهد پرداخت، همانطور که در طول پرواز ششم خود انجام داد.
مقامات اسپیسایکس در بررسی اجمالی این ماموریت نوشتند: ما هیچ مصالحهای را برای اطمینان از ایمنی مردم و تیم خود نمیپذیریم و بازگشت و فرود تنها در صورتی انجام میشود که شرایط مناسب باشد.
ناسا از استارشیپ استفاده خواهد کرد تا فضانوردان ماموریت «آرتمیس ۳»(Artemis ۳) خود را در سال ۲۰۲۷ بر روی ماه فرود آورد. ایلان ماسک، بنیانگذار اسپیسایکس نیز امیدوار است که نسخه بدون خدمه استارشیپ را در اوایل سال ۲۰۲۶ به مریخ بفرستد.