افزایش سرعت تصمیمگیری با تحریک مغز

ایسنا/ مطالعهای جدید نشان میدهد که تحریک مغز با استفاده از روشهای خاصی میتواند کمی بر سرعت تصمیمگیری و انعطافپذیری آن تأثیر بگذارد.
یک مطالعه جدید از «دانشگاه مارتین لوتر هاله-ویتنبرگ»(MLU) نشان داده است که یک روش ساده از تحریک مغز میتواند بر تصمیمگیری تأثیر بگذارد.
به نقل از اسدی، محققان از روش «تحریک فراجمجمهای با جریان مستقیم»(tDCS) استفاده کردند.
روش «tDCS» با استفاده از جریان الکتریکی ضعیف از طریق الکترودهای قرار داده شده روی پوست سر، مناطق خاصی از مغز را تحریک میکند. اثرات آن به نوع الکترود مورد استفاده بستگی دارد.
«تحریک آندی» یا «قطب مثبت»(anodal stimulation) فعالیت عصبی را افزایش میدهد، در حالی که «تحریک کاتدی» یا «قطب منفی»(cathodal stimulation) فعالیت عصبی را کاهش میدهد.
دکتر «سباستین کوبلر»( Sebastian Kübler)T روانشناس در «MLU» میگوید: این روش مزایای زیادی دارد، زیرا غیرتهاجمی و استفاده از آن بسیار آسان است. به همین دلیل است که به طور گسترده در روانشناسی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد بالقوه آن در درمان اختلالات عصبی و روانی نیز در حال بررسی است.
طراحی و فرآیند آزمایش
دانشمندان «MLU» در حال بررسی این موضوع هستند که آیا تحریک مغز توسط جریان مستقیم بر نحوه تصمیمگیری افراد تأثیر میگذارد یا خیر. در این مطالعه که شامل ۴۰ شرکتکننده بود، ناحیه خاصی از مغز به نام «قشر پشتی جانبی پیشپیشانی»(dorsolateral prefrontal cortex) تحریک شد.
«تورستن شوبرت»(Torsten Schubert)، استاد مؤسسه روانشناسی «MLU»، میگوید: این ناحیه برای برنامهریزی و سنجش اعمال بسیار مهم است.
شرکتکنندگان باید دو تکلیف شنیداری و دیداری را همزمان انجام میدادند. همچنین آنها باید تصمیم میگرفتند که کدام یک را ابتدا انجام دهند.
الکترودها در تمام طول آزمایش به شرکت کنندگان وصل شد. با این حال طی آزمایش، نه آنها و نه محققان نمیدانستند چه نوع تحریکی در حال استفاده است یا اصلاً جریانی در حال اعمال است یا خیر.
آزمایشها در فواصل حداقل یک هفته تکرار شدند.
این مطالعه نشان داد که با روش «تحریک آندی» که فعالیت در این ناحیه از مغز را افزایش میدهد، شرکتکنندگان به زمان کمتری برای انتخاب تکلیف خود نیاز داشتند. به عبارت دیگر، تصمیمگیری، سریعتر انجام شد.
وقتی «تحریک کاتدی» که منجر به پایین آمدن فعالیت مغز میشود، اعمال شد، شرکتکنندگان تمایل داشتند به ترتیب انجام تکالیف خود که قبلاً انتخاب کرده بودند، پایبند بمانند.
انعطافپذیری شناختی و مغز
«سباستین کوبلر» میگوید: این نشان میدهد که فعالیت این ناحیه، فعال یا مهار شده است. این موضوع «انعطافپذیری شناختی»(cognitive flexibility) را هنگامی که افراد مجبور به انجام چندین کار به صورت همزمان هستند، افزایش یا کاهش میدهد.
«انعطافپذیری شناختی» مهارت و توانایی ذهن برای تغییر بین دو موضوع مختلف و توانایی فکر کردن در مورد مفاهیم چندگانه بهطور همزمان است.
مشخص شد که این تفاوت در محدوده زمانی حدود ۱۰۰ میلیثانیه اتفاق میافتد.
«تورستن شوبرت» ادامه داد: این مسئله در ابتدا کوچک به نظر میرسد، اما در روانشناسی تجربی یک تغییر مرتبط است. به نظر میرسد که این روش تحریک مغز منجر به تغییر توانایی فرد در تصمیمگیری برای انجام تکالیف خود میشود.
دستگاههایی که از روش «تحریک فراجمجمهای با جریان مستقیم» استفاده میکنند، اکنون حتی به صورت تجاری فروخته میشوند و به عنوان دستگاههایی که قادر به افزایش خلاقیت و تمرکز هستند، تبلیغ میشوند.
«کوبلر» میگوید: چنین وعدههایی قابل اعتماد نیستند. با این حال، مطالعه ما نشان میدهد که این روش تحت شرایط کنترل شده میتواند بر فرآیندهای شناختی مانند تصمیمگیری تأثیر بگذارد. همچنین باید توجه داشت که این تاثیرات بسیارپیچیده هستند و به عوامل زیادی بستگی دارند.
این مطالعه در Journal of Cognitive Neuroscience منتشر شده است.
انتهای پیام