چین از فضاپیمای باری خود رونمایی کرد

ایسنا/چین سرانجام از فضاپیمای باری جدید خود که قرار است اولین پرواز را در سال جاری میلادی انجام دهد، رونمایی کرد.
فضاپیمای باری نسل بعدی چین که برای رساندن تدارکات به مدار زمین در ماموریتهای آینده از جمله ماموریتهای ایستگاه فضایی «تیانگونگ»(Tiangong) طراحی شده است، با رونمایی عمومی در شانگهای مورد توجه قرار گرفت.
به نقل از اسپیس، رونمایی از مدل این فضاپیما در اندازه واقعی در نمایشگاه علوم هوافضا در مرکز نمایشگاهها و همایشهای جهانی شانگهای برگزار شد. فضاپیمای «چینگژو»(Qingzhou) که توسط «آکادمی نوآوری ریزماهوارهها» وابسته به «آکادمی علوم چین» توسعه یافته، آماده است تا اولین پرواز خود را اواخر امسال آغاز کند و گروه توسعه در حال حاضر بر نهایی کردن طراحی و نرمافزار فضاپیما برای مرحله اولیه آزمایش متمرکز هستند. «چانگ لیانگ»(Chang Liang) طراح ارشد فضاپیما تأیید کرد که تولید زیرسیستمها و اجزای فضاپیمای آزمایشی در حال انجام شدن است.
چینگژو که در زبان چینی به معنای «کشتی سبک» است، پیکربندی یکپارچه تککپسولی، حجم بار ۲۷ متر مکعب و ظرفیت تا دو تن دارد. این فضاپیما برای حمل تجهیزات پژوهشی و آزمایشگاهی، بارهای علمی گوناگون و لوازم زندگی برای فضانوردان چین طراحی شده است.
چینگژو دارای یک سیستم قفسهبندی چهارطبقه با ۴۰ محفظه و رابطهایی برای نیازهای ویژه بار است که تضمین میکنند فضاپیما میتواند در طول ماموریتها پاسخگوی نیازهای گوناگون باشد. نکته قابل توجه این است که این وسیله میتواند تا ۳۰۰ لیتر محصولات زنجیره سرد را حمل کند و تضمین کند که فضانوردان در طول ماموریتهای فضایی خود به محصولات تازه دسترسی خواهند داشت.
«شو رونگ»(Shu Rong)، مدیر پروژه چینگژو، گفت: چینگژو یک فضاپیمای سریع و چابک است که از طراحی فضانوردمحور، کمهزینه، قابلیت اطمینان بالا، انعطافپذیری بالا و هوش بالا پیروی میکند. این فضاپیمای باری شامل طراحیهای هوشمند محموله برای بهینهسازی فرآیندهای تحویل، بازیابی و جابهجایی بار برای فضانوردان است. چینگژو علاوه بر سرویسدهی به ایستگاه فضایی تیانگونگ قرار است در آینده خدمات حمل بار تجاری را با تمرکز بر مزایای اقتصادی و اجتماعی ارائه دهد.
لیانگ تأکید کرد که چینگژو از مفاهیم پرواز فضایی تجاری و رویکردهای فنی استقبال میکند و به مقرونبهصرفه بودن فضاپیما اشاره کرد که از طریق نوآوریهای فناوری و رویههای ساده پرتاب حاصل شده است.
وی افزود: گروه توسعه در مرحله طراحی، فضاپیماهای باری را چه در داخل و چه در سطح بینالمللی مورد بررسی قرار دادند که از جمله آنها میتوان به فضاپیمای «دراگون»(Dragon) شرکت «اسپیسایکس»(SpaceX) آمریکا، فضاپیمای خودکار «ژول ورن»(Jules Verne) اروپا، فضاپیمای «H-II» ژاپن و سری فضاپیماهای «تیانژو»(Tianzhou) چین اشاره کرد. در نهایت بر اساس الزامات مکانی صادرشده توسط «آژانس فضایی سرنشیندار چین»، آنها فضاپیمای باری جمعوجور و یکپارچه چینگژو را طراحی کردند.
چانگ گفت: ما برای انعطافپذیری بیشتر در انتخاب پرتابگر، طراحی یکپارچه تککپسولی را برای فضاپیما انتخاب کردهایم که آن را با انواع گوناگون موشک سازگار میکند و به پشتیبانی از نیازهای پرتاب سریع میپردازد.
چینگژو برای اولین پرواز خود، سوار بر موشک قابل استفاده مجدد «لیجیان-۲»(Lijian-۲) به فضا پرتاب خواهد شد که توسط شرکت فضایی تجاری«CAS Space» تحت نظر آکادمی علوم چین توسعه یافته است.