پروژه خارقالعاده در چین؛ وقتی زنبورهای واقعی به سایبورگ تبدیل میشوند

زومیت/ وقتی فناوری با طبیعت درآمیزد، حتی زنبورهای بیگناه هم به ابزارهای هوشمند تبدیل میشوند.
پژوهشگران مؤسسهی فناوری پکن (Beijing Institute of Technology) موفق شدهاند زنبورهای واقعی را با نصب کنترلر فوق سبک ۷۴ میلیگرمی به سایبورگ تبدیل کنند. این کنترلر مستقیماً به مغز زنبور متصل شده است و از طریق ارسال پالسهای الکترونیکی، میتواند مسیر پرواز زنبور را به جلو، عقب، چپ یا راست هدایت کند.
براساس گزارش SCMP، محققان در دستگاه خود از سه سوزن برای نفوذ به مغز کوچک زنبور استفاده میکنند و موفقیت کنترل زنبورها تا ۹۰ درصد بوده است. این دستاورد حیرتانگیز میتواند کاربردهای نظامی و امدادی داشته باشد؛ از نفوذ به مناطق صعبالعبور تا یافتن بازماندگان در بلایای طبیعی.
در مقالهی علمی تیم تحقیقاتی چینی آمده است: «رباتهای مبتنیبر حشرات، ویژگیهای منحصربهفردی مانند تحرک بالا، استتار طبیعی و سازگاری محیطی را از میزبانهای زیستی خود به ارث میبرند.» چنین تواناییهایی باعث شده است دانشمندان این موجودات کوچک را گزینهای ارزشمند برای عملیاتهای مخفی نظامی در شرایطی مانند جنگ شهری، مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر بدانند.
پیش از این پژوهشگران در ژاپن و سایر کشورها پروژههای مشابهی اجرا کرده بودند؛ از کنترل سوسکها در مأموریتهای شناسایی گرفته تا هماهنگسازی آواز سنجاقکها برای بازسازی موسیقی فیلم تاپ گان. البته زنبورها بهدلیل بًرد عملیاتی بالا، گزینهای جذابتر برای تیم چینی محسوب میشوند.
بااین حال، موانعی بر سر راه پروژهی تبدیل زنبور به سایبورگ وجود دارد. یکی از چالشهای اصلی، تأمین برق مورد نیاز است زیرا باتریهایی که ظرفیت کافی دارند بسیار سنگینتر از وزن کنترلر هستند. تیم تحقیقاتی امید دارد در آینده با بهینهسازی سیگنالها و روشهای کنترلی، دقت و تکرارپذیری حرکات زنبور را افزایش دهد و در نهایت بتواند از این فناوری در مأموریتهای شناسایی و امدادی بهره ببرد.