ايرنا/ دانش آموخته کارشناسي ارشد رشته مهندسي مواد دانشگاه صنعتي اميرکبير براي اولين بار در کشور موفق به ساخت خمير فلزي شکل شد که در مصارف صنعتي و توليد زيورآلات کاربرد دارد.
ليدا محمودي درباره طرح ابتکاري خود گفت: از حدود يک سال قبل کار را شروع کردم که اساس آن شکل دهي و ساخت قطعات فلزي به روشي است که با استفاده از فلز خميري شکل مي توانيد قطعات مورد نظر خود را بسازيد.
وي يادآور شد: توليد و استفاده از خمير فلزي در کشور ما بحث کاملا جديدي است و در ديگر کشورها نيز به شکل هاي ديگري ابداع شده است.
محمودي خاطرنشان کرد: طرح 'راه اندازي خط توليد خمير فلزي جهت استفاده در مصارف صنعتي و توليد زيورآلات' بعد از يکسال به نتيجه رسيده و براي اولين بار در کشور به فرمولاسيون خمير فلزي دست يافتيم و براي توليد آن به تمامي از مواد ساخت داخل استفاده کرديم.
وي درباره ترکيب اين ماده فلزي انعطاف پذير توضيح داد: در ترکيب خمير پايه از فلزات قيمتي طلا، نقره، مس و آلياژهاي مس و برنز و برنج استفاده کرديم و نهايتا به ماده اي رسيديم که از نظر ساختار کاملا شبيه خمير بازي کودکان است.
به گفته پژوهشگر جوان کشورمان، اين خمير قابليت فرم دهي و شکل دهي بسيار بالايي دارد و مي توان از آن براي توليد قطعات مختلف استفاده کرد اما با توجه به جنس و قيمت آن، بيشتر براي ساخت محصولات صنايع دستي، زيورآلات و جواهرنشان کردن آنها مناسب است.
وي درباره مدت انعطاف پذيري اين خمير فلزي نيز گفت:زمان کار با اين خمير حدود يک ساعت است و افراد مي توانند در اين فاصله زماني، فرم دلخواه را در خمير ايجاد کنند و بعد از اين مدت است که خمير به صورت نيمه خشک درمي آيد که البته در اين حالت نيز مي توان تغييراتي در ظاهر آن ايجاد کرد.
محمودي افزود: بعد از تغيير حالت خمير به صورت نيمه خشک، يک فرآيند حرارتي پيش بيني شده که محصول تهيه شده بعد از حرارت دادن، ظاهر و خواص فلز سخت را به خود مي گيرد.
به گفته وي با اندک تغييراتي در فرمولاسيون اين خمير مي توان مدت زمان انعطاف پذيري آن را افزايش داد که اين به خواسته کاربران بستگي دارد.
وي درباره مزاياي استفاده از اين خمير فلزي گفت: در اينجا هم بحث صرفه جويي در زمان و هم در هزينه ها مطرح است که استفاده از اين محصول، هر دو را به همراه دارد و حدود 300 درصد صرفه جويي در مدت زمان انجام کار خواهد داشت.
اين پژوهشگر جوان تصريح کرد: با استفاده از اين ماده خميري شکل، کل فرآيند ريخته گري، قالب گيري، پرس کاري، شکل دهي، پرداخت کاري و تمام مراحلي که يک قطعه فلزي بايد بگذراند تا به محصول نهايي مانند گوشواره يا گردن بند يا زيورآلات مشابه تبديل شود حذف خواهد شد.
وي ادامه داد: از طرف ديگر، تجهيزات و وسايلي که در فرآيند تهيه زيورآلات فلزي گرانبها استفاده مي شود از جمله دستگاه هاي تراش يا کوره هايي با حرارت بسيار بالا که اغلب گرانقيمت هستند نيز با استفاده از خمير فلزي خود به خود کنار گذاشته مي شوند و نيازي به تهيه آنها نيست و مصرف انرژي و برق نيز به صفر مي رسد.
محمودي يادآور شد: صاحبان فن در اين فرآيند فقط بايد مواد اوليه را تهيه کنند، ضمن اينکه ضايعات اين خمير فلزي در حين کار نيز صد در صد قابل بازيافت است.
وي از رايزني با سازمان فني و حرفه اي و اصناف طلا و جواهر فروش به منظور بازاريابي و ترويج اين روش جديد در کارگاه هاي ساخت طلا و جواهر خبر داد و گفت: با ورود اين خمير به فرآيند ساخت جواهرآلات علاوه بر آسان سازي کار، شاهد صرفه جويي قابل توجهي در هزينه ها و زمان انجام کار خواهيم بود.