شرارههای بزرگترین لکهی خورشیدی به سمت زمین نشانه رفتهاند
مجله دلگرم
بروزرسانی
مجله دلگرم/ به گفتهي دانشمندان بزرگترين لکهي خورشيدي مشاهده شده در بيشتر از ۲۰ ساله گذشته رو در روي زمين قرار گرفته است و در صورتي که اين اتفاق با انفجار پلاسما همراه شود ميتواند باعث خروج عظيم جرم از تاج خورشيدي (CME) شود که نتيجهي آن توليد شفقهاي قطبي روشنتر و اختلال قابل توجهي در سيستمهاي ارتباطي ماهوارهها و فضاپيماها و سيستمهاي تأمين انرژي بر روي زمين خواهد بود.
لکههاي خورشيدي مناطق نسبتاً سردتر از سطح قابل مشاهدهي خورشيد هستند که فعاليتهاي پيچيدهي ميدان مغناطيسي در آنها وجود دارد.
بزرگترين لکهي خورشيدي پيش از اين در آذرماه سال ۱۳۶۹ ديده شده بود اما به گفتهي ناسا بزرگترين لکهي خورشيدي ثبت شده در تاريخ به ۶۷ سال پيش يعني سال ۱۳۲۶ هجري باز ميگردد. لکهي خورشيدي که رو در روي زمين قرار گرفته سطحي به اندازهي سياره ي مشتري دارد که با اين حال ۳ برابر کوچکتر از لکهي سال ۱۳۲۶ است.
منطقهي اين لکهي خورشيدي به نام ناحيهي فعال ۲۱۹۲ به حدي بزرگ است که در خورشيد گرفتگي جزئي روز ۵ شنبه با چشم غير مسلح نيز قابل مشاهده بود، البته با عينکهاي مخصوص. لکههاي بزرگ خورشيدي اغلب با فعاليت فورانهاي خورشيدي همراه هستند که ميتوانند به توليد CME منجر شوند و قرار گرفتن زمين در برابر CME مستقيم مشکل ساز خواهد بود.
اندازهي لکه تنها عامل مؤثر در توليد انفجارهاي پلاسمايي قدرتمند نيست بلکه پيچيدگي مغناطيسي سطح لکه در به وجود آمدن CME موثرتر است. در تصوير زير AR2192 را مشاهده ميکنيد و ميتوانيد اندازهي آن را با کرهي زمين مقايسه کنيد.
لکههاي خورشيدي خود به تنهايي قطب شمال و جنوب مغناطيسي دارند اما در برخي موارد با پيچيده شدن فعاليتهاي خورشيدي قطب شمال و جنوب با يکديگر مخلوط ميشوند که باعث به وجود آمدن فورانهاي شديد و CME ها ميشوند، لکهي خورشيدي که رو در روي زمين قرار گرفته نيز چنين وضعيتي دارد اما اين پيچيدگي به توفان خورشيدي سال ۲۰۰۳ نميرسد، در آن سال توفان خورشيدي قدرتمند هالوين به زمين برخورد کرد، اين توفان به حدي قوي بود که شفقهاي قطبي آن از فلوريدا قابل مشاهده بودند.
لکهي خورشيدي که عامل به وجود آمدن توفان هالوين شد پيچيدگي مغناطيسي بيشتري از AR2192 داشت اگرچه اندازهي آن کوچکتر بود، با اين حال AR2192 فقط در هفتهي گذشته ۸ فوران کلاس M و ۲ فوران کلاس X داشته است، فوران X2 دوبرابر فوران X و فوران X3 سه برابر آن قدرت دارد؛ هرچه فوران قويتر باشد احتمال CME نيز بيشتر خواهد بود.
اگر اين سطح فعاليت ادامه پيدا کند تا چند روز ديگر بازهم فوران X صورت خواهد گرفت. به هر حال به نظر ميرسد اکنون زمان قرار گرفتن زمين در معرض اين انفجارهاي خورشيدي است، اگرچه روز گذشته گزارشهايي از مشکلات راديويي مخابره شد اما هنوز زمين در خاموشي فرو نرفته و نخواهد رفت.
*توضيح تصوير: فوران خورشيدي کلاس X قويترين فورانها است