امروز سالگرد مرگ ادموند هالی٬ فیلسوف، ستاره شناس، فیزیکدان، ریاضیدان و هواشناس انگلیسی
زوميت
بروزرسانی
زوميت/ ۱۴ ژآنويه سال ۱۷۴۲ ٬ درست ۲۷۲ سال پيش ادموند هالي دانشمند بزرگ انگليسي در شهر گرينويچ انگلستان فوت کرد. بيشترين شهرت اين دانشمند بزرگ بخاطر تحقيقات و محاسباتي است که روي مدار دنبالهدار هالي انجام داده است.
ادموند هالي ۸ نووامبر سال ۱۶۵۶ در شهر هاگرستون انگلستان متولد شد. خانواده هالي يک توليدي صابون را اداره ميکردند و وضعيت مالي خوبي داشتند. ادموند هالي از کودکي به رياضيات علاقه بسيار داشت و رشتهي مورد علاقهي وي به حساب ميآمد. وي در مدرسه سنت پاول به تحصيل پرداخت و بعد از مدتي وارد کالج کويين در آکسفورد شد. ادموند هالي در مقطع کارشناسي بسيار فراتر از هم دورهايهاي خود ظاهر شد و در همان دوران اولين مقاله خود را در خصوص سيستم منظومه شمسي ارائه کرد.
ادموند هالي بعد از فارغ التحصيلي به عنوان دستيار جان فلمستيد - اولين ستارهشناس سلطنتي در رصدخانه سلطنتي انگلستان مشغول به کار شد. سال ۱۶۷۶ به جزيره سنت هلن در جنوب اقيانوس اطلس سفر کرد و در آنجا يک رصدخانه تحقيقاتي احداث کرد. در اين رصدخانه پديدهي گذر سياره عطارد را رصد کرد. اين پديده٬ گذر سياره عطارد از ميان محدوده سياره زمين و ستاره خورشيد است بطوري که عبور سياره عطارد از زاويه ديد زمين قابل رويت است. سال ۱۶۷۸ هالي به انگلستان بازگشت و براي ماموريتي به دانزيگ از طرف انجمن سلطنتي انگلستان فرستاده شد. در اين ماموريت قرار بود هالي دستاوردهاي يوهانس هوليويس در خصوص ستاره شناسي را که توسط ساير ستاره شناسان نظير رابرت هوک مردود اعلام شده بود را با کمک تلسکوپ بررسي کند و صحت يا عدم صحت آنرا اعلام کند. بعد از مدتي ادموند هالي با دقت دستاوردهاي هوليوس را بررسي و صحت آنها را تاييد کرد. بعد از اين داستان هالي مدتي را نزد هوليوس باقي ماند تا با هم به رصد آسمان و انتقال دانش بپردازند.
سال ۱۶۷۹ هالي تمامي دستاوردهاي علمي خود، شامل اطلاعات دقيق ۳۷۹ ستارهاي که در زمان حضور در جزيره سنت هلن ثبت کرده بود را منتشر کرد. ادموند هالي بعد از جان فلمستيد دومين کسي بود که به عنوان ستاره شناس سلطنتي انتخاب شد و يکي از بزرگترين ستاره شناسان قرن ۱۷ و ۱۸ ميلادي به شمار ميرود. شايد مهمترين دستاورد علمي ادمون هالي، دنباله دار هالي باشد که معروفترين دنبالهدار شناخته شده تا کنون محسوب ميشود. اين دنباله دار هر ۷۶ سال يکبار از نزديکي زمين عبور ميکند و قابل رويت است آخرين عبور اين دنباره دار به سال ۱۹۸۶ باز ميگردد و بر همين اساس پيش بيني ميشود که دنباله دار هالي سال ۲۰۶۲ مجددا از کنار زمين عبور کند. متدهاي محاسباتي و روشهاي علمي که ادموند هالي براي محاسبه مدار دنبالهدار هالي آنها را ابداع کرد و بکار برد کمک بسياري به ستاره شناسان براي شناخت بهتر دنياي خارج از سياره خاکي کرد.
ادموند هالي عالم بزرگ انگليسي در تاريخ ۱۴ ژآنويه سال ۱۷۴۲ در سن ۸۵ سالگي ديده از جهان فروبست.