بيگ بنگ/ بر اساس يافتههاي جديد ناسا آخرين بخشهاي دست نخورده يکي از کهنترين لايههاي يخ قطب جنوب به سرعت در حال سست شدن هستند و ممکن است تا سال ۲۰۲۰ ذوب شوند، اين تغيير باعث خواهد شد که سطح آب درياهاي جهان افزايش پيدا کند.
تحقيقات ناسا روي بخشهايي از لايههاي يخ قطب جنوب متمرکز بوده که «طبقات لارسن بي» ناميده ميشوند و قدمت آن حدود ۱۰ هزار سال تخمين زده ميشود. بخشهايي از اين توده يخبندان از سال ۲۰۰۲ فرو ريخته و آنچه که از آن باقي مانده حدود ۱۶۰۰ کيلومتر مربع است. قطب جنوب، دهها گستره يخبندان بزرگ دارد که هر يک از آنها از لايههاي زيادي از يخ فشرده تشکيل شده و آب درياهاي اطراف و بخشهايي از ساحل را پوشاندهاند. بزرگترين گستره يخبندان موجود در قطب جنوب به اندازه مساحت کشور فرانسه است.
گستره يخبندان موسوم به «لارسن بي» در شبه جزيره آنتارکتيک واقع شده که به دماغه جنوبي قاره آمريکا نزديک است و يکي از دو بخش مهم از لايههاي يخبندان قطب جنوب است که دانشمندان روند ذوب و نازک شدن لايههاي آن را مطالعه و ثبت کردهاند. اريک ريگنات، از کارشناسان ناسا گفت: «اين تحقيقات در مورد لارسن بي به ما نشان ميدهد که تودههاي يخ واقع در مناطق جنوبيتر قطب جنوب از گرمايش زمين چه تاثيري گرفتهاند».
طبق تحقيقات جديد ناسا، گسترش شکافهاي موجود در لايههاي يخ «لارسن بي» باعث خواهد شد که احتمالا تا ۵ سال ديگر کاملا ذوب شوند. پس از آن بخشهاي خرد شده از اين توده عظيم يخ در آب دريا شناور شده و در نتيجه ذوب شدن آنها سطح آب درياهاي جهان افزايش خواهد يافت. در اين پژوهش مشخص شد که دو توده عظيم يخبندان ديگر نيز که در سالهاي اخير حدود ۲۰ تا ۲۲ متر از ضخامت آنها کاسته شده، ممکن است پس از سال ۲۰۲۰ و از هم پاشيدن توده يخبندان «لارسن بي» در معرض خطر قرار گرفته و با سرعت به سمت اضمحلال بروند.
*توضيح تصوير: در اين تصوير فرو ريختن و آب شدن لايه هاي يخي لارسن بي را از ژانويه تا آوريل سال 2002 مي بينيد.