ايرنا/ نخستين آزمايشگاه زيست باستان شناسي کشور روز دوشنبه در آييني با حضور فعالان فرهنگي و مسئولان محلي منطقه سيستان در مجتمع فرهنگي، پژوهشي شهرسوخته سيستان و بلوچستان راه اندازي شد.
مدير پايگاه جهاني شهرسوخته در اين آيين گفت: نخستين آزمايشگاه زيست باستان شناسي کشور در پايگاه جهاني شهرسوخته با اعتبار يک ميليارد ريال فعاليت خود را در بخش گياه شناسي آغاز کرد.
دکتر روح الله شيرازي اظهار داشت: مطالعات بقاياي گياهي بدست آمده از محوطه هاي باستاني در اين آزمايشگاه مورد مطالعه و بررسي قرار مي گيرد.
وي اين آزمايشگاه را نخستين آزمايشگاه زيست باستان شناسي در پايگاه هاي جهاني ثبت شده يونسکو در ايران عنوان کرد و گفت: بدليل نبود رشته دانشگاهي زيست باستان شناسي در ايران دکتر زهره شيرازي دانش آموخته دانشگاه سوربون فرانسه در اين آزمايشگاه فعاليت خود را آغاز کرده است.
مدير پايگاه جهاني شهرسوخته تاکيد کرد: اين آزمايشگاه علاوه بر پوشش پايگاه جهاني شهرسوخته و محوطه هاي اقماري، توانايي خدمات به ديگر پايگاه هاي جهاني ايران و کشورهاي همسايه را دارد.
وي پژوهش هاي باستان شناسي در پايگاه جهاني شهرسوخته را در 2 فاز ميداني و مطالعاتي عنوان کرد و افزود: امروز ديدگاه و فناوري جديد اطلاعاتي خوبي در زمينه رژيم غذايي، آداب و رسوم، روش هاي تدفين، معماري، فناوري، سفالگري و فلزگري در فصل هاي مختلف کاوش از سال 1376 تاکنون در شهرسوخته بدست آمده است.
شهر سوخته سيستان با قدمتي پنج هزار ساله به عنوان عظيم ترين شهر باستاني فلات ايران در حقيقت آزمايشگاهي بزرگ در بياباني کوچک به حساب مي آيد.
منطقه سيستان با دارا بودن آثار و ابنيه هاي تاريخي زياد بهشت باستان شناسان دنيا لقب گرفته است به طوري که هر چه کاوشگران و باستان شناسان خروارها خاک را از روي اين آثار کنار بزنند مردم دنيا با شگفتي اين منطقه بيشتر آشنا مي شوند.
تاکنون با تمام فعاليت هاي کاوش گري انجام شده از سوي باستان شناسان تنها 2 درصد شگفتي هاي پايگاه جهاني شهر سوخته نمايان شده که مردم دنيا را به حيرت واداشته است.
محوطه باستاني شهرسوخته به عنوان يکي از آثار جهاني جمهوري اسلامي ايران در 160 کيلومتري شمال زاهدان مرکز سيستان و بلوچستان و در مسير زاهدان- زابل قرار دارد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد