کانوت/ برجها، ۱۲ صورت فلکي منطقهالبروج و زير مجموعهاي از کل صورتهاي فلکي هستند. اما چرا فقط از دوازده صورت فلکي اينگونه نام برده ميشود؟ تا به حال شنيدهايد که کسي بگويد من متولد خرچنگ هستم. يا متولد سنبله اما کسي متولد دب اکبر (خرس بزرگ) يا جبار (شکارچي) نيست؟
زمين و همهي سيارات منظومهي شمسي به دور خورشيد در گردشند. درست است که ما به دور خورشيد ميگرديم اما از ديد ما به نظر ميرسد که خورشيد مکانش تغيير ميکند. با يک مثال موضوع را بهتر ميفهميم؛ از دوستتان بخواهيد در وسط اتاق بايستد و شما دور او گردش کنيد. ابتدا دوستتان را جلوي در ميبينيد بعد جلو پنجره و… با اينکه دوست شما ثابت است و شما متحرکيد، در واقع از ديد شما منظره پشت سر دوستتان تغيير ميکند. حالا برگرديم سراغ زمين و خورشيد. اگر ميتوانستيم هنگام روز در روشنايي زياد خورشيد، ستارهها را ببينيم، متوجه ميشديم که با گردش زمين دور خورشيد طي سال، خورشيد کنار ستارههاي متفاوتي ديده ميشود. براي مثال تير ماه، خورشيد کنار ستارههاي صورت فلکي خرچنگ ديده ميشود و افرادي که تير ماه متولد شدهاند، اظهار ميکنند که متولد خرچنگ هستند. مسير ظاهري خورشيد در آسمان طي يک سال دايرةالبروج يا دايرهي برجها ناميده ميشود چند هزار سال پيش يونانيهاي دوران باستان با ستارههايي که دايرهالبروج از ميان آنها ميگذرد ۱۲ شکل فرضي ساختند هر کدام از اين صورتهاي فلکي را «برج» ميناميم و منطقهاي که ستارههاي اين ۱۲ صورت فلکي در آن قرار دارند، منطقهالبروج يا منطقهي برجها نام دارد. منطقهالبروج، نواري به قطر حدود ۱۶ درجه در کرهي آسمان است.
در بسياري از کتابهاي پيشگويي و فالگيري، ميبينيم که با توجه به اينکه هنگام تولد هر شخصي خورشيد در کدام صورت فلکي قرار داشته است، خصوصياتي را براي او بيان ميکنند. جالب است بدانيد موضوع به اين سادگيها هم نيست و علاوه بر اينکه ستارگان آنقدر از ما دورند که نميتوانند تأثيري بر زندگي ما داشته باشند، اين صورتهاي فلکي امروز کاملاً تغيير کردهاند!
هزاران سال پيش، خورشيد، هنگام آغاز بهار، صورت فلکي حوت را ترک ميکرد و وارد حمل ميشد. صورت فلکي حوت به شکل دو ماهي در آسمان ديده ميشود. براي همين است که ايرانيها هنگام نوروز دو ماهي قرمز کوچک در سفرهي هفت سين ميگذارند. يک ماه طول ميکشيد که خورشيد هر کدام از برجها را طي کند و وارد برج بعد ميشود براي همين است که گاهي مردم به ويژه افرادي که سن بيشتري دارند به جاي واژهي ماه از کلمهي برج استفاده ميکنند. مثلاً ميگويند “آخر برج حقوق ميگيريم”.
زمين به جز حرکت انتقالي به دور خورشيد و حرکت وضعي به دور خودش حرکت ديگري نيز دارد. تا به حال به حرکت فرفره توجه کردهايد؟ فرفره علاوه بر دوران به دور خودش، راستاي محور دورانيش نيز تغيير ميکند. به اين حرکت، حرکت تقديمي ميگويند زمين هم حرکت تقديمي دارد اما انسانها در طول عمرشان آن را احساس نميکنند. ستارهي قطبي ما اکنون ستاره جدي در صورت فلکي دب اصغر است چون اين ستاره در امتداد راستاي محور دوران زمين به دور خودش قرار دارد و به همين علت تنها ستارهاي که با دوران زمين به دور خودش طي شبانه روز، جايش در آسمان ثابت ميماند. چون مکان اين ستاره در آسمان ثابت است. از آن در جهتيابي و يافتن امتداد شمال استفاده ميکنند. به دليل حرکت تقديمي زمين راستاي محور زمين تغيير ميکند. ۵ هزار سال پيش ستاره شمالگان ستاره ذيخ در صورت فلکي اژدها (تنين) بوده است. يک دور حرکت تقديمي زمين ۲۶۰۰۰ سال طول ميکشد. حدود ۱۳۰۰۰ سال ديگر، ستارهي شمالگان ما ستارهي نسرواقع خواهد بود و حدود ۲۶۰۰۰ سال ديگر دوباره ستارهي جدي ستارهي قطبي زمين ميشود.
به دليل حرکت تقديمي زمين صورتهاي فلکي منطقهالبروج تغيير کردهاند. هنگاميکه توپ تحويل سال را ميزنند، خورشيد وارد صورت فلکي حمل نميشود بلکه هنوز وسط صورت فلکي حوت است! اما فالگيرها از اين مطلب اطلاعي ندارند و از همان جداول هزار سال پيش استفاده ميکنند! مثلاً اوايل ماه خرداد، خورشيد در صورت فلکي جوزا (دوپيکر) نيست و هنوز در صورت فکلي ثور (گاو) قرار دارد! نکتهي جالب ديگر اين است که صورتهاي فلکي منطقهالبروج ۱۲ تا نيستند وبخشي از مار افساي نيز در اين منطقه قرار دار داما نام آن را در کتابها و جداول پيشگويي نميبينيم !!
مدار گردش ماه به دور زمين و مدار گردش ديگر سيارات منظومهي شمسي به دور خورشيد نيز تقريباً با مدار زمين در يک صفحه قرار دارند به همين علت ماه و سيارات را هم کنار صورتهاي فلکي منطقهالبروج ميبينيم. اين موضوع کار مبتديان را براي يافتن سيارات در آسمان، آسان ميکند اگر نقطهي نورانياي در صورت فلکي جبار يا دب اکبر ديديد که در نقشهي آسمان جزو ستارههاي آن صورت فلکي نيست، حتماً آن جسم سياره نيست و احتمالاً دنبالهدار يا ماهواره يا … است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد