بيتوته/ مردماني که در روز به آسمان نگاه ميکنند گاهي انتظار ديدن ماه تابان را در آسمان روز ندارند. انگار خورشيد بايد در روز بتابد و ماه در شب. واقعيت اما چيز ديگري است. براي روشن شدن اين موضوع که چرا ما ميتوانيم در روز ماه را هم در آسمان ببينيم بايد چگونگي گردش ماه به دور زمين و هندسه حرکت آن را بررسي کنيم. ماه در شبهاي مختلف در زمانهاي مختلفي طلوع و غروب ميکند.
در ابتداي ماه قمري، ماه و خورشيد به يکديگر نزديک هستند و تقريباً با هم طلوع و غروب ميکنند. اما به دليل حرکت مداري سريع ماه، اين جرم آسماني در روزهاي بعدي ماه قمري به سرعت از خورشيد فاصله ميگيرد و تقريباً هر شب کمي کمتر از يک ساعت (حدود ۵۰ دقيقه ) ديرتر غروب ميکند.
ماه تربيع اول حوالي ظهر از افق شرقي طلوع ميکند و تا نيمهشب در آسمان قرار دارد و در بعداز ظهر، مشاهده پذير است اما ماه بدر، هم زمان با غروب خورشيد، طلوع ميکند و در هنگام طلوع خورشيد، در افق غربي غروب ميکند. وقتي ماه در حالت تربيع دوم است، حوالي نيمه شب طلوع ميکند و پس از طلوع خورشيد نيز همچنان بالاي افق قرار دارد. اين چرخه تا زماني که ماه به روزهاي آخر تقويم قمري ماهانهاش نزديک ميشود ادامه دارد.
علاوه بر ماه که ميتوان بعضي روزها آن را در آسمان همراه با خورشيد رصد کرد برخي سيارات پر نور و حتي يکي دو ستاره پرنور آسمان را هم ميتوان در نور روز با کمي جستوجو و استفاده از دوربينهاي کوچک ديد. سيارهي زهره يا ناهيد و سيارهي مشتري دو سيارهاي هستند که در روز هم ميتوانند رصد شود. ستاره شعراي يماني (شباهنگ) نيز به سبب پر نور بودن رصدپذير است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار