باشگاه خبرنگاران/ محققان دانشگاه صنعتي اميرکبير موفق به طراحي دستگاهي براي شبيه سازي نور خورشيد در شرايط استاندارد AM 1.5G شدند.
بهروز بذري مجري طرح «دستگاه شبيه ساز نور خورشيد AM 1.5G به منظور تست ترکيبات تحت نور خورشيد استاندارد در شرايط کنترل شده آزمايشگاهي» در اين مورد اظهار کرد: با راه اندازي اين دستگاه، امکان بررسي هاي متفاوت و طراحي آزمايش هاي جديد در شرايط کنترل شده و تحت نور خورشيد امکان پذير مي شود؛ در حاليکه پيش از آن تنها با قراردادن در معرض نور خورشيد در طول روز در شرايط جوي مناسب ممکن بود.
وي افزود: اين دستگاه کمک زيادي به درک بيشتر از پاسخ نوري مواد در محيط -شرايط مختلف و قابليت استفاده صنعتي از آنها با استفاده از نور خورشيد براي توليد انرژي و تخمين طول عمر آنها را فراهم مي کند.
وي تاکيد کرد: بررسي مواد سنتز شده جديد و کارايي آنها در نور خورشيد براي توليد انرژي از موضوعات روز در جامعه علمي در زمينه شيمي، فيزيک و مواد است و نياز رو به رشدي براي آن در مراکز تحقيقاتي وجود دارد.
بذري عنوان کرد: محققان تنها از راه آزمون و خطا و استفاده و تحليل از داده هاي تجربي کار خود را پيش مي برند.
وي با اشاره به صنايعي که مي توانند از اين دستگاه استفاده کنند گفت: از اين دستگاه مي توان در زمينه هاي طراحي مواد فعال نوري، انرژي هاي تجديد پذير و به طور اختصاصي توليد هيدروژن از آب تحت نور خورشيد بهره برد.
بذري گفت: در صدد کوچک سازي و ارتقاي قابليت حمل دستگاه، افزودن تجهيزات جانبي بيشتر براي کنترل دقيق شرايط، ادامه بررسي نانومواد داراي خواص نوري به منظور توليد هيدروژن به عنوان انرژي پاک با استفاده از نور خورشيد هستيم.
وي با اشاره به ويژگي هاي طرح گفت: استفاده حداقل از تجهيزات جانبي نور، قابل حمل بودن دستگاه در محيط آزمايشگاهي، امکان استفاده از مدوله کردن نور بدون نصب تجهيزات جانبي، کاليبره کردن آسان با استفاده از سلول خورشيدي کاليبره، گسترده بودن طيف لامپ در نواحي فرابنفش، مرئي و فروسرخ با امکان جدايي نواحي با استفاده از فيلترهاي نوري از مزاياي اين طرح به شمار مي رود.
وي تاکيد کرد: تنظيم کردن شدت نور با استفاده از منبع متغير شدت جريان زنون و جبران افت شدت در صورت استفاده از فيلترها و تجهيزاتي که موجب افت نور مي شوند از مزاياي ديگر اين دستگاه است.
به گفته وي تنها نمونه داخلي با تجهيزات جانبي ذکر شده در دانشگاه صنعتي اميرکبير وجود دارد ولي نمونه هاي خارجي گران تر در خارج از کشور استفاده مي شود.
وي با اشاره به هزينه 7 ميليون توماني براي ساخت اين دستگاه، خاطر نشان کرد: هزينه کمتر در مقايسه با نمونه خارجي، طراحي آزمايش هاي جديد با استفاده از تجهيزات جانبي دستگاه از جمله مزيت هاي رقابتي اين طرح به شمار مي رود.
وي افزود: کاربردهاي پروژه بررسي خواص نوري مواد براي توليد انرژي با استفاده از نور خورشيد از جمله شکست نوري آب براي توليد هيدروژن و بررسي پايداري و تخمين طول عمر در شرايط نوري-محيطي مختلف است.
استاد راهنماي اين پروژه دکتر الهه کوثري، استاد دانشگاه صنعتي اميرکبير بوده است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار