آخرين خبر/
درخت ، هويت پنجره هاست
جوانه ، شعر درخت است
و غنچه ، معني عشق .
به بهانه روز درختکاري مي خواهيم نگاهي بيندازيم به مبدا و منشا اين روز و در ادامه ببينيم چه طور مي شود بهترين نهال ها را براي محل زندگي مان انتخاب کنيم و منبع اکسيژن و زيبايي را وارد زندگي خودمان کنيم. از زيبايي اش لذت ببريم و براي فرزندان و نوه هاي مان بهتعرين ميراث را به جا بگذاريم.
اگر تمايل داريد شما هم در اين روز گرامي يک نهال به خاک هديه دهيد مي توانيد به سايت شهرداري شهر خود مراجعه کنيد و اطلاعات مکان هاي مورد نظري که نهال رايگان هديه مي دهند را به دست آوريد.
روز درختکاري ابتدا در سال 1872 و در ايالت نبراسکاي آمريکا و در تاريخ 10 آوريل (21 فروردين)، توسط فردي به نام J.Sterling Morton برگزار شد و گفته مي شود که در آن روز بيش از 1 ميليون درخت کاشته شده است اما بعد از مدتي اين تاريخ به آخرين جمعه ماه آوريل انتقال يافت.
امروزه بيشتر کشورهاي دنيا روز درختکاري را محترم شمرده و در اين روز به کاشتن درخت ها و نهال هاي متفاوت اقدام مي کنند. البته تاريخ اين روز با توجه به آب و هواي هر کشور متفاوت است و بيشتر سعي مي کنند تا در موقعي از سال اين کار را انجام دهند که درخت قابليت رشد کردن را داشته باشد.
درخت از نگاه آسماني
درخت عزيز است فرقي هم نمي کند به چه دين و آييني باشيد. به عنوان مثال در دين اسلام ديه مي شود که:
علي عليه السلام در مدينه باغ هاي خرماي فراواني به وجود آورد و بيشتر آنها را در راه خدا وقف کرد.
پيامبر صلي الله عليه و آله وسلم در اين باره مي فرمايد: «اگر شخصي درختي بکارد يا مزرعه اي را به زير کشت ببرد و انسان ها، حيوانات يا پرندگان از آن بخورند، اين کار صدقه اي از طرف آن شخص شمرده مي شود». نيز در روايتي معتبر از يکي معصومين (ع) منقول است که: “حتي اگر ديديد قيامت بر پا شد و شما مشغول کاشتن درختي بوديد، ازاين عمل نيک خود دست برنداريد”. و اين نشانگر تاکيد و توصيه اولياي اسلام به حفظ و حراست از درختان و اهميت درختکاري است.
نهال را کي بکاريم؟ کي نکاريم؟
برخيها فکر ميکنند که در تابستان که فصل سرسبزي و بار دادن درختان بهحساب ميآيد و آب و هوا هم مناسب است ميتوان نهال کاشت، اما اگر اين کار را بکنيد خيلي با گرفتن درخت اميدوار نباشيد. يادتان باشد کاشت بوته در اواخر بهار يا تابستان به دليل گرما ممکن است باعث از بين رفتن آن شود. بهترين زمان براي کاشت يک درخت اواخر زمستان يا اوايل بهار است. روز درختکاري که همين امروز است زمان مناسبي براي کاشت درختان محسوب ميشود. حالا چرا زمستان؟ چون معمولا هنگام خواب نهال، زمان مناسبي براي کاشت آن است. در روزهاي يخبندان يا در روزهايي با باد شديد، به هيچوجه درخت نکاريد. البته زمان کاشت نهالهاي گلداني از اين قاعده مستثني است، زيرا جابهجايي و کاشت آنها در تمام طول سال عملي است.
چه نهالي را انتخاب کنيم؟
توصيه عمومي کارشناسان اين است که سراغ درختان مثمر برويد. البته در انتخاب مثمرها هم بايد به نکاتي توجه کنيد. مثلا با توجه به وضعيت بحراني آب، کاشت درختاني مثل توت، هلو، آلو، آلبالو، گردو و... خيلي درست نيست. برخي از غيرمثمرها مثل چنار، سپيدار، صنوبر و بيد مجنون هم زياد به آب نياز دارند. ميتوان سراغ درختان ميوهاي مانند انجير، انگور، انار، زيتون و... رفت که هم مثمر هستند و هم به آب کمي نياز دارند. البته باز هم حواستان به اقليم شهرتان باشد.
يک نهال استاندارد چه ويژگياي دارد؟
ممکن است نهال شما از ابتدا، يک نهال سالم نباشد. ازجمله مهمترين ويژگيهاي يک نهال سالم ميتوان به يکساله بودن نهال، نداشتن ريشه غيرطبيعي و چنگالي، خميده يا پيچ خورده نبودن ريشه نهال در محدوده طوقه، داشتن ريشه کافي، سالم، بدون گره و بدون علائم غيرطبيعي، يک تنه و ايستاده بودن، شروع شاخهبندي از ارتفاع مناسب، داشتن جوانههاي سالم و خفته، نداشتن هرگونه علائم آلودگي، زخم و آثار حمله آفات و بيماريهاي مختلف و همچنين داشتن قطر2تا5 سانتيمتري ساقه نهال در بالاي محل پيوند و متناسب با ارتفاع نهال اشاره کرد.
نهال را کجا بکاريم؟ کجا نکاريم؟
فرض ميکنيم که شما ميخواهيد در باغچه خانهتان يا در باغچههاي شهري اطراف خانهتان درخت بکاريد. نخستين نکته اين است که جاهايي مانند کنار تيرهاي برق يا حريم کابلهاي تلفن و لولهکشيهاي گاز، مکانهاي مناسبي براي کاشت درخت نيستند. حتما نگاهي به دور و بر جايي که ميخواهيد درخت بکاريد بيندازيد. اگر ساختمانتان را تازه ساختهايد و باغچهاي کوچک در گوشه حياط درنظر گرفتهايد احتمالا بقاياي مصالح ساختماني مانند گچ و سيمان در خاک باغچه باشد. اين مواد را بايد از باغچه خارج کنيد و مخلوط خاک زراعي مرغوب همراه با کود حيواني و ماسه حداقل به ارتفاع نيم متر و حتي بيشتر در باغچه بريزيد. حتما براي انتخاب خاک مناسب مشورت بگيريد.
چطور نهال را حمل کنيم؟
انتقال نهال به محل کاشت هم اهميت دارد. ترجيحـا نهال را از نزديکترين محل ممکن که داراي مجوز باشد تهيه کنيد. رعايت اين نکته براي جلوگيري از انتقال آلودگيهاي نباتي که با نهال جابهجا ميشـوند بسـيار مهم است. ريشه نهال بايد بهطور کامل بدون خاک و گل باشد. اين ريشه را بايد با سموم قارچکش ضدعفوني کرد. اگر قصد تهيه چند نهال داريد حتما آنها را در دسـتههاي چندتايي جابهجا کنيد. معمولا استاندارد اين دستهها 25تايـي است. بسـتهبندي ريشه بايد در گونـي کنفـي نمدار يا پلاستيکي انجام شود.
چطور نهالمان را بکاريم؟
حالا نوبت به مرحله نهايي کار رسيده است. گودالي آماده کنيد. براي اندازه اين گودال، نميتوان عدد دقيقي گفت. گودالي 2يا 3برابر عرض و طول ريشه حفر کنيد. گودال بزرگتر به شما اين امکان را ميدهد که بهراحتي ريشه را درون آن قرار دهيد و همچنين شروع رشد ريشه راحتتر ميشود، اما يادتان باشد گودال بيش از حد عميق يا کمعمق نباشد. حالا ريشه نهالتان را به آرامي در گودالي که آماده کردهايد قرار دهيد و گودال را با استفاده از کود کمپوست پر کنيد. البته اگر خاکي که از گودال برداشته ايد غني باشد نيازي به استفاده از کمپوست نيست.
با نهال کاشته شده چه کنيم؟
تا وقتي که نهالتان پا بگيرد بايد حسابي مراقب آن باشيد، نهال مثل يک نوزاد است که در روزهاي اول نياز به مراقبت بيشتري دارد. پس از کاشت نهال تمامي مراقبتهاي زراعي از قبيـل آبيـاري، وجين علفهاي هرز، پاجوشگيري، مبارزه با آفات و بيماريها، هرس و تربيـت درختـان بايـد در زمان مناسب خود انجام شود تا نهالها به خوبي رشد کنند. براي اين مراقبت ميتوانيد از مشاوره کلينيکهاي گل و گياه شهرداريهاي مناطق تهران يا افراد متخصص در اين زمينه کمک بگيريد. همان ابتدا درخت کاشته شده را حداقل ۵ ليتر آب بدهيد. پس از يکي، دو ساعت از کاشت درخت، دوباره آن را آبياري کنيد. واقعا نميتوان ميزاني را براي آبياري همه نهالها و در همه اقليمها بيان کرد اما بايد آن را مرتب و با توجه به آب و هواي منطقه و نياز گونه درخت آبياري کنيد. انتخاب نوع نهال بستگي به اقليمي دارد که در آن زندگي ميکنيد. با يک جستوجوي ساده ميتوانيد گونههاي بومي منطقه خود را بشناسيد. در درختکاري نميتوان خيلي متفاوت بود و سراغ غيربوميها رفت. مثلا اگر نخل خرما را در يک منطقه سردسير بکاريد توقع نداشته باشيد ميوه بدهد.
درختان و درختچه ها، به ويژه درختان پرشاخ و برگ، صدا را انعکاس مي دهند. بنابراين، وقتي جلو منازل مسکوني و ساختمان ها درخت باشد، شاخ و برگ آن ها، سر و صداي بيرون را منعکس کرده، مانع ورود آن به داخل منزل مي شود. بدين ترتيب، با کاشتن درخت در اطراف منازل، بيمارستان ها و مناطق مسکوني، مي توان از ورود سر و صداهاي مختلف و فراوان محيط به ساختمان جلوگيري کرد و با کاهش و خنثي کردن سر و صداها، در محيطي آرام زندگي نمود.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار