آخرين خبر/ سوخت هاي فسيلي عبارت اند از : زغال سنگ، نفت و گاز طبيعي. بعد از گذشت سال ها ما انسان ها در قرن ۲۱ام براي استخراج سوخت هاي فسيلي به سوي کارهاي خطرناک تري سوق پيدا کرده ايم از جمله منفجر کردن قله کوه ها، شکستن هيدروليک براي بيرون کشيدن گاز طبيعي، حفاري در دريا براي استخراج نفت و بدتر از همه ماسه هاي نفتي که ويرانگر ترين شکل توليد سوخت فسيلي است.
اين کارها باعث از بين رفتن جنگل هاي انبوه و مسوم شدن چشمه ها و تاثير وحشتناکي بر روي حيات وحش و جوامع بومي مي گذارند. واقعيت اين است که ميزان زيادي از انرژي ما صرف پر کردن مخازن سوخت ما مي شود چيزي به اسم سوخت فسيلي پاک در جهان وجود ندارد.
در اين ميان انرژي خورشيدي منبعي ناپايان پذير است که در مقايسه با ديگر انرژي هاي تجديد پذير از فراواني برخوردار بوده و براي استفاده نيز هزينه کمتري در مقايسه با ديگر منابع انرژي دارد.
استفاده از انرژي خورشيدي داراي سابقه ديرينه است ، ايرانيان باستان از اين انرژي براي کاهش مصرف چوب در گرم کردن خانه هاي خود استفاده مي کردند. آنها ساختمان ها را به ترتيبي بنا مي کردند که در زمستان نور خورشيد به داخل اتاق هاي نشيمن ميتابيد ولي در روزهاي گرم تابستان فضاي اتاق در سايه قرار داشته باشد.
در اغلب فرهنگ هاي ديگر دنيا نيز مي توان نمونه هايي از اين قبيل طرح ها را مشاهده نمود. در سال هاي بين 2 جنگ جهاني در اروپا و ايالات متحده طرح هاي فراواني در زمينه خانه هاي خورشيدي مطرح و آزمايش شد.
در عصر جديد معماران بطور جدي ساخت خانه هاي خورشيدي را آغاز کرده اند و به دنبال تحول و پيشرفت اين فناوري به نتايج مفيدي نيز دست يافته اند مثلاً در ايالات متحده در سال 1890 به تنهايي حدود 10 تا 20 هزار خانه خورشيدي ساخته شده است. در اين گونه خانه ها سعي مي شود از انرژي خورشيد براي روشنايي ، تهيه آب گرم بهداشتي ، سرمايش و گرمايش ساختمان استفاده شود و با بکار بردن مصالح ساختماني مفيد از اتلاف گرما و انرژي جلوگيري شود.
در ايران نيز پروژه ساخت اولين ساختمان خورشيدي واقع در ضلع شمالي دانشگاه علم و صنعت و به منظور مطالعه و پژوهش در خصوص بهينه سازي مصرف انرژي و امکان بررسي روش هاي استفاده از انواع انرژي هاي تجديدپذير به ويژه انرژي خورشيدي اجرا شده است.
در عصر حاضر از انرژي خورشيدي براي مصارف مختلف استفاده ميشود ، از جمله 'استفاده از انرژي حرارتي خورشيد براي مصارف خانگي ، صنعتي و نيروگاهي ، تبديل مستقيم پرتوهاي خورشيد به الکتريسيته بوسيله تجهيزاتي به نام فتوولتائيک و استفاده از انرژي حرارتي خورشيد.
توليد برق بدون مصرف سوخت ، عدم احتياج به آب زياد ، عدم آلودگي محيط زيست ، امکان تامين شبکه هاي کوچک و ناحيه اي ، استهلاک کم و عمر زياد و عدم احتياج به متخصص از جمله مزاياي نيروگاههاي خورشيدي مي باشد.
شش نسل ديگر يعني حدود ۲۰۰ سال ديگر، سوخت هاي ساخته شده از هيدروکربن مثل امروز به وفور يافت نخواهند شد. اين در حالي است که در آن زمان همچنان مردم مي خواهند ماشين برانند يا هواپيماهايشان را در آسمان به پرواز در آورند و چراغ خانه هايشان را روشن کنند.
به همين دليل بسياري عقيده دارند با به پايان رسيدن دوراني که نفت به سهولت در دسترس است، قيمت سوخت به ميزان بسيار زيادي افزايش مي يابد و رقابت برسر منابع انرژي به تنازع بقا مي انجامد. بنابراين از حالا لازم است درکي از اين شرايط وجود داشته باشد تا اين تنازع به جنگي داغ بدل نشود. خوشبختانه کشور ما با داشتن منابع عظيم گاز نگراني هاي کمتري دارد. ولي به دلايل استراتژيک ناچار است از حالا چشم اندازي از آينده داشته باشد.
رابرت پي لافلين يکي از برندگان جايزه نوبل فيزيک قواعدي را درباره هيدروکربن هايي مثل گاز، نفت و زغال سنگ مطرح مي کند. به گفته او موقعي که نفت تمام شود، قيمت گاز نوسان پيدا خواهد کرد. در آن زمان همه ارزان ترين گاز ممکن را مي خواهند. اما با فناوري هاي در حال پيشرفت مي توان اين شرايط را مديريت کرد. براي زماني هم که ذغال سنگ تمام مي شود، لازم است ابداعات بيشتري انجام شود تا جوامع ثباتشان را حفظ کنند.
اما با همه اينها چرا از حالا ذغال سنگ کمتر مورد استفاده قرار نمي گيرد؟ لافلين با استناد به نموداري نشان مي دهد که در چندين کشور بين سوزاندن کربن با افزايش توليد ناخالص داخلي يا GDP پيوستگي وجود دارد و به همين دليل است که وقتي صحبت از قطع استفاده از کربن به ميان مي آيد، هيچ کس نمي خواهد اولين باشد.
دليل ديگر اين است که ما هرگز به طور کامل از کربن رهايي نخواهيم يافت. فناوري هاي موجود و در حال توسعه مي توانند بعضي از جنبه هاي مشکل منابع انرژي را حل کنند، اما قوانين فيزيک سدي را در مقابل بقيه ايجاد مي کنند. براي مثال، موقعي که هيدروکربن ها ديگر به طور گسترده در دسترس نيستند انرژي هسته اي، خورشيدي و بادي مي توانند چراغ ها را روشن نگه دارند.
روزي که نفت تمام مي شود اگر لازم باشد تامدتي مي توان ذغال سنگ را به بنزين تبديل کرد. همان طور که آلماني ها در طول جنگ جهاني دوم با استفاده از فرايندي که در دهه ۱۹۲۰ به وسيله Franz Fischer و Hans Tropsch توسعه داده شده بود، اين کار را انجام دادند. اما در حال حاضر هيچ سوخت ديگري چگالي انرژي اي –انرژي در واحد وزن- را ارايه نمي دهد که براي پرواز هواپيما سوخت جت مهيا کند. به طورکلي امکان ندارد سوخت جت را اصلاح کنيم چراکه قوانين فيزيک را نقض مي کند. ما نمي توانيم هواپيما داشته باشيم مگر اين که سوخت هيدروکربني بسازيم.
لافلين مي گويد در فرايند Fischer-Tropsch که در آن با عبور دادن مونوکسيد کربن و هيدروژن بر روي آهن يا کاتاليزورهاي ديگر هيدروکربن هاي مايع توليد مي شود، مي توان مواد خام متفاوتي را مورد استفاده قرار داد. در دهه ۱۹۴۰، آلمان ها زغال سنگ را مورد استفاده قرار دادند. امروز، چندين گياه هست که با آنها مي توان فرايند به جاگذاري کربن را به جاي ذغال سنگ با گاز طبيعي شروع کرد. در آينده مواد اوليه ديگري مثل مواد گياهي هم وجود خواهد داشت.
در اين زمينه نمي توان بخش کشاورزي را به تنهايي به عنوان منبع در نظر گرفت. اما ترکيبي از منابع را مي توان مورد استفاده قرار داد. اين منابع مي تواند شامل گياهاني که در آب شور رشد مي کنند باشد.
در اين صورت روزي که نفت ناپديد مي شود، هيچ تغييري در پمپ گاز به وجود نخواهد آمد. چراکه فناوري هاي لازم در دسترس است. خبر خوب اين است که اگر زماني بتوانيد گياهان Fischer-Tropsch را بسازيد، هرچيز ديگري که شامل زباله مي شود را هم مي توانيد براي تبديل به سوخت بيولوژيکي مورد استفاده قرار دهيد. مشکل بزرگ هزينه سرمايه اوليه است. ما مي توانيم به مرور زمان امکانات را فراهم کنيم.
لافلين مي گويد: «۲۰۰ سال ديگر شرايط امروز ما به صورتي که انرژي نسبتاً گران و کربن ارزان است معکوس خواهد شد. در آن زمان صنعت جديدي به وجود خواهد آمد که حالا وجود ندارد. ۲۰۰ سال ديگر، کمبود انرژي مسئله نيست. کمبود کربن مسئله است.»
در نهايت لافلين پيش بيني مي کند که ما ياد مي گيريم چگونه کربن را از هوا بازيافت کنيم. اين کربن مي تواند ماده اوليه براي فرايند Fischer-Tropsch باشد. اين پيشرفت اگر اتفاق بيفتد خبر خوبي است.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار