سيناپرس/
تعريف آغاز ماه قمري از نظر نجومي
شايد براي خيلي از افراد اين سوال پيش آيد که منجمان براي رويت هلال چه کاري انجام مي دهند و آغاز ماه نو چگونه محاسبه مي شود؟ چرا يک کشور آغاز ماه قمري را زودتر و کشوري ديگر ديرتر اعلام مي کند؟
سيد محسن قاضي ميرسعيد؛ عضو کميته علمي ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبري در اين خصوص گفته است: ماه نو به دو صورت 29 و 30 روزه است يعني به هيچ وجه ما نمي توانيم دريک نقطه از جهان، هلال ماه 28 روزه را پيدا کنيم. زمان مقارنه(زماني که مرکز سه جرم ماه، خورشيد و زمين در يک راستا قرار بگيرند) نيز در تمام جهان در يک لحظه اتفاق مي افتد. برفرض اگر طبق ساعت رسمي23/11 لحظه مقارنه باشد. اين لحظه را با ساعتهاي هر کشوري بايد در نظر بگيريم. به عبارت ديگر به لحاظ موقعيت جغرافيايي ايران بايد 3 ساعت و نيم به زمان گرينويچ اضافه کنيم به علت اينکه ايران در شرق مرکز گرينويچ است و طلوع آفتاب را 3 ساعت و نيم زودتر رويت مي کند يعني لحظه مقارنه در ايران حدود ساعت 15 است. بنابراين لحظه مقارنه مانند تحويل سال نو خورشيدي در تمام جهان در يک لحظه اتفاق مي افتد، تنها ما بايد ساعتمان را ميزان کنيم.
رکورد دار رويت هلال ماه در جهان افزوده است: به زبان علمي تر، لحظه مقارنه، زماني است که طول دايره البروجي اين سه مرکز صفر شود؛ يعني پشت تاريک ماه به سمت زمين باشد و هيچ نوري از سمت ماه به زمين نرسد بنابراين کمتر از 15 تا 16 ساعت زمان نمي توان با چشم غيرمسلح ماه را رويت کرد. آخرين رکورد جهاني رويت هلال ماه با چشم غيرمسلح که توسط اينجانب به ثبت رسيده است، 11 ساعت و 40 دقيقه با چشم غيرمسلح است.
وي درباره چگونگي رويت ماه جديد گفته است: ماه تازه متولد شده به دو صورت، با چشم مسلح (استفاده از ابزار اپتيکي) و چشم غيرمسلح (بدون ابزار و با چشم برهنه) قابل رويت است. قدر مسلم با استفاده از ابزار مي توانيم چند ساعت زودتر هلال ماه نو را رويت کنيم. براي ديدن هلال ماه با چشم غيرمسلح برحسب نوع هلال حدود 15 تا 54 ساعت (بيش از 2 روز) زمان نياز است تا پس از لحظه مقارنه هلال ماه رويت شود. براي ديدن هلال ماه با ابزار نيز ممکن است حدود 11 ساعت و 40 دقيقه تا 20 ساعت زمان نياز باشد تا ماه رويت شود بنابراين اگر شرايط بسيار مناسب باشد حدود 15 ساعت با ابزار و حدود 24 ساعت با چشم غيرمسلح زمان نياز است تا يک روز پس از لحظه مقارنه اعلام کنيم که ماه رويت شده يا نشده است.
وي ادامه داده است: براي رويت هلال ماه بايد دو پارامتر (هلال مناسب و فاز بالا) را در نظر گرفت. بنابراين اگر فاز ماه بالا باشد، اما ارتفاع کم باشد مانند اين است که شمعي (ماه) در کنار چند پروژکتور(خورشيد) يک استاديوم گذاشته باشيد و از تماشاگران بخواهيد که نور شمع را ببينند. مسلم است که کسي قادر به ديدن نور شمع باشد، اما وقتي هوا تاريکتر شد و نور خورشيد پايينتر آمد (انگار تک تک پروژکتورها کم نورتر شوند و نور آنان برابر يا کمتر از شمع شود)، هلال ماه قابل رويت مي شود.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار