ايسنا/ مدير دفتر تحقيق و برنامه ريزي ستاد احياي درياچه اروميه گفت: سرطان زا بودن ريزگردهاي نمکي درياچه اروميه ثابت نشده است.
مسعود تجريشي در نشست خبري با اصحاب رسانه در دفتر ستاد احياي درياچه افزود: طبق مطالعات انجام گرفته در دانشگاه علوم پزشکي تبريز عليرغم افزايش تشعشعات از سطح درياچه و بروز افزايش فشار خون در برخي مناطق، هيچ تاثير ثابت شدهاي از اينکه ريزگردها عاملي براي ابتلا به سرطان باشند، گزارش نشده است.
وي از کنترل ۶۰ درصدي کانونهاي اصلي گرد و غبار در حوضه درياچه اروميه خبر داد و گفت: طبق برنامهريزيهاي انجام شده تا سه سال آينده تراز آب درياچه يک متر افزايش و به تراز ۱۲۷۱.۸ خواهد رسيد که در اين صورت ۹۰ درصد کانون هاي توليد ريز گرد درياچه مهار شده و زيرآب خواهند رفت.
مدير دفتر تحقيق و برنامه ريزي ستاد احياي درياچه اروميه با اشاره به اينکه ۶۰ درصد سطح آب درياچه اروميه عمقي کمتر از ۶۰ سانتي متر دارد بر لزوم افزايش آب ورودي به درياچه اروميه تاکيد و تصريح کرد: متوسط ميزان تبخير سالانه آب از سطح درياچه اروميه ۸۵ سانتي متر است. لذا در صورت تامين نشدن نياز اکولوژيک درياچه فقط ۴۰ درصد از سطح فعلي ۲۰۹۳ کيلومتري آن باقي خواهد ماند.
وي از حذف قانون منع برداشت نمک از کف درياچه اروميه در قانون پنج ساله ششم توسعه خبر داد و تصريح کرد: در حال حاضر کف درياچه اروميه بيش از ۱۰ ميليارد تن نمک دارد و هر سرمايه گذاري که بتواند ضمن رعايت مسائل زيست محيطي اقدام به ايجاد ارزش اقتصادي از نمک درياچه کند، منعي براي برداشت نخواهد داشت.
تجريشي کاهش بارشهاي حوضه آبريز نسبت به ميانگين بلند مدت، مديريت ناصحيح منابع آبي و توسعه غير اصولي سد سازي و سياست گذاري در توسعه اراضي کشاورزي و تغيير الگوي کشت به گونههاي پر مصرف را از مهم ترين عوامل خشکي درياچه اروميه برشمرد و اظهارکرد: از سال۱۳۷۴ تا ۱۳۹۳ ميزان آب ورودي به درياچه اروميه از ۵ ميليارد مترمکعب در سال به ۵۰۰ ميليون مترمکعب کاهش يافت.
وي افزود: نيازآبي زيست محيطي درياچه اروميه ۳.۶ ميليارد متر مکعب است که در دو دهه گذشته به صورت مداوم کاهش يافته است و موجبات بحراني شدن وضعيت درياچه در مقطع کنوني شده است.
مدير دفتر تحقيق و برنامهريزي ستاد احياي درياچه اروميه تامين آب از منابع داخلي را از مصوبات مهم در جهت احياي درياچه اروميه دانست و تصريح کرد: در حال حاضر بيش از ۲۱ کيلومتر از تونل ۳۶ کيلومتري انتقال آب از سد کاني سيب به درياچه اروميه حفاري شده است که اميدواريم تا پايان سال ۹۸ شاهد بهره برداري از اين پروژه باشيم.
وي کاهش ۴۰ درصدي مصرف آب در بخش کشاورزي را مهمترين گام در جهت احياي درياچه اروميه برشمرد و خاطرنشان کرد: هدر رفت آب در بخش کشاورزي استان به ويژه در مناطق جنوبي بسيار بالاست. براي جلوگيري از ادامه اين روند پنج کميته تخصصي تشکيل شده و مطالعات گستردهاي در چهار زير حوضه نازلوچاي، شهرچاي، باراندوز چاي و قبضه چاي به صورت پايلوت صورت گرفته است.
معاون سازمان حفاظت محيط زيست کشور با بيان اينکه ستاد احياي درياچه اروميه با صرف هزينه ۶۴ ميليارد توماني در تثبيت موفق عمل کرده است اما به دليل مشکلات مالي در فاز احيا دو سال عقبتر از برنامهريزيها حرکت ميکند، اظهار کرد: ميزان اعتبار مصوب ستاد احيا از زمان تاسيس تا سال ۹۶، ۳ هزار و ۷۸۲ ميليار تومان بوده است که تا کنون يک هزار و ۱۳۷ ميليارد تومان آن پرداخت شده است.
وي ادامه داد: از کل اعتبار پرداختي ۶۰ درصد در پروژههاي آذربايجان غربي، ۳۴.۵ درصد در آذربايجان شرقي، ۴ درصد در کردستان و ۱ درصد در پروژههاي پايش و مطالعاتي ستاد احيا هزينه شده است.
تجريشي درخصوص اقدامات و اعتبارات در حوزه فرهنگي - اجتماعي احياي درياچه اروميه نيز گفت: براي استانهاي آذربايجان غربي، شرقي و کردستان به ترتيب ۳۵، ۲۵ و ۴.۷ ميليارد تومان اعتبار تصويب شده است و اگر بتوان اقتصاد، معيشت مردم و بهره وري آب در حوضه آبريز درياچه اروميه را ثبات بخشيم شاهد همراهي مردم در مسير احياي درياچه نيز خواهيم بود.
وي در خصوص طرح انتقال آب از درياچه خزر و وان به درياچه اروميه نيز اظهارکرد: اين طرحها جزو طرحهاي مطالعاتي بودند که به دليل مشکلات فني رد شدند و در شرايط حاضر از برنامههاي ستاد خارج شده و هيچ گونه اقدام عملي در اين خصوص صورت نگرفته است.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار