باشگاه خبرنگاران/ سلولهاي مزانشيمي، سلولهايي دوکي شکل هستند که از بافتهاي گوناگون بدن مانند مغز استخوان و بافت چربي بهدست ميآيند و به اصطلاح چندتوان (multipotent) هستند، يعني توان تمايز به چند رده سلولي را دارند؛ يکي از روشهاي درمان اختلالات کبدي استفاده از سلولهاي مزانشيمي است، تصور بر اين است که سلولهاي مزانشيمي با ترشح عوامل خاص يا آزاد کردن ويزيکلهايي (ريزکيسه) محتوي عوامل تأثيرگذار به محيط خارج سلولي، منجر به کم شدن التهاب و بهبود عملکرد سلولهاي کبدي ميشوند.
در سالهاي اخير استفاده از سلولهاي مزانشيمي حاصل از تمايز سلولهاي بنيادي پرتوان افزايش قابل توجهي داشته و نتايج اميد بخشي از آن حاصل شده است؛ پرسشي در اين بين مطرح ميشود، آيا در سلولهاي مزانشيمي حاصل از تمايز سلولهاي پرتوان ويزيکلهاي ترشحي مشابه سلولهاي مزانشيمي برداشت شده از بدن است و اين سلولها اثري يکسان بر اختلالات کبدي دارند؟
به منظور پاسخ به اين پرسش، دکتر حسين بهاروند، دکتر اميرعلي حميديه، دکتر سورا مردپور و همکارانشان در پژوهشگاه رويان و دانشگاه علوم پزشکي تهران، پژوهشي را طراحي کردند که طي آن ويزيکلهاي ترشحي سلولهاي مزانشيمي حاصل از تمايز سلولهاي پرتوان با سلولهاي مزانشيمي حاصل از مغز استخوان و بافت چربي مقايسه شد؛ همچنين اثر اين سلولها بر کبد آسيبديده حيوان مدل آزمايشگاهي بررسي شد.
تقسيم سلولهاي تکهستهاي پيرامون عروق را مهار ميکنند
نتايج اين پژوهش نشان داد، سلولهاي مزانشيمي حاصل از تمايز سلولهاي پرتوان، به شکل معنيداري بيشتر از سلولهاي مزانشيمي مغز استخوان و چربي، تقسيم سلولهاي تکهستهاي پيرامون عروق را مهار ميکنند همچنين اين سلولها بيشتر از سلولهاي مزانشيمي مغز استخوان و چربي ترشح عوامل ضدالتهاب را افزايش ميدهند.
مقايسه نتايج در حيوانات مدل آزمايشگاهي که سروز در کبد آنان القا شده بود نشان داد، سلولهاي مزانشيمي حاصل از تمايز مانند سلولهاي مزانشيمي برداشت شده از بدن، باعث بهبود وضعيت بيماري و کاهش فيبروز و تراکم کلاژن و کاهش مرگ سلولهاي کبدي شدند.
نتايج اين پژوهش نشان ميدهد، سلولهاي مزانشيمي حاصل از تمايز و ويزيکلهاي ترشحي آنان، مانند ساير سلولهاي مزانشيمي، ميتوانند بهعنوان محصولي تجاري براي پژوهش و درمان در دسترس مصرفکنندگان قرار گيرند.
بازار