سيناپرس/ در شرايطي که ابزارهاي لرزهنگاري، موجهاي لرزهاي را در سراسر جهان شناسايي کردند، هيچکس اين امواج را احساس نکرد. پژوهشگران به دنبال کشف منشأ اين امواج لرزهاي هستند که تا 10 هزار مايل دورتر از نقطه آغاز، ادامه پيدا کرد.
در تاريخ 11 نوامبر (20 آبان) دستگاههاي لرزهنگاري، موجهاي لرزهاي را در سراسر جهان شناسايي کردند. اين امواج از حدود 15 مايل دورتر از سواحل جزيره مايوت (Mayotte) آغاز شد و در سراسر آفريقا از زيمباوه تا کنيا و اتيوپي ادامه پيدا کرد و با عبور از اقيانوسها به شيلي، نيوزلند کانادا و هاوايي رسيد. نکته عجيب اين بود که مردم در هيچ نقطهاي از جهان، اين امواج لرزهاي را احساس نکردند.
تنها يک علاقهمند مسائل لرزهنگاري با مشاهده تغييرات زيگزاگي لرزهنگاري در صفحه سازمان زمينشناسي آمريکا (USGS)، مطالبي در اين مورد در توئيتر خود منتشر کرد. اين اقدام کوچک باعث آغاز يک موج ديگر شد و پژوهشگران در سراسر جهان تلاش کردند تا منشأ اين امواج لرزهاي عجيب را مشخص کنند.
عامل فرازميني يا يک پديده طبيعي؟
بحثهاي زيادي در مورد منشأ اين امواج لرزهاي مطرح شده است: آيا اين امواج لرزهاي ناشي از يک بارش شهابسنگي يا ناشي از فوران آتشفشاني در عمق دريا بوده است؟ شايد يک هيولايي دريايي باستاني از عمق زمين خارج شده و باعث ايجاد اين لرزهها در سراسر جهان شده باشد!
گوران اکستروم (Göran Ekström) استاد زمينشناسي در دانشگاه کلمبيا و متخصص زمينلرزههاي غيرطبيعي تأکيد کرد: فکر نميکنم تاکنون نمونهاي مشابه آنچه 11 نوامبر در مايوت روي داد را ديده باشم. البته اين بدان معنا نيست که علت ايجاد اين موجهاي لرزهاي ميتواند چيز عجيب و غريبي باشد.
با اين حال بسياري از ويژگيهاي اين امواج لرزهاي - از فرکانس پايين تا ادامه يافتن آن در سراسر جهان - عجيب هستند.
در يک زلزله معمولي، تنشهاي ايجاد شده در پوسته زمين با يک تکان در عرض چند ثانيه آزاد ميشوند که باعث مجموعه از موجها موسم به قطار موج (wave train) ميشوند. سيگنالهايي که سريعترين حرکت را دارند، موجهاي اوليه يا موجهاي P هستند و دسته ديگر نيز موجهاي ثانويه يا موجهاي S هستند.
هر دو موج P و S داراي فرکانس بالا هستند؛ اما موجهاي لرزهاي مايوت از نوع فرکانس پايين بودند. اکثر زمينلرزهها، موجي از فرکانسهاي مختلف را ارسال ميکنند، اما سيگنال مايوت، يک زيگزاگ مرتب از يک نوع موج بود که 17 ثانيه طول مي کشيد تا تکرار شود.
به نظر ميرسد موج لرزهاي که از مايوت آغاز شد، با يک هجوم لرزهاي در منطقه از ماه مه تاکنون، در ارتباط باشد. مرکز لرزهنگاري فرانسه (BRGM) که به دقت لرزههاي اخير در مايوت را تحت بررسي قرار داده است، از احتمال شکلگيري يک مرکز جديد فعاليت آتشفشاني در نزديکي اين جزيره خبر داد.
به نظر ميرسد فعاليت جديد آتشفشاني، نشانهاي از حرکت ماگمايي در چند مايل دورتر از ساحل و هزاران متر زير آب باشد.
اين مسأله اگرچه خبر خوبي براي ساکنان جزيره است، اما به دليل بررسي نشدن کامل جزيره و جزئيات فعاليت آتشفشاني، باعث نگراني دانشمندان شده است.
بازار