خراسان/ دوباره فصل امتحانات رسيد و اگر دانش آموز يا دانشجو باشيم، هر قدر هم خواستار تلنبار نکردن درس ها روي هم و انجام دادن به موقع شان باشيم اما باز هم جان به جان مان کنند، آدم هاي دقيقه نودي هستيم! بايد دقيقه نود که ضرب الاجل ها داده شد و گهگاهي تهديد به اخراج يا مردودي شديم، کارهايمان را پيش ببريم.
همين مي شود که گاهي در يک سري بازه هاي زماني آن قدر کلافه مي شويم که در طول روز مدام با خود مي گوييم که کاش هرچه زودتر از شر اين درس ها خلاص بشم.
همچنين هزار بار به خودمان قول مي دهيم که بعد از امتحانات، ديگر درس خواندن مان را به شب امتحان موکول نکنيم اما انگار نمي شود که نمي شود.
در اين شرايط به يقين همه مان معتقديم که وقت سر خاراندن نداريم و نبايد يک دقيقه را از دست بدهيم اما اين طور نيست.دقيقا در همين شرايط کلافگي از ايام امتحانات يا فشار زياد کاري و درسي، نياز به انجام يک سري کارهاي حاشيه اي داريم که بعد از انجام شان با انرژي بيشتري به کارهايمان رسيدگي کنيم.
در ادامه چند پيشنهاد درست و حسابي براي گرفتن انرژي و انگيزه براي ايام امتحانات نوشته شده است. بخوانيد و به کار ببريد تا عذاب وجدان شب امتحاني بودن را تا حدودي برايتان کم رنگ کند.
خودتان را به دنياي رنگ ها گره بزنيد
به طور کلي ديدن رنگ ها به انسان حس شادابي و سرزندگي مي دهد. خيلي اوقات ديدن اشياي ساده اي که آميخته به رنگ است، مي تواند حالمان را خوب کند. يکي از راه هاي تقويت حافظه و تمرکز، رنگ آميزي است. همچنين سال هاست از رنگ آميزي به عنوان درمان استرس نيز استفاده مي شود. امروزه کتاب هاي رنگ آميزي براي گروه سني بزرگ سال وارد بازار شده که به راحتي قابل دسترسي است.
با رنگ آميزي مي توانيد فشارهاي هيجاني و رواني خود را در قالب رنگ تخليه کنيد و ميان درس خواندن، مخصوصا درس هايي که نياز به تمرکز دارد و مستلزم يک ذهن تحليل گر است، مي توانيد از رنگ به عنوان يک ورزش براي ذهن تان استفاده کنيد.
خودتان را تحويل بگيريد
براي خودتان شرط بگذاريد و براي انجام اين شرط و شروط يک جايزه تعيين کنيد. مثلا به خودتان بگوييد: «اگر تا ساعت 3 عصر تا سر فلان صفحه درس خواندم، بعد اجازه دارم يک قسمت از سريال مورد علاقه ام را ببينم» يا مي توانيد زنگ زدن به يک دوست، گشتن در فضاي مجازي، آشپزي کردن، رفتن به کافه و هر چيزي را که باعث خوشحالي تان مي شود در قبال مدت مشخصي درس خواندن به خود جايزه دهيد.
حتما نبايد جايزه اي که به خودتان مي دهيد، بزرگ يا خاص باشد. ببينيد با داشتن و انجام چه کاري حالتان خوب مي شود و انرژي پيدا مي کنيد. همان کار را به خودتان هديه دهيد. گاهي با خريد يک جوراب و گاهي با رفتن به استخر، خستگي يک روز کاري و درسي از روح و بدن مان در مي رود.
ورزش کردن را تبديل به يک عادت کنيد
هر زمان که احساس کسل بودن و خستگي کرديد، کافي است يک جفت کفش راحت بپوشيد و به حياط خانه يا کوچه سري بزنيد. همين! قدم زدن در هواي آزاد باعث مي شود خون در مغز جريان يابد. اگر براي راه رفتن آلودگي هوا را بهانه مي کنيد، به استخر برويد. آب تني کردن باعث نشاط مي شود. حتي آدم با استخر و ورزش خوش اخلاق مي شود. ورزش را از زندگي تان حذف نکنيد.
مخصوصا در ايام امتحانات و زماني که مشغله کاري تان زياد مي شود. ممکن است با ورزش کردن خسته شويد اما اين خستگي کاذب نيست و حتي در تنظيم خواب به شما کمک مي کند. ورزش کردن نشاطي به شما مي دهد که تا حدي دگم بودن امتحانات را براي شما آسان مي کند.
تک بعدي عمل نکنيد
هميشه هم نبايد به درس، امتحان و کتاب ها و جزوه ها چسبيد و خود را درگير يک چيز کرد. اگر اين طور عمل کنيد، جايي از زندگي تان احساس مي کنيد هيچ چيزي نمي دانيد و در اين سال هاي درس و دانشگاه عملا وقت تان را تلف کرده ايد و دچار ياس و پوچي مي شويد. در کنار تمام کارهاي درسي و علمي مي توانيد يک هنر يا ورزش مورد علاقه تان را دنبال کنيد.مي توانيد فهرست کتاب ها و فيلم هايي را که بايد قبل از مرگ خواند و ديد، تهيه و براي خواندن و ديدن شان برنامه ريزي کنيد. اگر اين طور پيش برويد حتي در موقع امتحانات هم مي توانيد به عنوان راه فرار به اين علايق يا سرگرمي هايتان گريزي بزنيد و براي رفع خستگي به آن ها پناه ببريد.
درها را به روي خودتان نبنديد
ممکن است براي خودمان پيش آمده باشد که وقتي درگير امتحانات و کارهاي زياد درسي هستيم، اول از همه تلفن همراه مان را خاموش مي کنيم، از تمام گروه هاي مجازي خارج مي شويم و به طور کلي دور خودمان يک حصار بلند و سخت مي کشيم. شايد اين حرکت به تسريع کارها کمک کند اما هميشه هم اين طور نيست. جدا کردن خودمان از دنياي بيرون باعث مي شود زودتر خسته شويم و حتي افسردگي سراغ مان بيايد.
چه عيبي دارد ميان کارها و مشغله هايمان به يک دوست قديمي زنگ بزنيم يا به اينترنت وصل شويم و چند وبلاگ خوب را بخوانيم؟ شايد از همين کارها انرژي بگيريم و بهتر بتوانيم کارهايمان را پيش ببريم. اصلا در برهه امتحانات گوشي خود را خاموش نکنيد. شايد يکي از امتحان هايتان کنسل شود و از اين خبر شاد شويد!
به اندازه کافي بخوابيد
خواب را دست کم نگيريد. هرقدر هم کسي شب امتحاني نباشد، باز هم انگار عادت دارد که در دوره امتحانات تا دير وقت بيدار بماند و صبح ها با زحمت و تقلا خود را از رختخواب جدا کند تا باز درس خواندن را از سر بگيرد. دکتر استفانيک مي گويد: «شما بايد ۸ ساعت خواب شبانه داشته باشيد، مخصوصا شب قبل از امتحان. ضمنا اگر تمام شب را بيدار بمانيد، صبح روز بعد خسته و کسل خواهيد بود و احتمال اين که سراغ قهوه يا نوشابه هاي پرکالري برويد بيشتر است. مراقب باشيد و براي غلبه بر استرس امتحان، از چنين نوشيدني هايي پرهيز کنيد چون نوشابه هاي کافئين دار، اضطراب تان را بيشتر مي کند.»
بازار